hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴213M新增「觀塘警署」站
開啟左側

[服務調整] 九巴213M新增「觀塘警署」站

Ravenclaw 發表於 2016-7-27 23:45 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-7-27 23:29
藍田站無獨營過海線,但東隧口有 603 同 673

安筲線開通後,估計九巴應該會加轉乘,603 價錢可以由安達 ...

問題系,我地唔會知道601/619觀塘法院落車行過去轉213M快,定系603轉安筲快...

價錢其實601/619轉213M,冇BBI都只系$14.1,就算603轉安筲,有免費BBI,都$12.1啦...

所以如果佢真系因為觀警呢個站,出左堆咁樣轉車既人,佢603轉安筲個算盤可能打唔響...

BTW,安筲咁行呢,其實個轉車站會系碧雲道多過東隧口囉,除非佢set死要東隧口轉...

點解?東隧口咁難上車,我點解要東隧口轉?早繁仲唔拿拿聲藍田公園上車咩,貪後面難上車?反方向,起碼過左廣田先轉車啦,等架603落咁d人先啦先轉啦...
S3BL100 發表於 2016-7-27 23:47 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2016-7-27 23:39
安筲線對安達臣黎講太兜路,要屈返秀明道再過碧雲道落油塘過海,
再轉 603 673,不見得行車時間會比 601  ...

安筲線只係去程兜秀明道,回程唔兜,但 601 回程要塞觀塘,
呢度有人實測過,601 出隧後仲要五個字先去到秀茂坪,
安筲線一定唔需要咁多時間

至於去程,因為要兜秀明道,而且協和街落觀塘迴旋處唔會塞車,差別可能無咁明顯。
但東隧塞車龍尾去返藍田的時候,安筲線行法就會有用。當然呢個時間東隧口應該上唔到 603,373/673 就或者可以

重點係視乎九巴識唔識宣傳,而且 601 本身金鐘止步,但中上環非繁需求唔係完全無,而 603 又東隧口一站直飛灣仔

講返 213M,其實因為藍田站計起,時間同 601 差太大,
如果藍田站西行加返個站,本身已經有能力吸一部份隧巴客轉車,
當然東隧口轉乘價錢上應該更吸引

但藍田站西行加站,亦可以方便同其他有 BBI 優惠路線轉乘,反而觀塘警署加站效益似乎有限

fb.com/scientisthk2usa/
siusiupeople 發表於 2016-7-27 23:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3ASV174 發表於 2016-7-27 23:53 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-7-27 23:45
問題系,我地唔會知道601/619觀塘法院落車行過去轉213M快,定系603轉安筲快...

價錢其實601/619轉213M, ...

根本唔需要估,
講真轉得車,仲要藍田 / 油塘轉,根本一定會轉鐵,唔會係巴士轉巴士,
所以寄望 613 做東隧駁腳係諗多左,正常人係唔會咁轉。

我前面話有人 690 轉 98A 上寶達,都唔係因為快,
只係因為佢地上唔到 601,而上左 690 去轉車。
我自己住將軍澳山,去港島東咁計落到山轉車都一定會轉鐵啦,仲點會等 694?根本山上人習慣都係有直車坐直車,去到重鐵站轉車就自然會轉鐵,
98A 呢類線有轉乘客,都係主力轉去新界,但坐鐵唔方便;轉車駁市區客根本唔多,除非目的地鐵路都係唔到。
如要討論,請先自貼差餉單一次
S3BL100 發表於 2016-7-28 00:04 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-7-27 23:45

價錢其實601/619轉213M, ...

咁同站轉乘始終一定吸引過觀塘法院落車再過兩次馬路去轉車

不過你有樣野講得岩,如果 213M 吸到唔少 601 619 轉車客的話,九巴東隧口轉車站個算盤可能打唔響,
所以 213M 藍田站西行加站前,都要諗清楚後果,而到底有無著數,好難估⋯

至於同 603 673 轉乘,繁忙時間,就算碧雲道同 603 互轉,都係嘥氣,603 已經無剩餘運力再食多呢班客。
但非繁忙時間係有用的,而且 613 比 603 停少油塘幾個站,東隧口又可以等埋 673 過灣仔中環(雖然會慢過 603),東隧口轉車好過碧雲道轉

畢竟 603 去灣仔中環時間上有唔少優勢,問題係要乘客知道可以咁轉先有得傾⋯

S3BL100 發表於 2016-7-28 00:08 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2016-7-27 23:53
根本唔需要估,
講真轉得車,仲要藍田 / 油塘轉,根本一定會轉鐵,唔會係巴士轉巴士,
所以寄望 613 做東 ...

咁但係九巴投標 613 甚至咁勇兩班車變全日,好明顯係有東隧轉車站盤算,613 定線本身根本唔夠客做全日

當然係咪行得通要落左地先知道,而且要同 603 夾到班次,否則免問

其次如果係轉得車,如果本身無轉乘優惠,落到鐵路站基本上一定係轉鐵;但如果有轉乘優惠,視乎定線班次係咪吸引,情況可能會唔同

S3BL100 發表於 2016-7-28 00:12 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-7-27 23:52
安筲線反而去程都唔好經秀明道, 如果唔係安達班人只會搭晒213M轉鐵.

你倒不如話安筲線連碧雲道都唔好做

秀明道人口同寶達安達加埋差唔多,而家條線就係要吸晒成個秀茂坪本來搭緊小巴落觀塘藍田轉鐵去港島東的乘客。
安達就算倒左客俾 213M,九巴都有錢落袋,但一程車唔太慢,仍比起轉車吸引;但唔做秀茂坪去港島東,九巴係一個先都無得收

至於回程,停外圍就夠,秀暉樓落車距離大部份秀茂坪都係合理步行距離,而且沿途有上蓋,所以無需要入秀明道

leungky0528 發表於 2016-7-28 00:28 | 顯示全部樓層

T
根本唔需要估,

個理想未就係213M藍田包底,613可以養起轉乘
再唔係可以趁601X或690傾班次容易膠著,盡早開條613A/603A去中銅
當極速回應民意

近年九巴想贏嘅新項目
基本上都可以出盡全力
所以拉車去中銅旺區,只係睇上頭幾時肯做
Ravenclaw 發表於 2016-7-28 00:45 | 顯示全部樓層
根本唔需要估,

鐵路一涉及轉車,轉車/上車既難容易程度及方便程度系最關鍵既位,特別系早繁,價錢反而次要...

安筲轉603,我覺得至少早繁個算盤會打得起...

如果九巴只容許人東隧口轉603,咁就真系冇人用轉啦,都上唔到既,搭翻鐵算啦...

寶達秀茂坪班人可能坐慣左601P,咁佢唔轉投安筲轉車,好正常,但至少安達安泰班人,早繁213M轉鐵,未必系一個好選擇囉...

但更重要既系,安泰安達班人,無論安筲轉603又好,213M轉鐵又好,make sure絕大部份人系用呢2種方式過海,而唔系走落去下面人地邨搭601/619系,因為負荷唔到架...

老九寧願車海213M送你轉鐵算,架車快快手手上翻山,好過加601/619系班,要堆車密密過海,跟著又要私多d牌,過隧道...

601/619早繁好明顯系單向多客啦,單向線,但收費,系n年前既價,好味極有限啦...
cong 發表於 2016-7-28 08:53 | 顯示全部樓層