hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 681系須跟隨編定路線入東隧
開啟左側

[路線消息] 681系須跟隨編定路線入東隧

mingfai31 發表於 2016-8-1 23:57 | 顯示全部樓層

3ASV3-JE1672 發表於 2016-7-31 00:59
人地見 680 甜橙時段啲班次咁世界級,就以為對家時段都會係一樣情況啫

...

SOR FOR遲覆
你呢D又係有理冇理插左人先
自己唔識680咩環境係度吹

新巴非繁開20係正常不過
但九巴時段呢下繁7點北角肯定唔駛上
投訴過不知幾多次
有次最離譜係半粒鐘先黎部頂閘
港運城排成30個人

我有次寫左篇長文去交通投訴組
九巴都覆左成個幾月先覆得番我

其實原因好簡單
兩間公司都冇車
但問題係九巴撞正金鐘灣仔塞車時段先係佢時段
咁佢維持唔到服務就佢問題
好簡單七海特都唔出
601就識出唔知咩諗法
咁人蠢我都幫唔到佢

castanopsis 發表於 2016-8-2 07:26 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2016-8-1 23:57
SOR FOR遲覆
新巴非繁開20係正常不過
但九巴時段呢下繁7點北角肯定唔駛上
投訴過不知幾多次
有次最離譜係半粒鐘先黎部頂閘
港運城排成30個人

我有次寫左篇長文去交通投訴組
九巴都覆左成個幾月先覆得番我

其實原因好簡單
兩間公司都冇車
但問題係九巴撞正金鐘灣仔塞車時段先係佢時段
咁佢維持唔到服務就佢問題
好簡單七海特都唔出
601就識出唔知咩諗法
咁人蠢我都幫唔到佢

作為將軍澳人,我搭觀繞車經常性會見到對面順向既680
可以話,680見十次,有三四次都會同時有兩部出現喺觀繞,一部頂閘,另一部客量仲低過堆下繁出城既將軍澳線
巴士公司望住條數,見到680下繁得六七成客量咁,真係唔會做嘢

根本近年港島北岸個交通情況真係非常惡劣
加完七海特,隨時由拖兩卡變成拖三卡返馬鞍山
680個客量基礎本身就唔及601,實在好難說服巴士公司咁做
而唔好以為601班次好,望住成堆601系日日爆到九彩咁既樣,組線個班次都大有改善空間

計我話,680第一樣嘢要做既,係改下南行個港島走線
680軒尼詩道轉出盧押道個位,條車龍望落去都覺得恐怖
加上下繁入銅鑼灣既車成日倒塞高士威道拖慢車程,680下午個回車效率真係低得驚人
堆車塞晒喺高士威道禮頓道軒尼詩道,總站個發車自然好難做得穩,道理同373林士街一樣
至於點改先改善到個問題,個人覺得可以考慮踢條線出海皮,或者直接改總站

而長遠而言,680可以考慮下繁全面拆線,連灣仔甚至銅鑼灣客都踢埋俾9字頭線做
如是者,680正線下繁可以直接由灣仔甚至銅鑼灣發車返馬鞍山,個效率肯定高唔少
(當然個方案要處理埋逆向客,始終下午/下繁馬鞍山出港島既680客量其實唔低)
paul2357paul 發表於 2016-8-2 09:08 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-8-2 07:26

......
計我話,680第一樣嘢要做既,係改下南行個港島走線
680軒尼詩道轉出盧押道個位,條車龍望落去都覺得恐怖
加上下繁入銅鑼灣既車成日倒塞高士威道拖慢車程,680下午個回車效率真係低得驚人
堆車塞晒喺高士威道禮頓道軒尼詩道,總站個發車自然好難做得穩,道理同373林士街一樣
至於點改先改善到個問題,個人覺得可以考慮踢條線出海皮,或者直接改總站

而長遠而言,680可以考慮下繁全面拆線,連灣仔甚至銅鑼灣客都踢埋俾9字頭線做
如是者,680正線下繁可以直接由灣仔甚至銅鑼灣發車返馬鞍山,個效率肯定高唔少
(當然個方案要處理埋逆向客,始終下午/下繁馬鞍山出港島既680客量其實唔低)

601和680港島方向既走線仲可以點改?
佢地必需由軒尼斯道轉出告士打道才能去金鐘既總站,且必需要深入銅鑼灣(包括維園)及灣仔。
唔好忘記銅鑼灣因為大堆區外線最近都係去到舊灣仔警署先至有得落幾乎搞到冇哂選擇。
castanopsis 發表於 2016-8-2 09:21 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-8-2 09:08
佢地必需由軒尼斯道轉出告士打道才能去金鐘既總站,且必需要深入銅鑼 ...

上面講咗,照踢出海皮,之前690都係咁改
去維園係就係行遠咗,但內告站位其實比起禮頓道更接近銅鑼灣中心地帶,而維園又唔算係大站,整體上地區其實都受落

如果大家怕提出內告會同681重疊
我會寧願搵辦法俾680西行都跟8P/2X入埋怡和街,然後改港島總站
反正南港島線開通在即,怡和街大把quota空出來
而無論點改,都會好過行禮頓道天樂里又要出返告士打道
現有走線唔止效率低,仲搞到無人有興趣搭堆線去銅鑼灣以西,非常趕客,好需要改善
680X 發表於 2016-8-2 10:18 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2016-8-1 23:57
SOR FOR遲覆

唔係680有七海特班而601冇咩?
Ravenclaw 發表於 2016-8-2 11:51 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-8-2 09:08
佢地必需由軒尼斯道轉出告士打道才能去金鐘既總站,且必需要深入銅鑼 ...

禮頓道最多留早繁,應籌下班返工客算數,其他時間全部同我百德新街/景隆街落車行入去銅鑼灣...
想長途線西行入怡和街?同我拆左座富豪酒店先...

我唔覺601/680中央圖書館多客,本土線就多客...
Ravenclaw 發表於 2016-8-2 14:20 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-8-2 07:26
作為將軍澳人,我搭觀繞車經常性會見到對面順向既680
可以話,680見十次,有三四次都會同時有兩部出現喺 ...

emm...

有冇辦法680全日飛碩門沙一?行車時間照舊不變...
西行港島當然行海皮...
limited 發表於 2016-8-2 16:31 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-8-2 14:20
emm...

有冇辦法680全日飛碩門沙一?行車時間照舊不變...

680 如要亞公角街直飛大隧口, 九巴要肯開放大隧轉乘網絡, 俾濱景碩門可以82X,85X轉673,680
另外682B 全日+改道: 水泉澳>愉翠>一城>大隧(682轉乘往港島東)>英皇道>維園>(銅鑼灣富豪酒店)>摩頓台
EX-TL 發表於 2016-8-2 19:18 | 顯示全部樓層
唔算係大站就唔做, 不如唔好去金鐘, 去到灣仔大佛口算啦, 唔駛塞盧押道.

中央圖書館做晒天后站 維園 大坑, 唔行連帶大球場 跑馬地都影響埋, 東隧線淨番601 680經過, 690得番晨早, 想680唔行, 又要求601都唔好行, 人人都要由清風街 景隆街行過去?

680飛走濱景 一城之後, 架車俾馬鞍山人打爆, 有九巴轉乘優惠都冇用, 同埋俾得680轉, 307 681呢? 不如將680改前少少開, 例如恆安 頌安 錦泰, 利安開差唔多漫遊成個新市鎮, 加埋石門 一城當然班次不穩.
680X 發表於 2016-8-2 20:30 | 顯示全部樓層

limited 發表於 2016-8-2 16:31
680 如要亞公角街直飛大隧口, 九巴要肯開放大隧轉乘網絡, 俾濱景碩門可以82X,85X轉673,680
另外682B 全日 ...

680個客源係第一城/濱景而唔係馬鞍山,而家680中段南行+晚間北行可以企人/頂閘,都係靠當地,靠馬鞍山一早食得屎