hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 681系須跟隨編定路線入東隧
開啟左側

[路線消息] 681系須跟隨編定路線入東隧

dennis28a 發表於 2016-7-31 00:18 | 顯示全部樓層

唔知平日朝早直落去東隧快幾多呢?
不過已後無得咁樣做。

但其實東隧線可唔可以用梅花間竹嘅方式唔停收費廣場,減少停站車流呢?

個人經驗,早繁下路唔一定快,依點你只需要請教東隧紅小就會清楚。
惡意回復是不道德的行為。
TankKingEH9697 發表於 2016-7-31 00:23 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-7-31 00:09
因為 681 真係快過 680 唔少至上大隧,但大隧口轉 680 又無 BBI 優惠,
加上東隧口轉 601 或 619 真係夠 ...

正如中秀去灣仔601 轉 東廊線一樣
時間緊要過錢 小朋友就會慳o個幾蚊既
坦克王EH 9697
3ASV3-JE1672 發表於 2016-7-31 00:59 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-7-30 23:35
601 619 680 681咪一樣有金色公司

人地見 680 甜橙時段啲班次咁世界級,就以為對家時段都會係一樣情況啫

LA11 發表於 2016-7-31 00:59 | 顯示全部樓層

唔講呢一度 ,
喺灣仔軍器廠街天橋落完橋 cut 幾條線
埋去停入境事務大樓個巴士站嗰啲叫乜嘢 ??
唔通咁 cut 法就唔危險 ??

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +15 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 104 307 世界級定線
ATEU15 + 1 + 10 大師級作品
neoplan720p + 1 唔通咁 cut 法就唔危險 ??

查看全部評分

Rt.985 美田 → 灣仔 (經:逸城閣)
neoplan720p 發表於 2016-7-31 01:21 | 顯示全部樓層
究竟邊啲屎忽鬼投訴

乘客會知道咁樣cut 好危險?

呢間公司真係越黎越低質,剩係識出通告,警告司機啲無聊野……

對司機、乘客都無利嘅野,都要照做,抵呢間公司準備執笠。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
dennis28a 發表於 2016-7-31 01:32 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-7-31 01:21
究竟邊啲屎忽鬼投訴

當然危險,唔舉其他例,果個位成日有車係快線直插去慢線自動收費通道,不過危險係睇你有無打燈,同埋山上面支路班友都要收油睇 Cut 線。

如果部 681 車長打晒燈,又唔係係快線連 Cut 三線,我真心唔覺得好大問題,畢竟係合法。

PS:最好笑係 Google Map 街景入面,係有部 681 下路切線入巴士站,哈哈。
惡意回復是不道德的行為。
Ravenclaw 發表於 2016-7-31 01:57 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2016-7-30 23:34
某間金色公司服務(班次)過於"優質"
好似係

(方丈mode)680?有條咁既線既咩?(方丈mode)

d極冇班次既線我唔識佢,就算有算班次都唔密...

坐682(只限Euro 4以上既車先上)轉叮叮都冇咁激氣(雖然我極唔想比$19落新巴袋)...

680呢d既線,比邊間公司做都死,唔只關金公司事(金公司起碼有ETA,但見到d嚇死人既到站時間就算把啦)...
kmb71k 發表於 2016-7-31 07:25 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-7-31 01:57
(方丈mode)680?有條咁既線既咩?(方丈mode)

d極冇班次既線我唔識佢,就算有算班次都唔密...

坐682(只限Euro 4以上既車先上)轉叮叮都冇咁激氣(雖然我極唔想比$19落新巴袋)...

680呢d既線,比邊間公司做都死,唔只關金公司事(金公司起碼有ETA,但見到d嚇死人既到站時間就算把啦)...

$24 vs $19, 你壕得起無人阻得到你, 但相信正常人肯定唔會咁搭, 唔係個個都壕得起
而601同619, 東隧口都要等起碼都要兩三個字, D轉車時間咪又係番度, 快得幾多?

以上回應,是否可行?是否合適?
HY1012 發表於 2016-7-31 07:54 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-7-31 01:21
究竟邊啲屎忽鬼投訴

上路同下路已經係兩條唔同嘅路線啦
再者,員工通告又唔係俾你睇,唔明你咁多意見做乜
dydx 發表於 2016-7-31 08:27 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2016-7-31 00:09
因為 681 真係快過 680 唔少至上大隧,但大隧口轉 680 又無 BBI 優惠,
加上東隧口轉 601 或 619 真係夠 ...

冇BBI都係其次,大隧口得一條680

東隧口有起碼有得叫五飛(601,619,671,680,690)
俾着我都唔會咁冒險喺大隧口轉