hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 老新15完全不悠做心態!
開啟左側

[其他] 老新15完全不悠做心態!

ma2 發表於 2016-7-23 06:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

一到星期五,六,日晚的老新15,由山頂廣場啲豉油行和其他客排15
條人龍排到出行人路老遠位置。昨晚我自己親身感受過。。!但老
新又唔掉派站長和站務助理來幫手維持服務和班次!咁依舊
維持正常班次和出車不高!根本難以應付咁多落山的豉油客。好心啦,
呢啲時間15咁多人搭落山就加強服務啦,而且已經冇左515。。好像唔悠
做的心態。。加密服務,根本不會有咁長的人龍出現。
HT408 發表於 2016-7-23 08:15 | 顯示全部樓層
上落山得一條路,全公司行得呢條線嘅車都唔知夠唔夠80部
山下面又係塞車,你想人點加班?
mattwong09 發表於 2016-7-23 10:35 | 顯示全部樓層
老新一向都係hea做15,上年中秋節下晝見過山頂方向喺天星碼頭個站已經頂晒閘兼且有十幾人要等下班
真係唔好對老新服務有任何期望...
支持1/2A代車行走觀塘線
CRH5 發表於 2016-7-23 12:27 | 顯示全部樓層

mattwong09 發表於 2016-7-23 10:35
老新一向都係hea做15,上年中秋節下晝見過山頂方向喺天星碼頭個站已經頂晒閘兼且有十幾人要等下班
真係唔好 ...

算啦,人地淨係識將柴小服務放在第一

其他區?理得你死

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +15 收起 理由
SX2327 + 1 + 10 有名你叫喇-柴小巴士公司
wingho_cwh + 1 + 5 哈哈。。據聞有部分柴小線都唔係好好.

查看全部評分

RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-23 13:00 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-7-23 12:27
算啦,人地淨係識將柴小服務放在第一

其他區?理得你死

8 81 82 694 咪又係咁......
反青沙撐獅隧
053h4 發表於 2016-7-23 13:02 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
wingho_cwh 發表於 2016-7-23 14:00 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2016-7-23 08:15
上落山得一條路,全公司行得呢條線嘅車都唔知夠唔夠80部
山下面又係塞車,你想人點加班?
...

咁我又覺得15號車係唔需要用足60架矮躉既。。
其實乘客對巴士公司有期望都正常丫,當年中巴都係因為脫班仲要收左班尾車所以被罰八千大元,莫非新巴要犯返相同既錯先至真係叫做服務唔好?
至於你話山下面塞車,其實都可以藉呢個機會諗下有無改善方案丫,例如編條特別線,學以前15B咁擺天后站,落山唔行全段司徒拔道,行大坑道落,可能都有助分流丫,反正以做散場客既心態去睇,班客都係至在有架車落到山去一個交通樞紐(例如地鐵站) 擺低佢,就係咁簡單

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
053h4 發表於 2016-7-23 14:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
wingho_cwh 發表於 2016-7-23 14:08 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-7-23 13:02
係咪老新唔派12.8米上山頂就代表唔想做?

咁公平地講一句,樓主係呢個帖又無話新橙唔開12.8 米 = 服務唔好。。
呢種派車咁唔靈活既情況,新巴真係唔抵爭喎。。 都做左就黎18年啦,特定日子會突然多客去某d 地方,應該係營運部既預計之內,儲左咁多年經驗都唔化既話,只能講咁不如新巴母公司佢地專心做返地產算啦,交通服務唔啱佢地撈。。

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
053h4 發表於 2016-7-23 14:34 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽