hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線一通車,629班乘客服務員命運會如何? ...
開啟左側

[問題] 南港島線一通車,629班乘客服務員命運會如何?

ma2 發表於 2016-8-8 22:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

城記629一直都有批part time乘客服務員幫手維持秩序
和賣車票等!來年南港島線通車,班乘客服務員命運是否
解約還是掉過去幫b3系列手?thx
dogdog002 發表於 2016-8-8 23:30 | 顯示全部樓層
所謂既Part Time會唔會其實係外判左出去既公司?

分分鐘咪又係港鐵果堆公司

調你入去南港島綫做舉牌員 播放廣播員 或者人肉錄音機都得啦

cy35 發表於 2016-8-8 23:31 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-8-8 23:30
所謂既Part Time會唔會其實係外判左出去既公司?

分分鐘咪又係港鐵果堆公司

唔會
wingho_cwh 發表於 2016-8-9 10:31 | 顯示全部樓層

據聞城巴已經開始喺非繁忙時段安排少量原先做629既車加走102
即係話南港島綫通車後非繁忙時段堆車應該會去晒加走102/118
其實如果102短途車/特快化係做到野既,城巴盤數並唔會因為無左條629而大幅下降
所以,東區人,南港島綫通左要交車既時候,就係爭取西九特快既惟一機會,要好好把握

P.S. 乘客服務員呢個用字好odd。。稽查咪稽查囉,車長咪車長囉,站助咪站助囉。。你去茶餐廳都唔會叫d 伙計做「虎嗚魚en」啦
Sorry for 港語學mode on

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
hadboy5 發表於 2016-8-9 10:40 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2016-8-9 10:31
據聞城巴已經開始喺非繁忙時段安排少量原先做629既車加走102
即係話南港島綫通車後非繁忙時段堆車應該會去 ...

但102係聯營線,單獨開或特快版102P九巴會不會反對?反而想知118P會不會藉此全日?當然睇埋九巴反唔反對,但我感覺102城巴時段比以前疏左
wingho_cwh 發表於 2016-8-9 10:42 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-8-9 10:40
但102係聯營線,單獨開或特快版102P九巴會不會反對?反而想知118P會不會藉此全日?當然睇埋九巴反唔反對 ...

咁都可以同九巴傾既。。其實九巴應該肯做,因為佢有條106執下流水客都已經唔錯 長遠黎講過海特慢大流水都係少d 好

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
siusiupeople 發表於 2016-8-9 10:50 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ahken 發表於 2016-8-9 11:00 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2016-8-9 10:31
即係話南港島綫通車後非繁忙時段堆車應該會去 ...

係, 呢個的確係東區非柴小人既巴士服務翻身機會, 要好好把握!

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
exspeed 發表於 2016-8-9 12:08 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2016-8-9 10:40
但102係聯營線,
單獨開或特快版102P九巴會不會反對?
反而想知118P會不會藉此全日?當然睇埋九巴反唔反對
但我感覺102城巴時段比以前疏左

點解你打咁多字都係講緊廢話 ??
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
hadboy5 發表於 2016-8-9 15:29 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2016-8-9 12:08

點解你打咁多字都係講緊廢話 ??

願聞其詳廢處何在,聯營線變分支單獨開線,從而去影響現有另一間公司的現有利益,唔知九巴肯唔肯唔問得?有咩問題?定還是閣下為打字賺積分而亂咁插人,總之,我唔想引起罵戰,亦都唔怕任何罵戰?若果情況持續,後果自負