hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴214單張同轉乘路線名單
開啟左側

[路線消息] 九巴214單張同轉乘路線名單

nickhei 發表於 2016-8-10 22:43 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
pccpkl 發表於 2016-8-10 22:56 | 顯示全部樓層
nickhei 發表於 2016-8-10 22:43
我好有興趣知由沙田坳道去油塘,究竟214快定259D

仲有由黃大仙中心去寶達,係214快定290系。

我估290>214>290A

259D應該快過214 LA
觀塘道塞埋車都快過214
寶達至油塘段實在太慢

LAK2 發表於 2016-8-11 00:10 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-8-10 19:50
黃大仙個餅大過竹園咁多, 我唔相信九巴會將2F捨棄黃大仙囉

比2F快既214/40已經包晒啦, 仲可以收多D

更重要係可以直接處決2B
Ravenclaw 發表於 2016-8-11 00:38 | 顯示全部樓層

總覺得呢條線西行系有機會傷2B,東行就傷2F...

同埋我咁講,我會2B/2F之間既關係,唔會系真系2B做竹園、富美街,而2F做慈雲山、富美街咁簡單...

東行同西行既故事應該會好唔同...
bjbus 發表於 2016-8-11 00:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Haydn 發表於 2016-8-11 08:56 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2016-8-11 00:44
如果延長埋荔枝角美孚,42的四順客都危,
到時2b上路,42進一步陰乾

我依稀記得之前有版友話40改道之後美孚少左人搭98C,走左去搭40轉98A
如果係咁既話214延長只會係浪費里數,因為可以40轉214,起碼快20分鐘 (車費係後話)
唔會為左陰42而延長214
不過如果延長既話,荔枝角有人唔想行去中電搭40既話就會搭214 ge (因為無6轉40轉214 BBI)

其實好似版友所講,相比延長去美孚,我覺得開P車跟40上落龍呈,做長沙灣同深水埗,更加諗得過

DIH 發表於 2016-8-11 09:54 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-8-11 00:38
總覺得呢條線西行系有機會傷2B,東行就傷2F...

同埋我咁講,我會2B/2F之間既關係,唔會系真系2B做竹園、富 ...

東行2F行青山道,214行荔枝角道,去到福華街先合流,
然後又只得黃大仙幾個站重疊,2F上鳳德慈雲山都係無可替代,
頂多只係減去中段(我當減負荷而唔係傷),頭尾仍然有自己的捧場客。

西行在樂富都冇同2B同站,假設有人唔想搭鐵,去富美街叫2B/2F雙飛先正路吧。
Ravenclaw 發表於 2016-8-11 22:22 | 顯示全部樓層
最怕2F系北河街上車果班人系黎自荔枝角道,果班系買餸客,咁有214之後,d友會寧願214去黃大仙轉車上山...

唔單止黃大仙以東,移加荔枝角道冇一條系去白田澤安,呢度堆買餸客估計系非繁既主要客源...

西行你當我冇講過啦,記錯左2B個行法...

東行點解話傷2F,因為東行2B其實唔叫做SSP既,九江街下一站已經入石砌尾,飛起左2F比人認為最兜果個位...

但其實2F東行格硬咁兜一兜先系食正SSP最多客既位,所以SSP翻竹園果堆人可能都系東行坐2F,系西行先坐2B...

所以話2B/2F個關係唔系咁簡單...
TommyS58 發表於 2016-8-11 22:40 | 顯示全部樓層
214已經有乳豬紙啦
(夜晚影得唔好)
~~
toyl 發表於 2016-8-11 23:48 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-8-11 22:22
最怕2F系北河街上車果班人系黎自荔枝角道,果班系買餸客,咁有214之後,d友會寧願214去黃大仙轉車上山...

...

唔怕啦!正如40特班長荔街上車果幾個人,都有響黃大仙落,證明佢哋都係其中一員。
東西九之間路線好多都好大流水,好似2B呢D最低里數,頭到尾通常都要40分鐘或以上,有得快點解唔搭快車呢?

佢咁樣走線,我覺得有幾樣嘢想做:
  • 因為42下繁昇悅居打後的站難上車,214定線搞到要轉返出IVE掃到南昌街上山走,順便以較高收費幫42執雞。
    不過九龍城唔塞車的話,感覺上非繁桂林街上車,214唔會快得過42幾多……
  • 因為唔想搞死條6D,唯有避開青山道,不過6D>214 單張寫個轉乘站響邊?真好笑……
    我由寶血醫院去彩雲,214幫唔到我添~
  • 港鐵由油塘起計,真係唔明個收費係點計,太子至尖沙咀/尖東收$8.2,但係深水埗開始去到荔枝角收$10.1喎!
    214定價兼深入深水埗遠離港鐵範圍的位置絕對有吸引力