hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴來往屯門及旺角情況
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴來往屯門及旺角情況

GD1570 發表於 2016-8-6 23:49 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2016-8-6 23:41
如果有機會的話, 趁欣田邨改改67M/X走線, 兆康站南富泰兆康欣田直出屯公三站 甚至用埋兆康站北-南下面條 ...

用兆康站站內通道就多數會飛走富泰,根本無可能。
你有你可愛,我有我好笑。
bestwishes706 發表於 2016-8-6 23:50 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2016-8-6 23:41
如果有機會的話, 趁欣田邨改改67M/X走線, 兆康站南富泰兆康欣田直出屯公三站 甚至用埋兆康站北-南下面條 ...

唔少景峰人有67系搭就唔想行去紅橋(尤其夜晚商場關左,條路變到太靜),如果想快既,北行67M行屯公過左新墟街市後到油站上橋,67X不變,留返一條線比何福堂同屯官客
BlackBird 發表於 2016-8-6 23:51 | 顯示全部樓層
點解呢D屯門旺角線重組PO可以FF到40幾樓出泥?
文都唔洗爬就已經估到又係D咩60X改快斬66X非繁既迫爆轉車站垃圾提議
少D做地圖黨,多D了解下實際情況啦
屯門旺角線現時無任何重組空間

PS:我真係無爬文
P960早日摺線
ccchhhuuunnn 發表於 2016-8-6 23:58 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2016-8-6 23:49
用兆康站站內通道就多數會飛走富泰,根本無可能。

兆康苑/欣田>富泰>嶺南>兆康南>通道>兆康北>屯公 又得
兆康苑/欣田>兆康北>通道>兆康南>嶺南>富泰>屯公 又得
唔一定要飛走富泰, 相反條通道令走線彈性更大, 容易好快落得返屯公

無通道的話, 碌到去彩暉都要碌埋去屯興路先落到屯公(勉強計埋屯盛街,不過巴士入窄窄地,又無快過屯興路)
astrial 發表於 2016-8-7 00:14 | 顯示全部樓層

需要重組嘅線,多數都係因為社區發展導致人口變化(eg 新發邨拆卸後兼有西鐵站而66M改道),或者因為有替代路線而成為九巴眼中釘(eg 59A,66)

依家條條X線都咁鬼旺,九巴根本就冇誘因去重組。。。放工時間58X,59X未到彌敦道已經可以打爆,連帶67X都可以執唔少死雞。。。去到深水埗上唔上到車都成問題,順便造就66X又可以執下死雞。。。去到長沙灣廣場,飛站不是夢。。。美孚就等多幾班車啦。。。

至於67系,其實我係睇好欣田邨(規劃人口13500)入伙後可以鹹魚翻生。依家67X其實已經比以前做多兩批客(市區》轉車站,轉車站》屯門東。我自己住碼頭都試過唔少次59X無位走去搭67X)。九巴又趕住267X插旗,960S甚至乎可能拉入兆康總站
astrial 發表於 2016-8-7 00:20 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2016-8-6 23:58
兆康苑/欣田>富泰>嶺南>兆康南>通道>兆康北>屯公 又得
兆康苑/欣田>兆康北>通道>兆康南>嶺南>富泰>屯公  ...

其實我覺得有得諗。。。

跟住兆康南/彩暉花園開繁時特車跟原路殺落屯官
exspeed 發表於 2016-8-7 00:53 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2016-8-6 23:32
我都相當同意呢個建議即使唔係全部人快咗,至少有部份人可以快咗

只係我會建議 原58X 同 原66X 只做頭班 ...

我唔知點解個個話 66X 非繁冇客, 唔知講緊幾點既非繁呢 ?

奧運站夜晚開 12-15 分鐘一班既時候, 去到美孚大多數岩岩好坐滿囉

係就快d取消啦, 等我疊埋心水去旺角街市等 63X 特快返屯門, 轉車站 66M 又得, 虹橋行返大興又得 (小小人 mode)

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
exspeed 發表於 2016-8-7 01:04 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-8-6 23:07

大興人其實已經唔太介意疏,講疏,以前 66 66M 66X 各自各精彩,而家個班次起碼叫靚仔過以前
如果一條旺角特快由大興開經良景,比經山景慢少少但密咗,我相信大興人唔會介意搭囉 ...
... 不過大興 + 良景究竟有幾多人需要旺角特快又係另一個問題

大興人唔介意疏 ? 講下好啦

以前 66 早上仲係 10 分鐘一班既時候最旺場, 講緊仲係去奧運站, 新發邨未拆, 未兜友愛安定既時候,
大興總站排到坑尾, 停埋市中心岩岩好坐滿, 有時仲要企, 02/03 年我返青衣 ive 搭 66 係葵興轉 43A 最快

兜友愛安定後嚇走哂班客, 到最後愈黎愈疏到 30 分鐘一班

以我所知, 當時興昌盛泰有人會行去山景坐 57M, 興耀平輝有人會行去建生對面搭 58M, 好過等 66 等到天荒地老

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
HS1588 發表於 2016-8-7 01:07 | 顯示全部樓層
astrial 發表於 2016-8-7 00:20
其實我覺得有得諗。。。

跟住兆康南/彩暉花園開繁時特車跟原路殺落屯官

何福堂呢個雞肋位, 加埋景峰
食之無味, 棄之可惜
如果當年唔係要 cut 走新墟南行個站,
我諗 67 系係真係有機會飛得走呢個死位

要玩兆康富泰特快,
其實早應該要係有轉車站, 甚至富泰邨落成果陣已經要開條繁時線直出屯公,
但可惜到左欣田邨就快起好既時候, 九記都係仲用緊條 67 系做
一條兆康富泰直出轉車站既線對於果度居民已經有好大吸引力

ES6048 發表於 2016-8-7 02:03 | 顯示全部樓層

作為景峰居民,我想講67M及67X自從富泰、疊茵庭及景新臺陸續入伙,
加上出九龍方向不再入井財街,多左獨市位,
營運情況其實已經好左好多。67系並不是想像中咁少客。
尤其屯轉啟用後,一班吉車被打爆頂閘返屯門更是常見。
同埋屯官到華都其實都執唔少返富泰的散客。

當然67M及67X非繁時出九龍方向客量仍是較遜,
但隨著紫田一帶屋村入伙,相信可以有改善。

長遠而言67系絕對有得做。同埋條數純非想像中差。