hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 681系須跟隨編定路線入東隧
開啟左側

[路線消息] 681系須跟隨編定路線入東隧

currypig 發表於 2016-7-31 14:31 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2016-7-31 13:42
朋友朝早要在馬鞍山快去上環仲可以搭803轉982X, 40-45 mins, 680X頭車都唔夠它快。 ...

我上班既時間,680x / 982x 都同我已經無緣....
680x 頭車 ,8:05am 到港澳碼頭,但唔駛轉車,還可以接受
不過803 轉 982x 可以45 分鐘?  我有點保留....
drbean7218 發表於 2016-7-31 15:25 | 顯示全部樓層
currypig 發表於 2016-7-31 14:31
我上班既時間,680x / 982x 都同我已經無緣....
680x 頭車 ,8:05am 到港澳碼頭,但唔駛轉車,還可以接受 ...

我每朝返工都是咁搭
0715 在利安開車
0735-0739 到田心村
0740 上982X
0755-0800 到港澳碼頭

如果803走快了, 仲可以夾到982X頭車, 咁可以再快d到上環。

最快紀錄是利安去中環街市只是36 mins。 803用19 mins 落到田心村, 加埋即上982X再用多17 mins 到中環街市。

053h4 發表於 2016-7-31 15:28 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
currypig 發表於 2016-7-31 15:52 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2016-7-31 15:25
我每朝返工都是咁搭
0715 在利安開車
0735-0739 到田心村

803 繁忙時間都咁快?
平常坐 20 分鐘頂多河畔花園...
另外,點解唔晌秦石轉,易啲上車?
drbean7218 發表於 2016-7-31 16:31 | 顯示全部樓層
currypig 發表於 2016-7-31 15:52
803 繁忙時間都咁快?
平常坐 20 分鐘頂多河畔花園...
另外,點解唔晌秦石轉,易啲上車?

803 朝早可以不停恆耀及亞公角街, 在馬市上爆部車就直出濱景。
在田心轉車勝在選擇夠多, 我返IFC可以有好多選擇
到田心時間
0730 249X/287X+280X+MTR
0732-0738 982X/985
0738-0740 286P+MTR/ 982X

到香港站/ 中環街市時間約0755-0805

Ravenclaw 發表於 2016-7-31 22:06 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-7-31 07:25
$24 vs $19, 你壕得起無人阻得到你, 但相信正常人肯定唔會咁搭, 唔係個個都壕得起
而601同619, 東隧口都要 ...

我下繁系要坐反通勤方向既車,680呢d對頭車成鬼日都返唔切車,反方向根本冇左件事咁濟,我彩佢都有味...

我通常唔趕時間既,我唔介意680兜,但我好介意世界級班次...

價錢我從來唔care,我又唔系經常到日日搭,冇咩所謂...

東隧口601/619/690(我都漏左690),3架,正常唔洗10分已經有其中一架...

下繁反通勤方向,d 680一出事,你又即本數下幾多架681/682先有一架680,特別系城巴時段...

680出事機率近乎一定大過681...
CRH5 發表於 2016-7-31 23:24 | 顯示全部樓層

我搭開307, 幾年前幾乎班班城記都係甘cut
而家反而間唔中會有九記甘做,城記真係好少
paul2357paul 發表於 2016-7-31 23:55 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-7-31 23:24
我搭開307, 幾年前幾乎班班城記都係甘cut
而家反而間唔中會有九記甘做,城記真係好少
...

原來有左307P就可以當307系其餘成員東隧口轉乘既功能冇到?
北區/大埔區去筲箕灣/柴灣既客真係得罪哂。
acc1368 發表於 2016-8-1 00:38 | 顯示全部樓層
currypig 發表於 2016-7-31 13:22
唔止佢,我趕時間返工時,更豪我都會搭
明明我可以 680 (80-90 分鐘) + 111 (10-15分鐘),$19 由利安去上 ...

我趕開工一樣會諗下坐貴車
元朗-石崗機場
大把時間:54(不過多數唔會坐)$5.8
正常時間: 元(18)上紅頂$7
極趕時間: 大埔元朗紅頂$10(上村分段 特快不經錦田市中心 變相=直通車)
灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
CRH5 發表於 2016-8-1 00:48 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-7-31 23:55
原來有左307P就可以當307系其餘成員東隧口轉乘既功能冇到?
北區/大埔區去筲箕灣/柴灣既客真係得罪哂。
...

我淨係話好多 307 都係咁 cut 入東隧口巴士站
唔好過份想像