hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運對屯門係咪只重視安友/豐景園/市中心? ...
開啟左側

龍運對屯門係咪只重視安友/豐景園/市中心?

Man@MFHK 發表於 2016-8-3 18:37 | 顯示全部樓層

你想龍運照顧碼頭同屯北?得,叫佢拉A36或A37入碼頭囉,不過唔知佢會唔會同你兜夠53.1公里呢?
Volvo B8L
平田 發表於 2016-8-3 19:20 | 顯示全部樓層
因為之前十幾年前開過A缐來往現有E33P地區失敗咗,所以龍巴咪驚咗。

不過現在屯門來往機場需求都應該同十幾年前唔同。

不如佢係現有E33車上問一問乘客需求更好
lsc04d11 發表於 2016-8-3 20:06 | 顯示全部樓層
鬼叫當年屯碼冇左東涌既渡輪後,T39咁慘淡咩?九巴/龍運仲邊會俾面碼頭人?由睇好既十班,逐個月減班減到………
(不過,佢又衰,E33收13蚊多D既時候,佢又收$19.9)
JX9097 發表於 2016-8-4 03:15 | 顯示全部樓層

平田 發表於 2016-8-3 19:20
因為之前十幾年前開過A缐來往現有E33P地區失敗咗,所以龍巴咪驚咗。

不過現在屯門來往機場需求都應該同十 ...

愚問龍運幾時開過屯門A線??
HM3044 發表於 2016-8-4 18:47 | 顯示全部樓層
計我話龍運最歧視就係新界東
北區咁多年都係得A43,係今年先至話係大欖隧道加站
大埔咁多年都係得E41,係上年/今年先開始有A47/X
沙田仲死,先唔評論得E42/A41/P三線走天涯(馬鞍山冇E線-.-),條E42仲要做唔曬大圍,淨係食到陣皮
就好似E33P食唔到碼頭、美樂;
同埋屯門仲有一個死位叫做置樂⋯⋯
3AV53 發表於 2016-8-4 19:35 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2016-8-4 03:15

A33表示我仲未死架。
dogdog002 發表於 2016-8-4 19:40 | 顯示全部樓層

A33前身係行E33P路綫

客量低到朝早係行單層9XX

之後08年先至改成E33P,A33就跟番E33

結果一樣依然運足空氣成八年有多

養兵成三千日,到而家都未全日到

其實陰謀論會唔會全日E33P,再全日埋A33, 再慢慢陰乾E33去

lsc04d11 發表於 2016-8-4 20:45 | 顯示全部樓層

請查看E33P開辦的歷史

當日開A33就係富泰至機場(青山公路富泰邨至屯門泳池一段就係E33P),D客嫌A車貴,又俾佢爭取到變左做E33P,仲可以大幅加班添!
當年沙士龍運寧願CUT左佢,客量又真係……

當年A33「好多」客嫁……鳴琴成日都落十個學生,幾好搵!不過去機場唔好搵之麻。

其實樓主個問題,等同大埔只著重大埔中心/廣福道
港島只著重中、上環、金鐘等電車路,半山呢?寶馬山呢?南區都係靠A10後期做。(不過城機好在有得免費轉乘城巴/新巴線)
元朗只著重大馬路,對元朗南、朗屏(今日有條A36咋)、八鄉、凹頭不重視
其實個case好正常。

最好快D有九巴線轉A線$6優惠,咁就好多問題都叫做「另類解決」左
astrial 發表於 2016-8-5 00:16 | 顯示全部樓層

A33屯市做總站就已經可以收平一級(好似係$18.x)。依家$27.7 vs E33 $13.9,叫人點啃得落。。。就算全日我都係唔睇好,除非龍仔夠膽抽起E33行屯門其他地方

依家睇龍仔心態都係先開一大堆A線插旗(A31P,A33全日,A36,A37),屯赤路通車後先一炮過大搞

講開A36,我反而覺得應該同E34B掉轉。E34B拉去朗屏,A36就去元朗南。大馬路重疊我又唔會怪龍仔。始終元朗傳統客倉就係大馬路
HS1588 發表於 2016-8-5 00:34 | 顯示全部樓層

樓主話咩無直車 , 根本只係係度狡辯
照你咁講 , 其實九巴都係只重視安友豐景園
61X 263 都係 E33 走線上公路
咁點解淨係要嘈龍運 ?
又唔見你話要由石排行 20 分鐘去市中心坐好唔合理 ?
為左一日來回比多幾蚊要開 post 嘈 , 返工返到咁真係好折墮

如果九巴肯比所有轉車站線免費轉 E33
我相信樓主應該可以收工
或者仲可能會開 post 嘈點解 E33P 收貴幾毫