hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 二十年過海乘客客量比較(1995-2014,巴士、港鐵、總過海 ...
開啟左側

[歷史資料] 二十年過海乘客客量比較(1995-2014,巴士、港鐵、總過海人數)

mak5052 發表於 2016-7-24 17:52 | 顯示全部樓層

JF1261 發表於 2016-7-24 15:17
但係宜家搭巴士行東隧仲慢過紅隧
紅隧巴士可以灣仔北/ 堅拿道天橋打尖入隧道
東隧巴士就同其他車一齊排隊 ...

如果紅隧口北行站都改做雙月台,封部分收費廣場後北行行車線整新月台,停東九龍方向隧巴及170、182,是否可以解決問題?
cruisesnet 發表於 2016-7-24 22:15 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2016-7-24 17:52
如果紅隧口北行站都改做雙月台,封部分收費廣場後北行行車線整新月台,停東九龍方向隧巴及170、182,是否 ...

重點係""對正站牌先開門"尼樣野, 自製車龍.
其實最多先落客(紅隧口北行用極多既時間),
再係對應既站牌前慢行睇下有冇人上車...

特別係經常拖卡既路線, 一架望下有冇人上就ok,
其他車就落完客就走人
絕無必要幾架同一路線既巴士齊齊塞到站牌前先開門落客lor.
擴音器 發表於 2016-7-24 23:09 | 顯示全部樓層
平衡3條過海隧道收費都只係治標唔治本,重點係而家D私家車數目太多啦!平衡收費之後到時3條隧道一齊塞咪又係唔得,無論邊條路都有成堆私家車阻住條路。政府好應該要想方法大幅削減D死人私家車的數目,唔好比佢地出現咁多喺馬路上阻鬼住哂
jocosben 發表於 2016-7-24 23:17 | 顯示全部樓層

擴音器 發表於 2016-7-24 23:09
平衡3條過海隧道收費都只係治標唔治本,重點係而家D私家車數目太多啦!平衡收費之後到時3條隧道一齊塞咪又 ...

其實道路又唔係24小時擠塞, 限制私家車數目唔一定最理想, congestion pricing 可能會好的, 你死要繁忙時間揸出黎咪比貴D囉

ausbus 發表於 2016-7-24 23:18 | 顯示全部樓層
紅隧巴士流量根本就超晒負荷, 個人認為0700-2100左線 及 最左三個收費亭 只供巴士, 的士, 小巴, 貨車 (並必需使用駕易通) 行駛都唔過份.
You are passing another FOX
dogdog002 發表於 2016-7-24 23:47 | 顯示全部樓層
西隧出港島上公路果個位成日都塞死晒

搞到969X寧願停一個燈位遲少少先上橋

遲下有灣仔繞道唔知會唔會塞番落西隧

紅隧算吧啦,等沙中綫東西綫已經可以清走一半

再等埋過海就可以清晒所有巴士
擴音器 發表於 2016-7-25 00:08 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2016-7-24 23:17
其實道路又唔係24小時擠塞, 限制私家車數目唔一定最理想, congestion pricing 可能會好的, 你死要繁忙時 ...

收費都係唔錯的方法,再唔係索性繁忙時間私家車禁止行走過海隧道都唔錯,太誇張的話都應該只準行右線唔比行左線,限制私家車可以行的路
tunghang 發表於 2016-7-25 01:12 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2016-7-24 15:56
事實跟本就係巴士搞成咁
如果搭得多紅隧車都知,入紅隧跟本唔慢
係出左紅隧之後排隊等入站慢

等埋站係因素之一,但都只係影響部份時段既吸引力土瓜灣一帶冇鐵路,所以去咗地鐵既客應該唔多,塞車都要焗搭
東鐵客一早過哂塞最耐既位,塞車影響不大,即使流失亦未必全程保鐵,因為全程保鐵過海較迂迴,所以而流失既客都唔係最多
最多應該係油尖旺深水埗過海客,地鐵直達過海,車程唔長,但巴士問題只唔只同等埋站有關呢?
油尖旺深水埗線出站後要過加士居道塞車位,港島方向巴士專線又唔係全日

就算過海客流失再多,而家紅隧線又係近乎飽和,冇咩少客線可以再減,要減車,做到既客又會少咗
AVD1 發表於 2016-7-25 03:51 | 顯示全部樓層
事實跟本就係巴士搞成咁

紅隧口巴士站或者係其中一個因素,
但問題係而家無論係九龍入口定港島入口,未到巴士站前一大堆路,
即好似九龍起公主道/漆咸道就已經塞車。

唔通呢個又係巴士停紅隧口 o既問題?

附上紅隧車輛類別分佈;
http://www.td.gov.hk/filemanager/en/content_4740/table31a.pdf

表中見到,2015 年全年紅隧最大使用者(依次序排列為):
最多 > 最少
私家車 > 的士 > </ 5.5 公噸貨車 > 雙層私家/公共巴士 > 電單車 > >5.5-24 公噸貨車 > 單層私家/公共巴士 > 私家/公共小巴 > >24 公噸貨車

咁巴士停站又係唔係真係佔咁大因素?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ahken 發表於 2016-7-25 13:03 | 顯示全部樓層

事實跟本就係巴士搞成咁

106慢碌死症黎.......

小西灣碌到銅鑼灣先入隧道

其實2014年巴士客量跌唔多唔少同118系重組後有大堆人去左保鐵而黎

截至2023年3月2日, 已有877累積積分