hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] Emirates A380 First Suite EK385
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report] Emirates A380 First Suite EK385

FAST 發表於 2016-8-10 05:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

詳細報告:http://fasichan.blogspot.hk/2016/08/emirates-a380-first-suite-1-ek385.html

日期 Date: 29 JUL 2016
航班 Flight: EK385 HKG -> BKK
航機 Aircraft: 阿聯酋航空 Emirates A380-800
客艙 Cabin: 商務 Business (Flex) > 哩數升等 mileage upgrade >頭等 FIRST
計劃起飛時間 ETD: (+8) 21:50
計劃到步時間 ETA: (+7) 23:45
飛行時間 Duration:約 2小時hrs 55分mins

今次的旅程,純粹因為自己的Skyward miles 就到到期要用咗佢,但阿聯酋航空香港出發只有曼谷同杜拜呢兩個航點,要用咗佢都唔係咁易。長途一來無時間飛,二來又唔夠哩數換,所以就順理成章飛轉曼谷啦!

Check-in 櫃位
由近至遠,分別係經濟、網上預辦登機Bag drop、商務/Skywards金銀卡 及 頭等/Skways白金卡

其實我已經做咗Online Check-in , 不過既然有得用商務同埋自己又係銀卡, 緊係用返商務櫃位啦 :p

Check-in 時問下職員頭等有無位upgrade, okay 就好快扣咗我10000miles 出boarding pass 啦!
第一次坐FIRST 估唔到個「FIRST」字都大過人 XD

每日黃昏時間都有2架阿聯酋A380 出現香港

阿聯酋香港的Lounge 係近40號閘

阿聯酋香港貴賓室

有一個Business Centre

食物/飲品都幾多選擇

EK385 係經曼谷去杜拜,所以會見到輪流顯示目的地係杜拜/曼谷

Emirates 分區Boarding 係做得好嚴
A380 載咁多人, 其實如果坐經濟Boarding個陣都幾惡夢, 好彩我今次唔駛排

飛香港的A380 都係3 class
經濟下層,商務同頭等上層

Emirates A380 頭等艙
一上機, Cabin Manager 已經親自帶位

影相唔覺特別, 睇來仲有少少迫

不過現場感覺就私隱度超高

Welcome drink, Emirates serve 的champagne係06 Dom Perignon
個Crew 會Show一show 你睇先serve

除咗酒仲有椰棗

同埋阿拉伯架啡

未起飛已經比定Fast track 卡

根據Crew 的介紹, 呢塊係原塊Opal 石

First suite

Suite 入面有大電視啦, 一套Writing Kit 同 一套護膚品(化妝鏡下)
長途機另外仲會有一套睡衣同Amenitiy kit
以上全部野你都可以拎走

旁邊有一個mini bar 啦

flat bed 狀態

好靚的天花

評分

參與人數 3aPower +202 HugeC +15 收起 理由
3av188 + 1 + 5 多謝分享
hkitalk.media + 200 hkitalk.net facebook專頁推介
DIH + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

OTIS401 發表於 2016-8-26 19:23 | 顯示全部樓層
好奇一問
其實成個航程得兩個半鐘,有冇乘客要求用浴室沖涼?

OT
琴日搭完EK384由曼谷番香港,我以為自己搭左Air China
 樓主| FAST 發表於 2016-10-20 04:42 | 顯示全部樓層
OTIS401 發表於 2016-8-26 19:23
好奇一問

有... 實有人request 沖涼
AVD1 發表於 2016-10-20 14:08 | 顯示全部樓層

OTIS401 發表於 2016-8-26 19:23
好奇一問

頭等就豪到爆,經濟就 cheap 到爆
講真,以經濟位黎講,因航點睇都好過 EK,
反之頭等 EK 真係冇得輸 - 沖涼呢家野都已經可以 ko CX
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| FAST 發表於 2016-10-20 14:17 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-10-20 14:08
反之頭等 EK 真係冇得輸  ...

我自己覺得Emirates 套ICE 好過 CX studio 好多播
DIH 發表於 2016-10-20 15:10 | 顯示全部樓層

經濟艙計,EK只有兩艙A380的上層經濟艙窗邊兩個位先會舒服少少~
長途線EK通常都唔係最平嗰個,所以我會搭佢的可能性比較低。
而且聽人講Y客等A380落行李係惡夢 ,我寧願搭中型機喇。
OTIS401 發表於 2016-10-20 21:53 | 顯示全部樓層

個人又唔覺得EK個經濟位太cheap,機票價錢除外

最少在硬件及餐膳方面EK會做得好過CX
不過crew方面就CX優勝,講緊容忍度方面

當時諗住BKK回港坐AirAsia,但機票連托運行李的價錢同坐EK相若,又見同行親人未坐過A380就拍左板坐EK
本來諗住寫飛行報告,但一諗番起機上強國人的驚嚇行為就心諗都係算數
我坐果班機,估計有過半乘客都是跟強國旅行團去泰國
而我坐嘅zone就除左隔黎位的一位外籍女士外,都是強國人

AVD1 發表於 2016-10-21 10:44 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2016-10-20 15:10
經濟艙計,EK只有兩艙A380的上層經濟艙窗邊兩個位先會舒服少少~
長途線EK通常都唔係最平嗰個,所以我會 ...

EK 個優勢始終都係網路大,航點多。加上全程時間又唔會話太長。
基本上去歐洲冇直航的話,EK 真係某程度上都會係起選擇之列 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ckckck 發表於 2016-10-23 17:22 | 顯示全部樓層
OTIS401 發表於 2016-10-20 21:53
個人又唔覺得EK個經濟位太cheap,機票價錢除外

最少在硬件及餐膳方面EK會做得好過CX

EK優勝的地方的確係膳食, 份量足亦普遍質素都唔差。
另外HKG-DXB班次夠密(381/383/385/387),方便轉機。

但硬件方面有保留, 388我覺得無問題, 77w對比因航77w就窄左成吋。
另外部份EK 77w (e.g. EBX) IEF唔係eX2,
3000i4:3 screen, 然後每個座位前面都有隻avod box。
老實講,坐佢辛苦過坐VS 789

另外我自己好唔欣賞DXB, 侯機室經常性唔夠位坐,
洗手間清潔程度又靠運氣, Free WiFi 我未試過成功連上 / 唔係load空氣,
睇一睇2.4GHz d channels就發現全部打晒交,連唔到就真係不意外...

加上飛歐洲經DXB其實係繞遠路, 同埋近年歐洲的航空公司價錢都幾有競爭力,
諷刺的係自從我skywards上左銀卡後就再無坐過EK。