hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 681系須跟隨編定路線入東隧
開啟左側

[路線消息] 681系須跟隨編定路線入東隧

Ravenclaw 發表於 2016-8-2 21:39 | 顯示全部樓層

680X 發表於 2016-8-2 20:30
680個客源係第一城/濱景而唔係馬鞍山,而家680中段南行+晚間北行可以企人/頂閘,都係靠當地,靠馬鞍山一早食 ...

一句,681唔系萬能...

次次紅日系大水坑等車d 680唔系疏車就已經企人,可唔可解釋下呢?

結果10次有7次我都系上682轉車(好在我唔系經常大水坑上車)...
nelson72A 發表於 2016-8-2 22:35 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-7-31 00:18
個人經驗,早繁下路唔一定快,依點你只需要請教東隧紅小就會清楚。

以我多年早繁搭682返工既經驗
除左暑假外,上路通常快過下路
如果係藍田站遇到行下路既621線巴士,通常係東隧口就可以追過佢
仲不時見到觀柴紅小行上路再行東隧右線

castanopsis 發表於 2016-8-3 04:56 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-8-2 14:20
emm...

有冇辦法680全日飛碩門沙一?行車時間照舊不變...

應該無可能
680做到既位,區內無替代品

castanopsis 發表於 2016-8-3 05:22 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2016-8-2 19:18
唔算係大站就唔做, 不如唔好去金鐘, 去到灣仔大佛口算啦, 唔駛塞盧押道.

中央圖書館做晒天后站 維園 大坑, ...
唔算係大站就唔做, 不如唔好去金鐘, 去到灣仔大佛口算啦, 唔駛塞盧押道.

中央圖書館做晒天后站 維園 大坑, 唔行連帶大球場 跑馬地都影響埋, 東隧線淨番601 680經過, 690得番晨早, 想680唔行, 又要求601都唔好行, 人人都要由清風街 景隆街行過去?

680飛走濱景 一城之後, 架車俾馬鞍山人打爆, 有九巴轉乘優惠都冇用, 同埋俾得680轉, 307 681呢? 不如將680改前少少開, 例如恆安 頌安 錦泰, 利安開差唔多漫遊成個新市鎮, 加埋石門 一城當然班次不穩.

馬鞍山段個走線基本上好難改/缩
現時成個馬鞍山去北角、天后、銅鑼灣都靠680,縮線既反對聲音肯定遠比改港島走線為大

至於680缩落灣仔我無異議,反正條線最有價值既其實係北角至銅鑼灣一段
只係唔知富安會唔會出聲,始終又係無替代品
不過學上次中環缩金鐘咁加多幾條密車線轉乘,相信有機會過到區會

總站改得到,就無需踢出海皮避盧押道塞車
我會建議順便改埋銅鑼灣段走線,行怡和街,唔再入禮頓道
我知部分版友好唔鍾意過海線入怡和街清客,但客觀而言,怡和街站位真係好過禮頓道好多
而入怡和街雖然要塞邊寧頓街,但整體而言行車時間其實唔會慢得過禮頓道+天樂里,亦較穩定

HF3204@243M 發表於 2016-8-3 06:09 | 顯示全部樓層
680X 發表於 2016-8-2 20:30
680個客源係第一城/濱景而唔係馬鞍山,而家680中段南行+晚間北行可以企人/頂閘,都係靠當地,靠馬鞍山一早食 ...

我見好多時小瀝源路班客見 682 上 682 過海轉車
680 嚟到冇人上喎
paul2357paul 發表於 2016-8-3 07:49 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-8-3 05:22

......
至於680缩落灣仔我無異議,反正條線最有價值既其實係北角至銅鑼灣一段
只係唔知富安會唔會出聲,始終又係無替代品
不過學上次中環缩金鐘咁加多幾條密車線轉乘,相信有機會過到區會

總站改得到,就無需踢出海皮避盧押道塞車
我會建議順便改埋銅鑼灣段走線,行怡和街,唔再入禮頓道
我知部分版友好唔鍾意過海線入怡和街清客,但客觀而言,怡和街站位真係好過禮頓道好多
而入怡和街雖然要塞邊寧頓街,但整體而言行車時間其實唔會慢得過禮頓道+天樂里,亦較穩定

但有人話過唔少以金鐘做總站既區外線其實主力都係做灣仔止步,
因為有人會認為與其例如以分域街、莊士敦道、灣仔道之類變循環線作為折返位不如順便去遠少少做雙向總站線以金鐘做總站仲好過。

另外681方面,就算唔計佢單向服務銅鑼灣既問題,
其實港島方向亦有奇怪既設計就係無啦啦走出塞皇后大道中右轉畢打街同埋原本好地地中環碼頭做總站後來卻改去四季酒店基座果個吊腳總站。
不過新界亦有抵讚既地方就係總站出黎就轉出干諾道西直走冇特登兜入德朝道中。

680X 發表於 2016-8-3 11:56 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-8-2 21:39
一句,681唔系萬能...

次次紅日系大水坑等車d 680唔系疏車就已經企人,可唔可解釋下呢?

你咩時間見 ?
紅日中段我見點都要碌埋一城先企人頂閘走喎
如果真係想疏導下680既人,一係比681南行跟673人入內告做埋銅記,咁樣去灣仔就慢小小啦,不過可以用埋681既剩餘運載量啫
再唔係681減車比680分拆,一條主打山上/馬市/恒恆耀,一條主打海皮,富安,一城,但係咁樣既問題係三條線會疏左車
S3BL100 發表於 2016-8-3 11:57 | 顯示全部樓層
limited 發表於 2016-8-2 16:31
680 如要亞公角街直飛大隧口, 九巴要肯開放大隧轉乘網絡, 俾濱景碩門可以82X,85X轉673,680
另外682B 全日 ...

我諗問題係,濱景碩門唔肯放手之餘,九巴都唔肯送客俾新巴

不過我同意如果 682B 全日,實在無理由做港島東,應該向西走,同 682 搞轉乘,而且對 682B 沙田段沿線實際好多

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-8-3 12:08 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-8-2 14:20
emm...

有冇辦法680全日飛碩門沙一?行車時間照舊不變...

其實 680 的問題,同唔少聯營過海線一樣,時段問題搞到對私。
一個時段長 80 分鐘,但以今時今日路面狀況,大部分時間根本無可能做到一單連休 80 分鐘完成

新巴仲好少少,可以同 601 682 跳飛機,但九巴真係唔知點

全日飛石門第一城就無可能,不過其實可以全日拆線,減行車時間

正線耀安尾站,直上公路;
另一條線頌安開,跟 89C 入隧道,港島方向跟 619 行海皮去金鐘

咁拆的話,兩條線全日大部分時間都可以做到一單連休 80 分鐘搞掂。
當然下繁點都無得搞,但下繁過後馬鞍山出港島已經唔多人,而且好多車都係時候收工

鍾意正線港島方向都掟出海皮亦可以,到時應該可以兩條分支金鐘互跳…

以現時實際派車數目,似乎唔使加車都可以做到兩條非繁各自定點 20 分一班,對比起而家實際班次其實唔差

fb.com/scientisthk2usa/
Ravenclaw 發表於 2016-8-3 22:28 | 顯示全部樓層

680X 發表於 2016-8-3 11:56
你咩時間見 ?
紅日中段我見點都要碌埋一城先企人頂閘走喎
如果真係想疏導下680既人,一係比681南行跟673人 ...

中午橙公司時段...
我唔想玩d咩680/681大重組,681唯一需要改既系西行咪鬼同我入大道中塞...

我問得680有冇辦法飛沙一,潛台詞系有冇辦法格硬整走人地條線,迫人搭682轉車...

以我所知,沙一應該系680最冇客既地方黎喎...