hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴213M新增「觀塘警署」站
開啟左側

[服務調整] 九巴213M新增「觀塘警署」站

Ravenclaw 發表於 2016-7-27 12:47 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2016-7-27 10:46
真係想做呢班客就係藍田地鐵總站對面加站啦

我都覺,不過似系老運唔比,果度排隊區面積可能不足...

BTW,如果有九巴獨營過海線經果度就好啦,咁就整個『比人用』既BBI就搞店...

咁好過要巴士公司又要晒時間去正視聯營過海線既問題...

靠開有吸引力既獨營過海線去垃聯營線客過擋,跟著聯營線減班處理,收工...

殺線?咁又唔得,對家公司仲要系人地地頭搶流水...
leungky0528 發表於 2016-7-27 15:46 | 顯示全部樓層

就咁睇番安達個計劃
似乎第一條搞安筲背後
正正就係唔想聯營條601有機會用影響生意為由反對
所以想開番條獨營行藍田/將軍澳道去商業中心區,甚至只求過海,實在長路漫漫……

安達退而求其次嘅,聯營開條601X或者601S就仲有啲機會
不過九巴可能又想等213M儲夠客先慢慢搞
miklcct 發表於 2016-7-27 16:42 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-7-27 15:46
就咁睇番安達個計劃
似乎第一條搞安筲背後

都話將690改行山,山上過海嘅問題即刻解決啦。
進智公交
EX-TL 發表於 2016-7-27 21:47 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2016-7-27 16:42

唔啱數, 應該即刻整將隧轉車站, 山上即刻唔駛開過海線.
EX-TL 發表於 2016-7-27 21:49 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-7-27 02:11
如果比你選擇,一係係藍田站吸廢氣,仲要隨時走左部車,
一係係泳池行上去,可能有機會追到部車,但有機 ...

行左入將軍澳道就日唔曬雨唔淋, 相當好用的巴士站.
kmb71k 發表於 2016-7-27 22:50 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-7-27 16:42

601即刻走失八成寶達+秀茂坪客
以上回應,是否可行?是否合適?
S3BL100 發表於 2016-7-27 23:29 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-7-27 12:47
我都覺,不過似系老運唔比,果度排隊區面積可能不足...

BTW,如果有九巴獨營過海線經果度就好啦,咁就 ...

藍田站無獨營過海線,但東隧口有 603 同 673

安筲線開通後,估計九巴應該會加轉乘,603 價錢可以由安達去灣仔中上環

如果安筲線非繁定點 15 分一班,同而家開緊 15 分一班的 603 夾班次,九巴又適當宣傳,其實行車時間幾吸引,淨係計入東隧口時間應該都快過 601,回程更甚。
始終而家 601 觀塘段太慢,寶達方向又受塞車影響,但安筲線九龍段行法避開晒所有已知塞車位

當然問題係安筲線港島段行法,全日好難夠客⋯

fb.com/scientisthk2usa/
TankKingEH9697 發表於 2016-7-27 23:37 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-27 23:29

安筲線開通後,估計九巴應該會加轉乘,603 價錢可以由安達 ...

603落東隧3個字
601就5個字至半粒鐘到
等車轉車就差無幾
坦克王EH 9697
S3BL100 發表於 2016-7-27 23:38 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-7-27 15:46
就咁睇番安達個計劃
似乎第一條搞安筲背後

安筲線係運吉制訂走線後招標,邊會理聯營線其中一方有機會反對

聽返來運吉的諗法係,唔想開新線入繁忙地區,同時睇埋現有交通去到咩地區,所以條安筲線要去港島東,仲要係北角上落橋去筲箕灣;
至於去港島其他地區喇喎,運吉會叫人坐 213M 轉地鐵
(當然點解唔係逆走,好似 307P 678 咁行,單憑佢地呢D所謂原則係解釋唔到)

當然觀塘山係有實際需要開港島東線,但條線根本唔應該咁行

而且地鐵同 601 619 系都唔見得有剩餘空間去做北角以西返工客

不過九巴角度,如果過海客坐晒 213M 轉車,佢地分分鐘仲著數,
起碼唔使分俾對家,其次 213M 雖然銀碼少,但回車好快,密食當三番,又唔使俾隧道費,幾乎一定好賺過開架車過海

而且非繁有安筲線同 603 轉乘,淨計行車路線其實幾快,所以安達就算再開過海線去港島中部,應該都無可能做全日,
係差北角炮台山天后去唔到,銅鑼灣去程要轉疏車 673

雖然係咁,以而家客流,兩味安達臣中環過海線係有需要開幾班

上繁應該都係開條 601X 秀明道後直接過海直飛灣仔,
下繁一係就 621 拉埋上安達安泰,一係調轉,601X 兜麗港城食埋 621 算數,然後視乎情況唔做銅鑼灣

fb.com/scientisthk2usa/
3ASV174 發表於 2016-7-27 23:39 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-7-27 23:29

安筲線開通後,估計九巴應該會加轉乘,603 價錢可以由安達 ...

安筲線對安達臣黎講太兜路,要屈返秀明道再過碧雲道落油塘過海,
再轉 603 673,不見得行車時間會比 601 吸引幾多(其實安泰係有 619 同 619x)。
如果有心做安泰中環,反轉 690 更有著數,就算倒走所有寶林客都肯定有賺,因為依家都有人 690 轉 98A 上去。
如要討論,請先自貼差餉單一次