hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線214開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴新線214開辦消息

S3BL100 發表於 2016-7-23 23:39 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-7-23 22:41
冇架啦,竟然竹園班人連由龍翔中心行翻上去竹園都唔肯既時候,咁真系唯有叫佢地去樂富轉車...

竹園要用 ...
1. 進一步拉開2F同214往來黃大仙既時間呀嗎...

2. 等2F做多班流水,樂富<>慈雲山,因為入埋總站,方便過3C,咁3C由可以多d空間改線啦(呢度有d友仔好想3C架)...

我覺得 3C 無得改,就算飛甩慈雲山樂富流水,仲有橫頭磡旺角,最多只能減班再用 3C 分支名義將 3X 全日左佢落尖沙咀算,仲可以直接收貴 $1

不過如果係要拉開 2F 同 214 的速度差距,我覺得 214 蝴蝶谷上落,做長沙灣特快,進一步拉開 214 同 2F 欽州街以西的速度差距仲實際

fb.com/scientisthk2usa/
Ravenclaw 發表於 2016-7-24 00:40 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-23 23:39
我覺得 3C 無得改,就算飛甩慈雲山樂富流水,仲有橫頭磡旺角,最多只能減班再用 3C 分支名義將 3X 全日 ...

咪住先,214唔系多用途流水黎既咩?

不過如果你話做循環,西行去到蝴蝶谷道落山再行長沙灣道直衝去到中電先轉翻入欽洲街再入荔枝角道返回東行沿線,我覺得都ok...
S3BL100 發表於 2016-7-24 00:49 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-7-24 00:40
咪住先,214唔系多用途流水黎既咩?

不過如果你話做循環,西行去到蝴蝶谷道落山再行長沙灣道直衝去到中電 ...

係就係做多功能流水,但都唔係搞到油塘要坐 85 分鐘先去到長沙灣

如果來回蝴蝶谷上落,黃大仙至油塘一段流水一樣唔影響,
但無論對長沙灣(甚至深水步,因為回程屈落荔枝角道再上南昌街走線太世界級,相反調轉行可以擺西九龍中心)往來龍翔道流水,
定係長沙灣/深水步往來彩雲/安達臣/碧雲道全程客,似乎都吸引唔少

HV7025 發表於 2016-7-24 01:12 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2016-7-23 22:48
211都得啦

話哂211可以轉40/2F

淨係回程收2F價,轉乘貴過直線,你呢份野已經ban得啦

2B係廢線,但轉30分鐘一班後,上車見反而仲多人過以前
而且再廢既線都唔見得可以用一個更貴兼更慢(2F轉211)既轉乘取代,你話2F減價都仲話吖
70當年執笠都要加幾個平過原線嘅轉乘來過骨啦,雖然鮮為人知

如果有好嘅方案,我不知幾想用2B同7M兩條廢線換啲較有用嘅野返來
但連貴兼慢過原本既plan都講得出,點撐得落
巴士迷呢頭好鬧人唔肯搭巴士保鐵,轉頭就不斷推啲趕人搭地鐵嘅建議,真係你玩晒
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
Ravenclaw 發表於 2016-7-24 01:22 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-24 00:49
係就係做多功能流水,但都唔係搞到油塘要坐 85 分鐘先去到長沙灣

如果來回蝴蝶谷上落,黃大仙至油塘一段 ...

咁我估佢唔想比你黃大仙$7.9特快往來長沙灣啦...

(雖然黃大仙往來長沙灣,我搭鐵算啦)
S3BL100 發表於 2016-7-24 01:36 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-7-24 01:22
咁我估佢唔想比你黃大仙$7.9特快往來長沙灣啦...

(雖然黃大仙往來長沙灣,我搭鐵算啦)

不如咁講,望下我上面 #30

九巴在定線上未必有幾多主導權,如果係佢地自己主導,我諗無乜可能炮製出長沙灣道右轉興華街落荔枝角道掃到落南昌街再左轉上山的走線

反正而家長沙灣特快黃大仙,得兩班 $6.4 的 40 特車

dennis28a 發表於 2016-7-24 02:36 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-7-24 01:36
不如咁講,望下我上面 #30

九巴在定線上未必有幾多主導權,如果係佢地自己主導,我諗無乜可能炮製出長沙 ...

我幾深信 214 定線係運吉左抄 2F 特別班,右抄 14D 爆出黎既產物,任何一間巴士公司應該都無份決定安達臣果四條規劃。

既然標都出左,等多半年落 RPP 傾微調方案仲好,重點係油塘、碧雲道班人有幾受落。
反正而家點都要開左線至改得。
惡意回復是不道德的行為。
3ASV174 發表於 2016-7-24 02:38 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-23 23:35
聞說運吉設計定線/批新巴士線的原則,係

1. 盡量唔入繁忙地區

西九段行荔枝角道真係搞笑之最,
296c 行荔枝角道都有辦你睇,當 98c 可以西九坐滿先落太子,佢真係可以吉車落旺角,
佢仲要係行黃克競o個段,連人影唔多隻。

招標線我諗唔係完全唔改得路,不過大改就一定唔得,
290/290A 寶林段都無跟足招標路線。
如要討論,請先自貼差餉單一次
dennis28a 發表於 2016-7-24 02:52 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2016-7-24 02:38
西九段行荔枝角道真係搞笑之最,
296c 行荔枝角道都有辦你睇,當 98c 可以西九坐滿先落太子,佢真係可以 ...

當成條街大大部 2A 係度,點解要比將軍澳既價錢去做 2A 做到既野。家陣仲要有 2X 選擇。

我對 214 最大興趣係,究竟有無新既潛在客源走左出黎,而大家一直無發現過。
惡意回復是不道德的行為。
EX-TL 發表於 2016-7-24 03:15 | 顯示全部樓層

希望214落地後, 可以好似當年701咁大改道, 變成一條順路又做到新客源的路線.

就咁睇現時定線, 回程行荔枝角道的確兩頭唔到岸, 既對長沙灣道 青山道來講太遠, 而對將來起滿晒公屋的深旺道來講又係好難吸引人用.

既然係轉出去, 不如狠心一點, 回程興華街 興華街西出深旺道, 由碧海藍天掃到去南昌邨, 然後轉出北河街街市, 經南昌街上埋石硤尾 白田, 睇佢都係當214流水線用, 同702亦非正面對撼, $7.9有人當區內買菜返學線其實好好執.

對家條招標線796C因為西九有網絡, 可以用轉乘取代填海區一段, 減少跟自己友702重疊, 即使796C有特價$4.6, 走線差加上人流少, 冇人搭佢來回填海區與工廠區一帶好正常, 而2A美孚-荔枝角道一段就有唔少客, 不過只收$5.8, 唔夠和味.

長沙灣填海區暫時仲未有車去畢架山 豐力樓 橫頭磡 黃大仙 鑽石山 牛池灣 四順 秀茂坪 安達臣 藍田 油塘, 呢啲位完全獨市, 用另一啲路線去改唔係話咁易, 有新線開把握機會去做都講得通, 咁對填海區嚟講, 214 296C包晒成個九龍東咁滯, 佢地亦都應該感恩. 長遠計, 回程行深旺道的214會變成雙向有客, 何樂而不為, 點都好過行荔枝角道兩頭唔到岸, 冇地鐵又冇客的地方, 就算獨市都搵唔到人來搭.

另外, 嫌214慢, 就應該增設繁時特快班次, 不停黃大仙 橫頭磡 豐力樓 畢架山, 直接用龍悅道上落大埔道 欽州街, 既可保2B 2F地位, 亦對來回東西九的長途客有利, 而正線214在該特快班次服務時間內只維持有限度服務, 已經足夠.