hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運對屯門係咪只重視安友/豐景園/市中心? ...
開啟左側

龍運對屯門係咪只重視安友/豐景園/市中心?

樓主| Sita1004-1017 發表於 2016-8-5 06:18 | 顯示全部樓層

我唔係唔想搭輕鐵,而係即使搭去到市中心要同人迫餐死,架輕鐵又係,咁我不如行路仲舒服啦

上面我已經提過即使$27.7既A線我都無所謂,始終我公司有$50交通津貼,我都係貼多$5,但可換取直達和舒適的服務

所以即使唔開E33P,你都將A33全日後改返08年前咁行兜埋市中心,或是A33P全日加兜良田仲好
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2016-8-5 06:21 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2016-8-5 00:34
樓主話咩無直車 , 根本只係係度狡辯
照你咁講 , 其實九巴都係只重視安友豐景園
61X 263 都係 E33 走線上公 ...

九巴無直車但係補差價轉乘,我可以上任何一條線轉乘,但龍運可以嗎?

就算我樓下無哂258D/960(當然無可能),我搭57M/66M/66X可以見車上,然後補差價就可以轉乘,lwb一覺唔覺意上左66X我真係同搭A線差不多

而另外我亦唔會只係搭E33,有時我會去荃灣搭A31 或是上天水圍搭E34A
bestwishes706 發表於 2016-8-5 09:58 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2016-8-5 02:41
即使 E33P 全日 , 碼頭置樂虹橋何福堂三聖黃金海岸小欖大欖都會嘈要比貴幾蚊
咁係咪每一個區既居民都要上 ...

轉輕鐵咪就係之前龍運做法,睇下今舖A線冇減$6優惠,仲會唔會叫人輕鐵轉A33
exspeed 發表於 2016-8-5 10:58 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2016-8-5 02:41
即使 E33P 全日 , 碼頭置樂虹橋何福堂三聖黃金海岸小欖大欖都會嘈要比貴幾蚊
咁係咪每一個區既居民都要上黎開 post ?
轉車呢d野唔一定係轉車站轉 , 坐輕鐵鐵巴去市中心揀位坐咪一樣舒服
但我針對既只係樓主個目的
係有車接駁既情況下 , 寧願曬多接近半個鐘時間行去坐車都唔坐一程輕鐵/巴士
走去嘈龍運係多餘

坐輕鐵好舒服 ? 仲可以揀位坐添牙 ?

你試下朝早 7:30-8:00am 係大興等 507, 或者係石排同鳴琴等 505 丫,
黎架單卡車同班學生死迫爛迫先上到車, 去到屯門站再同班西鐵轉車客
迫餐飽先到市中心呀, 仲要行天橋上上落落先到 E33 月台喎阿生

想舒服d搭 K58 咩 ? 你咪試下係石排等囉, 日日有車時間可以唔同架喎,
今日等足三個字, 後日就兩三架車拖住埋站, 點預時間返工呀阿生 ?

幾年前未有 E33P, 未有 ETA, 同未有轉車站既年代, E33 朝早 13 分鐘一班,
架輕鐵一到屯門站就要計住 E33 仲有幾多分鐘開車, 諗下一陣係市中心落車
行前天橋定後天橋同埋使唔使跑, 試過未到市中心架 E33 應該差唔多開車或
望住岩岩開車, 就要架輕鐵同 E33 兜快到安定, 好彩 E33 要先停兩枝燈,
所以輕鐵一定先到安定, 然後一落車又要跑住係商場上上落落去追架 E33,
如果係輕鐵離遠望到安定冇乜人等, 就要係兆麟落車, 一枝箭衝去追架 E33

包你第二朝見到 E33P 就算要企都即刻仆上車呀!!

我朝朝返工由大興行前一個站去田裕樓搭 E33P, 日日收工由 HACTL 行前兩個站去國泰城搭 E33P,
為既只係乞求一個座位比我訓返陣, 唔使企足大半程先有位坐, 唔使迫輕鐵, 唔使行市中心條死人天橋,
唔使係市中心焗住同吸住廢氣等 E33, 唔使係轉車站等架可能冇位坐同已經遍地行李既 E33

係有直車既情況下, 你寧願浪費多接近半個鐘時間去迫輕鐵去市中心轉 E33 而唔直接坐 E33P,
走去嘈E33P既乘客係多餘, 同埋睇哂你咁多篇多餘既回文就知你唔係 E33 同 E33P 真正用家什至唔係住屯門

利申:屯門返機場接近九年,以上陳述如有雷同,實屬不幸

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
Sita1004-1017 + 1 + 10 精闢見解
bestwishes706 + 10 給你一個like

查看全部評分

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2016-8-5 11:28 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-8-5 10:58

你試下朝早 7:30-8:00am 係大興等 507, 石排同鳴琴等 505 丫,

完全講中左我其中一個point

但我返1100,E33P都無得揀,回程就方便很多

我真係寧願搭a33都廢事去市中心周圍迫
bestwishes706 發表於 2016-8-5 11:44 | 顯示全部樓層

你試下朝早 7:30-8:00am 係大興等 507, 或者係石排同鳴琴等 505 丫, ...

佢咁想人轉輕鐵,我咪同佢轉囉

我上次搭夜機,搭輕鐵到屯市等E33,接駁個程寧願比港鐵賺都冇咁嬲,$4優惠好似乞佢咁

元朗區 連天北都有服務,但走屯門數,咁佢算咩意思
exspeed 發表於 2016-8-5 11:46 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2016-8-5 11:28
完全講中左我其中一個point

但我返1100,E33P都無得揀,回程就方便很多

睇佢冇 Point 回文睇到我火到黎埋, 以前未有 E33P 我朝朝迫輕鐵迫到怕
轉去搭 K58 就日日唔同時間, 去到市中心十次有五次架 E33 都岩岩開走

佢試下走去問現有 E33P 咁多乘客寧願有直車, 定行返回頭路迫輕鐵去市中心轉 E33 丫, 一人一啖口水浸死佢呀

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
HS1588 發表於 2016-8-5 13:00 | 顯示全部樓層

你試下朝早 7:30-8:00am 係大興等 507, 或者係石排同鳴琴等 505 丫, ...

我叫樓主可以選擇坐輕鐵,
並唔係叫閣下有 E33P 時間都要走去坐輕鐵
更加無話係「返回頭路」 , 要班客全日都要去屯市坐 E33

點解我唔撐 E33P 全日, 係因為除左繁時之外,
部分晚間延長服務時段根本唔達標,
但同一時間 E33 仍然係坐滿一部車
龍運就算加到車, 試問都唔會同你加落回車慢但又唔係多客既 E33P 到掛 ?

有直車還有直車 ,
但 E33P 開 30 分鐘一班都儲唔到太多客
死等直車而唔去用 E33 轉車既客係咪真係咁多呢 ?
再講 , E33P 呢種走線 , 去良景建生打後真係會比 E33 轉車快咩 ?

無可否認既係之前既回應係我太先入為主,
宜家樓主又話坐 A 車都無所謂, 咁我都奈佢唔何,
我只係用左龍運公司角度去解釋點解 E33P 全日唔到

HS1588 發表於 2016-8-5 13:15 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-8-5 11:44
佢咁想人轉輕鐵,我咪同佢轉囉

我上次搭夜機,搭輕鐵到屯市等E33,接駁個程寧願比港鐵賺都冇咁嬲,$4優 ...

唔想坐輕鐵, 巴士得四蚊優惠又唔滿意...
公道講句, 飛機客去市中心上落兩條樓梯的確係麻煩,
但即使 E33P 全日, 都唔係成個屯門可以有 E 線直車
最後仲要話天北都有服務既時候 E33P 仲未找數 , 講到尾都係魚蛋論

HS1588 發表於 2016-8-5 13:23 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2016-8-5 06:21
九巴無直車但係補差價轉乘,我可以上任何一條線轉乘,但龍運可以嗎?

就算我樓下無哂258D/960(當然無可 ...

你要點唔覺意坐錯幾多次車我都唔理啦,
總括黎講你都係想有架直接又平既 E33P 姐
但事實上 E33 係果個時段一班車都可以載得曬
試問龍運又點會肯全日 E33P 呢 ?

不過我有度唔明既係,
去天水圍轉 E34A 一樣要轉好迫好迫既輕鐵西鐵,
點解去天水圍就忍受到而去市中心就接受唔到呢 ?