hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實新巴/城巴可唔可以放棄部分專營權? ...
開啟左側

[問題] 其實新巴/城巴可唔可以放棄部分專營權?

gordon0530 發表於 2016-7-30 01:10 | 顯示全部樓層

另一邊廂,當下繁北角琴行街條隊排到去以前恆生門口嘅時候,27就派單層,搞到一站打爆,後面冇人上到。
但係非繁忙時間(平日10點後3點前)就成日派12m載空氣,柴小D派車真係極品
Man@MFHK 發表於 2016-7-30 02:54 | 顯示全部樓層
gordon0530 發表於 2016-7-30 01:10
另一邊廂,當下繁北角琴行街條隊排到去以前恆生門口嘅時候,27就派單層,搞到一站打爆,後面冇人上到。
但 ...

呢間公司派車係純粹方便自己車務調動,跟本就唔會將乘客需要放係第一。
Volvo B8L
brianso198 發表於 2016-7-30 07:03 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2016-7-30 00:39
經常見非上下課時間27 12m 吉車遊街, 同一時間一堆33xx行2A

呢間公司最多人既時間永遠都派架細車出黎,
無人既時候就永遠都整架大車出黎...

完全唔知呢間公司派車究竟係乜邏輯...
乘客係唔會理解因為車務需要所以要將細車行大線的...

RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-30 10:04 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2016-7-27 17:48
當2X; 8; 8P 都出事時, 姐係果日灣仔交通真係出左問題, 2A必定一架車都無....

問題係, 當2X; 8; 8P源源 ...

但我都響 SOGO 見過 2X 條隊長到乜咁
但有架 2A 埋站而可以任揀位坐
呢個 case 冇記錯的話我響前一個站都見過

不過當然我自己等 2A 果陣都試過唔係送車尾都要等 >10 分鐘
但都試過送車尾之後好快有車
反青沙撐獅隧
kay 發表於 2016-7-30 16:47 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-7-30 07:03
呢間公司最多人既時間永遠都派架細車出黎,
無人既時候就永遠都整架大車出黎...

根本就無邏輯,做重組都係

上次720P拎d錯既數字想昆區議員做重組

比人識穿先好笑

不過署方唔care數字真確性
實有人走灰色地帶,隨時有人為利益 偽造文書都唔奇
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2016-7-30 17:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
brianso198 發表於 2016-7-30 17:16 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-7-30 16:47
根本就無邏輯,做重組都係

上次720P拎d錯既數字想昆區議員做重組

錯都唔緊要但錯都唔好離譜到由唔頂閘變成嚴重超載...
720P個情況就係呢種,
佢聲稱果兩班車(0920,0930)兩條線合併每班車平均都係得95/76個,
但區議員同組織數出黎最高果條數係188個...

仲有新巴話0906嘉亨灣開既車可以係0920到,
點知數親都做唔到呢個時間...(最快都要0923先到)

最搞笑既係,
運輸署得出個結果係同區議員+民間組織數出黎既係幾乎一樣...
個區議員仲要搵埋佢個政黨個立法會議員出黎同運輸署直接傾,
咁運輸署最後點?ban左個建議囉...

如果出現呢個情況又唔想資源重疊係應該將720延遲經太古城的頭班車時間而唔係新巴果班人所諗既取消720P要班人搭720...
出事果陣又死死氣開返720P就無哂面但唔做野又會畀人罵到一面屁...

連最基本既數字都可以錯到離哂譜,
要我信呢間公司?難喎...
當年720A非繁至下繁倒埋都二千個客,
新巴仲話720下午繁忙時間只要加班就夠載中環至灣仔一段既乘客,
點知?派九架車果陣就嚴重爆煲,
派得多車就浪費左架車...

近年仲要因為港島北岸塞車問題搞到條線越來越無效率...

咁點解唔做返720A畀金鐘放工班人有架合理步距既車返東區?
以前720A經政總個時期下繁都有堆人專登夾時間等...
(由海富堆Office經政總天橋行去720個巴士站不如搭地鐵好過)
而家想做返?堆客走哂唔好旨意D客會坐返你架720A...

118果單就算做錯左都無可能返轉頭,
特別係佢同110一齊做,
如果118要打回原形即係話110都要打回原形,
但而家110早繁北角(往九龍方向)都可以企過海既時候...

可以嘈佢數錯,
但想返轉頭?我唔覺得有咩好處...
特別耀東、太古城呢兩個110客倉一定嘈到拆天...

053h4 發表於 2016-7-30 18:41 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kaiwahwong 發表於 2016-7-30 19:19 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-7-30 18:41
118點會無可能改番轉頭?只要証明到係有人刻意誤導,必須改番轉頭

118 無可能返轉頭
難得少左私走
若118返轉頭,要改110及102要減班(飛北角時加左車落102度)

同埋,飛北角後時段不變
但九記carlo投訴行車時間不足
若118返轉頭,超過一半可能過鐘,搞到班次不穩
brianso198 發表於 2016-7-30 20:07 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-7-30 18:41
118點會無可能改番轉頭?只要証明到係有人刻意誤導,必須改番轉頭

當年會議紀錄白紙黑字寫明118路線重組得到東區區議會同意...
第一次開RDP會東區係唔同意改動110但同意改動118,
後來開小組會之後加左轉乘優惠所以區議會同意改動110,
那北角有乜資格要求改返轉頭?

佢地連嘈既聲音都無既時候必咩須改番轉頭?

如果係咁既話,
2/18/18X/720/720A又係咪必須改番轉頭?

論出事爆煲2/18/18X/720/720A遠比110/118嚴重...