hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴來往屯門及旺角情況
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴來往屯門及旺角情況

nokia 發表於 2016-8-6 12:00 | 顯示全部樓層

可以試下將59、60、67嘅X缐,試試搵一條提速,好似268X咁都唔錯。  63X因為班次太疏,又要停美孚站,又唔全日行西九龍酒廊。
3asv@59x 發表於 2016-8-6 12:07 | 顯示全部樓層
或者咁

將58X改 心良景往來尖東麼地道
如268X走線,收 $ 13.9

66X改如258D走線,寶田往來奧運站,但不入轉車站

63X掉去奧運站,經長沙灣道,但旺角彌敦道往來屯門收$12.8

60X可以考慮縮落旺角

260X 改用506走線,到屯市後直上公路,往來碼頭區及尖咀特快

59X 減班,59M加班

轉車站落長沙灣深水埔有60X、63X、67X
特快旺角有58X
特快尖咀有260X

應該就成組問題可以解決左

巴士迷A號 發表於 2016-8-6 13:33 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2016-8-6 12:07
或者咁

將58X改 心良景往來尖東麼地道

66X繁時都會有爆既情況出現, 你要原本搭66X同58X既人share一條線落旺角?(呢班客真係多得你唔少)
山景+大興+建生+良田+寶田

旺角至佐敦一段要比貴價58X? 60X而家收人$12.8炸wo

點解260X要搬落碼頭呀碼頭大帝? cut 59X係成全59M唔係成全你條260X搬落碼頭架
尖沙咀冇quota俾你拉58X落去架啦

長沙灣深水埗得59X/60X/63X/67X??? 你繁時去下長沙灣總站外面個站, 我睇下你兩個鐘上唔上到車?

63X去屯門邊度??

其實你咁多次既post既目的都只係為左有一條全日碼頭來往尖沙咀既線
但係你其實知唔知係碼頭人自己放棄259B既服務
冇人逼你地唔搭佢, 搞到佢夜繁都cut埋

259D式既走線連碼頭人自己都怕怕, 何況係學506咁行?觀塘非繁去碼頭既都寧願係轉車站轉59M/59X番歸

我唔該你睇下有幾多人搭259B先啦
有幾多人非繁係碼頭搭59M/59X走去轉259D?

簡直離曬大譜, 不可理喻
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

另外回番1/F, 長沙灣道係屯門來往旺角路線既其中一個主要客源
繁時條條線都爆證明左佢既重要性

yiuwah 發表於 2016-8-6 13:48 | 顯示全部樓層

樓主想cut剩1條60X, 繁時1.5分鐘一班? 製造一條長長的60X車龍?
HS1588 發表於 2016-8-6 14:33 | 顯示全部樓層
巴士迷A號 發表於 2016-8-6 13:33
66X繁時都會有爆既情況出現, 你要原本搭66X同58X既人share一條線落旺角?(呢班客真係多得你唔少)
山景+大興 ...

不過老實講, 除左 260X 派膠之外,
58X 63X 66X 角色再分工個 idea 其實唔錯
只不過係新 66X 繁時好大機會要拆線分返開做原有 66X 58X
同埋要留意新 58X 同 66X 良田區走線停站問題, 仲有 63X 價錢問題

btw, 就算良田要搵個總站塞新 66X , 都唔代表可以乘機將 260X 拉落碼頭
巴士迷A號 發表於 2016-8-6 14:59 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2016-8-6 14:33
不過老實講, 除左 260X 派膠之外,
58X 63X 66X 角色再分工個 idea 其實唔錯
只不過係新 66X 繁時好大機會 ...

其實如果58X同66X係非繁合拼, 屯市去良田/建生係會產生問題

而家屯市/新墟街市D人多數只係上58M/58X, 有260X既話新圍人先會上, 960就當佢係透明 (63X碼頭大帝未講搬總站去邊)
果位碼頭大帝仲要搬走條260X, 代表屯市/新墟街市係非繁只係得番58M/960, 而呢批客唔係佔一個少既數目
佢咁做係推班客去搭輕鐵, 即係要倒自己米

如果良田同時有該位大帝提既58X+63X+66X對其他屯門人係十分唔公平, 而且造成藍地以上前往旺角/佐敦既真空(得一條68A會唔會有D過分?)
GD1570 發表於 2016-8-6 15:05 | 顯示全部樓層

其實睇返現時來往屯門及旺角嘅X線,不難理解點解九巴咁多年都唔重組依堆線。

條條線到兩繁都係頂閘咁淛,可以點縮?可以點CUT?
有轉車站所以CUT線。先諗一樣嘢,CUT試旦一條線,其他線係咪就可以食返晒被CUT線嘅客呢?
好喇,到揀線CUT, 可以CUT邊條?
CUT 58X,良田人暴動; CUT 59X,屯碼人跳出嚟阻止(上面已經簡接有一位);CUT 60X,要搵車落返佐敦,攞嚟搞;
CUT 66X,上面有人講,阻人返工放工;CUT 67X,轉車站條龍靠67M死硬,嚟緊仲有紫田邨,富泰又自成一角,唔駛諗;
落返52X,條線主客源可以話同轉車站無關係,CUT乜。

好喇,咁請問,有乜線可CUT?

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
pklaw + 10 CUT 58X 我住建生都暴動。(笑)

查看全部評分

你有你可愛,我有我好笑。
HS1588 發表於 2016-8-6 15:22 | 顯示全部樓層
巴士迷A號 發表於 2016-8-6 14:59
其實如果58X同66X係非繁合拼, 屯市去良田/建生係會產生問題

而家屯市/新墟街市D人多數只係上58M/58X, 有 ...

話明重組, 事實上根本無可能可以做返改動之後 100% 既替代品
但呢個重組對於原有客量黎講既影響係好低, 對唔少乘客仲有 so

第一, 260X 改去屯碼一早覺得係多餘
繼續維持原狀已經可以繼續做返班區內客
重組左之後係仲有 58M / 新 58X / 260X / 960, 根本無影響

第二, 重組之後洪水橋藍地出九龍既直車, 只係無左佐敦但就多左成條長沙灣道
新 63X 仲要做埋宜家虹橋屯市出長沙灣道既唯一直車, 班次就自然會加
到時藍地去轉車站仲好大機會會密車左
其實係閣下無睇清楚細節野, 淨係放大左 260X 呢一點

如果 58X / 66X 真係要咁玩, 其實執屯門走線可以好簡單做到每個站都叫兩飛
旺角特快果條係大興開 , 大興<>石排<>良田<>寶怡<>建生落屯公
長沙灣道線就良景開跟原 58X 出建生再跟 258D 走線上公路

kay 發表於 2016-8-6 15:30 | 顯示全部樓層
轉車站原先的確有想打破一村一線概念
想將乘客谷落某幾條線度

但都要睇下客量先得架

260X就話一條夠做晒成個屯門
但旺角點同

西鐵出旺角遠比尖沙咀唔方便

所以點解旺角線客量可以keep到咁多條線唔係無原因

屯轉其實帶旺左260X/263/960/961已經好夠

車又cut左66/263M 3分2條59A

政府比錢,九巴cut車,九巴無損失
世界很簡單 人類很複雜
dogdog002 發表於 2016-8-6 16:33 | 顯示全部樓層

搭得呢堆X綫十個有九個都係想直達多過快

轉車站都唔多人落車

咁當然有得快就梗係好啦

睇番68X 都係自己同自己拆,唔洗同69X 265B分工

最多唔小心陰乾下69X

最好最簡單下繁拆

58X 59X 一半班次太子起載 一半阿皆老街直走好過

唔好再咁傻成日要人轉車

碼頭人寧願等耐少少都唔想再好似難民咁係轉車站逼上59M