hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴88X 22/08/2016起試辦三個月
開啟左側

[路線消息] 新巴88X 22/08/2016起試辦三個月

dcyw 發表於 2016-8-11 10:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新巴路線88X將於22/08/2016(星期一)起試辦,為期三個月至18/11/2016(星期五),由藍灣半島往
堅尼地城(卑路乍灣)。

服務時間:
星期一至五0800,公眾假期除外

收費:
全程:$9.00
干諾道中(永隆銀行大廈)往堅尼地城:$4.60
干諾道西(高樂花園)往堅尼地城:$3.80

行車路線:
小西灣道,小西灣邨巴士總站,小西灣道,柴灣道,迴旋處,東區走廊,維園道,告士打道,夏慤道,
夏慤道天橋,干諾道中,林士街天橋,干諾道西,嘉安街,德輔道西,堅彌地城海旁,山市街,卑路乍
街,加多近街,堅彌地城新海旁,城西道

相關運輸署交通通告:http://www.td.gov.hk/filemanager ... 088x%20ch%20ver.pdf

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

lucky_al 發表於 2016-8-11 10:49 | 顯示全部樓層

88X試行三個月

公眾人士請注意,新巴第88X號線[小西灣(藍灣半島)往堅尼地城(卑路乍灣)臨時巴士總站],將於20 16年8月22日(星期一)至20 16年11月1 8日(星期五)開辦及試行,為期三個月。

http://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_13/WCOWE/ta%20-%20introduction%20for%2088x%20ch%20ver.pdf

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

巴總路線相片庫
ky927 發表於 2016-8-11 10:56 | 顯示全部樓層

眼大睇過龍......原來一班only......
kay 發表於 2016-8-11 11:13 | 顯示全部樓層

呢d聰明囉開個新號碼

18X係88X存在下
相信唔會捱得幾耐

當然我都唔睇好88X全日會有好多客
返柴小唔停中環
灣仔貴過788又疏車
西環根本無咁大需求去柴小

巴士公司都係唔清楚18X無客死因
比你開88X,咩野X線都唔會有作為

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 精闢見解
neoplan720p + 1 巴士公司都係唔清楚18X無客死因.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
284 發表於 2016-8-11 11:22 | 顯示全部樓層
柴灣搭鐵到堅尼地城只需32分鐘,計埋小西灣轉車都可能快過任何X線......
asv2 發表於 2016-8-11 11:41 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-11 11:13
呢d聰明囉開個新號碼

18X係88X存在下

88X 單向一班去堅城,
何來返柴小經唔經中環既問題?

kay 發表於 2016-8-11 11:48 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2016-8-11 11:41
88X 單向一班去堅城,
何來返柴小經唔經中環既問題?

假設新巴想用88x取代18x

面對問題都係一樣

不過頭先唔醒起18X加左成堆bbi
要大改都唔易
世界很簡單 人類很複雜
asv2 發表於 2016-8-11 11:56 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-11 11:48

面對問題都係一樣

柴小 780/788 轉 18X $9, 88X 直接取代/ 88X 轉 780 解決
耀興東 77/99 轉 18X $10.4,88X 轉 720/722 唔見得過唔到區會

問題係,區會咬新城個位都唔係轉乘,而家車源

88X 落到柴小,區會只係當你新城係碟小菜加粒蔥花,唔志在
但 18X 條車數,到今日筲西鰂北全部仍然"念念不忘"
只怕 88X 要全日,最終找數既係 82M 82X,甚至又係 82 以致係 81

Ming@5119 發表於 2016-8-11 12:00 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-11 11:48

面對問題都係一樣

喺88X係運輸署批准提供嘅特別班次前提下,根本就唔存在88X取代18X一說
講真,既然而家18X改線已經過唔到區議會,根本大家就唔駛再諗咁多咩88X取代18X

記住運輸署bonus俾新巴開線俾柴小就得

(Well... 除非18X同日cut班次換取開88X啦,我又唔信運輸署咁大膽呀)
fai 發表於 2016-8-11 12:20 | 顯示全部樓層

出年中環灣仔繞道通車,如果改行新路有冇得發圍?
[i]影像.從心[/i]