hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴來往屯門及旺角情況
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴來往屯門及旺角情況

exspeed 發表於 2016-8-6 16:52 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2016-8-6 15:22
如果 58X / 66X 真係要咁玩, 其實執屯門走線可以好簡單做到每個站都叫兩飛
旺角特快果條係大興開 , 大興<>石排<>良田<>寶怡<>建生落屯公
長沙灣道線就良景開跟原 58X 出建生再跟 258D 走線上公路,  ...

由原本左轉直去三個站上跑道

變做右轉漫遊良田建

我代表全村人多謝你咁簡單既建議

一個二個成日話66x 非繁無客,
不如變做E33P咁唔開中段囉,下話

比我就索性成條Cut左佢,不過66M要加密到五分鐘一班
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
S3BL343@66 發表於 2016-8-6 17:00 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2016-8-6 12:07
或者咁

將58X改 心良景往來尖東麼地道

1. 良田出尖沙咀由260X變左經建生,旺角,佐敦先到尖沙咀的260X,車程大幅增加,平左都無用

2. 66X跟258D屯門定線,良田出長沙灣車程又增長,又BAN得,仲要市中心 > 良田得番58M

3. 260X 跟 506出尖沙咀,吸引力成疑

結論:良田出油尖旺深長荔客比你趕哂去西鐵 (你都叻,成個九龍西都比你趕走哂),260X又吸唔到新客,真係要代表港鐵多謝你
HS1588 發表於 2016-8-6 17:00 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-8-6 16:52
由原本左轉直去三個站上跑道

變做右轉漫遊良田建

真係火都黎, 未睇清楚就係度起鋼
自己睇清楚一次大興出長沙灣道係咪要漫遊先再同我繼續挑骨頭, 講完

exspeed 發表於 2016-8-6 17:03 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2016-8-6 17:00
真係火都黎, 未睇清楚就係度起鋼
自己睇清楚一次大興出長沙灣道係咪要漫遊先再同我繼續挑骨頭, 講完

你又咁趣緻既?

自己呢頭講完個頭又扮失憶?

如果有病記得按時服用後先上黎作文啦

講完
S3BL343@66 發表於 2016-8-6 17:11 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2016-8-6 15:22
話明重組, 事實上根本無可能可以做返改動之後 100% 既替代品
但呢個重組對於原有客量黎講既影響係好低,  ...

1. 藍地同市中心虹橋夾一條線根本不合理。因為藍地根本唔夠客,開得密藍地一段就浪費資源,開得疏又應付唔到市中心,什至流失班客

2. 至於你 58X 同 66X 的重組,搞咁多野最後無快過
良田 > 長沙灣線:屯門定線仲兜過 258D,慢上加慢
大興 > 旺角特快線:大興都係無快過,係良田快左

老老實實,屯門客源過度分散,屯旺特快只可以有兩種方式做
A. 60X 分拆,63X縮短至旺角
B. 每日晚上開特別班X58 X59,由旺角站開,亞皆老街直上轉車站再跟58X 59X 番屯門,聯合班次10分鐘
HS1588 發表於 2016-8-6 17:14 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-8-6 17:03
你又咁趣緻既?

自己呢頭講完個頭又扮失憶?

痴線,
我話出長沙灣道係良景<>建生<>大興山景上皇珠路囉
咪係我#18 所講既 58X 去建生再跟 258D 走線囉
姐係將舊 66X 延長去良景炸
邊度失憶邊度趣緻啊 ?
就算閣下放完工又要迫 E33P 都唔代表你可以當睇唔到

拿, 我前幾個 post 又有提過上下繁拆返原本既 58X/66X 令良田客唔洗陪兜既
不過非繁咁行良田會用多 5-10 分鐘咁囉, 自己骨頭自己挑

btw, 宜家小弟考慮緊每篇回文洗唔洗加d凹凸宇上去, 方便視障人士

bestwishes706 發表於 2016-8-6 17:28 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2016-8-6 16:33
搭得呢堆X綫十個有九個都係想直達多過快

轉車站都唔多人落車

搭59X/60X/67X 落車轉59M會減收$1.3,可以轉平D點解唔轉
exspeed 發表於 2016-8-6 17:37 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2016-8-6 17:14
痴線,
我話出長沙灣道係良景建生大興山景上皇珠路囉
咪係我#18 所講既 58X 去建生再跟 258D 走線囉

旺角特快大興開但要漫遊良田建

大興客去旺角快左但慢係良田建,即係整體一樣冇快到
唔知邊個痴線呢?真趣緻
HS1588 發表於 2016-8-6 18:23 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2016-8-6 17:11
1. 藍地同市中心虹橋夾一條線根本不合理。因為藍地根本唔夠客,開得密藍地一段就浪費資源,開得疏又應付 ...

搞咁多野最後無快過 ? 咁閣下都講搞既係旺角特快
要快既位就係旺角, 做轉車站客, 屯門區內走線問題係其次
大家唔好淨係用左自己果區利益既角度去諗
現時最大個問題只係淨返良田客會唔願條長沙灣道線兜多接近十分鐘先上公路
呢個方案就係一次過比曬轉車同直車既選擇比用家揀
當然我唔敢講呢個方案係完美, 但都係一個可行既建議

A 方案搵 60X 拆其實都係差唔多,
拆兩條線, 出長沙灣道/佐敦更加會比以上方案疏左車,
走線上出去九龍就無慢過
但同上面一樣都係可以比客揀直車或者唔想等既客轉車
不過呢個方案又要搵 63X 一齊搞, 到時藍地一係成條線無左一係要兜安友兆麟
所以兩個方案到頭來都係差唔多

B 方案黎講, 當夜晚朗豪坊邨巴收 $13/14 既時候都做唔到班班爆
而正常班次下 58X 59X 最多都係旺角坐滿窗口位
你個方案入面, 如果保留 63X 既話又會輪到佢無客, 取消既話油麻地又無左快車
所以話其實每個方案都有一定影響

HS1588 發表於 2016-8-6 18:36 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2016-8-6 17:37
旺角特快大興開但要漫遊良田建

大興客去旺角快左但慢係良田建,即係整體一樣冇快到

我諗閣下返工真係返工到好攰,
條旺角特快擺大興既用意只係做到大興良田建生一站叫兩飛,
並唔係淨係為閣下既大興服務
無快到都話人痴線, 真係唔知邊個痴線

OKAY, 你可以話良田出長沙灣道慢左,
咁的確呢度係慢, 咁閣下有無實際建議改善呢,
無既話但又要繼續對人唔對事既話就麻煩同我收一收皮