hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴88X 22/08/2016起試辦三個月
開啟左側

[路線消息] 新巴88X 22/08/2016起試辦三個月

paul2357paul 發表於 2016-8-12 00:00 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-8-11 11:13
呢d聰明囉開個新號碼

18X係88X存在下
相信唔會捱得幾耐

當然我都唔睇好88X全日會有好多客
返柴小唔停中環
灣仔貴過788又疏車
西環根本無咁大需求去柴小

巴士公司都係唔清楚18X無客死因
比你開88X,咩野X線都唔會有作為

但竟然唔再用百位數字7
paul2357paul 發表於 2016-8-12 00:12 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-8-11 14:13
不過我真心唔明, 明明有BBI收九蚊, 都仲要開88X, 柴小巴士公司呢個名真係冇叫錯......

仲爭例如柴小薄扶林數碼港線、柴小黃竹坑香港仔線,留名等睇開埋齋吧。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +15 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 留名等睇開埋齋吧
ahken + 1 + 10 留名等睇開埋齋吧

查看全部評分

kay 發表於 2016-8-12 00:53 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-8-12 00:00
但竟然唔再用百位數字7

唔用7XX我又覺得好合理

7XX最遠只到港澳碼頭

新巴開得新no.叫88X,相信唔會甘心剩係得一班車

反而又係叫做18X既話,又要睇東區電車路成堆區議員面色...

只要88X 1班車頂閘,就贏晒18X,18X依家繁時都唔會頂閘

到時新巴話88X有需求,18X無,取消18X,你唔比我改18X走線,我咪取消佢開過條

出年唔得咪後年搞,好似25A/25C搞你3~4年結果死1條,仲多條23A陪葬

18X同88X比,一句話18X同地鐵100%重疊已經執得,88X小西灣無鐵到又可以保住條線
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2016-8-12 02:12 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-8-11 11:13
呢d聰明囉開個新號碼

18X係88X存在下
呢d聰明囉開個新號碼

18X係88X存在下
相信唔會捱得幾耐

當然我都唔睇好88X全日會有好多客
返柴小唔停中環
灣仔貴過788又疏車
西環根本無咁大需求去柴小

巴士公司都係唔清楚18X無客死因
比你開88X,咩野X線都唔會有作為

開咗88X之後,18X仲留唔留得住,我認同係唔樂觀

不過你話88X全日會無客,恕我唔同意
巴士越長途,飛得越多公路,個優勢就越大
88X速度上唔會輸港鐵好多,尤其東廊北角前一段好少塞車,可以追到時間
價錢就更加唔使講,雖然88X係天價,但港鐵一樣收到$10.1,已經未計小西灣班人要加駁腳錢
88X咁樣玩特快,其實係玩得過

當然,大家可以話柴小去西區個客源基礎窄,點特快都唔會有客
但柴小去西區無客其實都只係大家吹出來,實際上係點無人知
客源係要製造出來,一日未有直線,你一日都未知究竟個餅有幾大
279X/798開全日既時候一樣無人覺得夠客,但最後偏偏又真係做大咗

講真,西港島線未開之前,A12嘉安街+18X堅城客其實都唔少
當然柴小無鰂魚涌咁多白領,但柴小既工業區都係通勤大區
當繁時連694都可以靠柴小上到唔少人既時候,我覺得又無需要太悲觀

而最重要既係,柴小班客喺西港島線開通前係靠780/788轉1/10/5B/5X去西區
隨著堆西區流水越做越疏,成班客已經漸漸流向(小巴轉)西港島線
無論柴小去西區個潛在客源有幾多,可以肯定既係,今時今日開88X既意義同逼切性,都比以前大得多
Ming@5119 發表於 2016-8-12 02:13 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-12 00:53
唔用7XX我又覺得好合理

7XX最遠只到港澳碼頭

老老實實
大家都心知肚明18X係做唔住,係唔夠客,係應該cut
我相信呢個係數據反映到嘅現實

關鍵係有冇人可以提出一個方案,可以cut左條廢線之餘,仲要可以補償返受影響嘅居民,而令居民同區議員信服

我諗有幾個方向去睇:
1) 替代BBI方案(類似780/788 <> 5X/18P,只不過主角變做720系+722)
2) 18P提速/擴大服務範圍嘅安排
3) 早上繁忙時間服務安排 (18/18P)
4) 資源調配 - 果6部車去邊*
*即管睇下主角s良心去到邊 / 邊個做醜人

p.s. 當年18X開辦果陣冇咩點跟進,想問果陣有冇上區議會/邊個贊成$8北角特快去堅尼地城?-.-

另外,個人認為只要大搞88X果陣唔係明言要犧牲18X,其實對西區黎講88X嘅存在都係百利而無一害
exspeed 發表於 2016-8-12 08:50 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-8-11 14:13
不過我真心唔明, 明明有BBI收九蚊, 都仲要開88X, 柴小巴士公司呢個名真係冇叫錯......
...

Bbi 同一程過既分別,唔使講啦下話?!

淨係識日日柴小柴小柴小有咩用?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
exspeed 發表於 2016-8-12 08:55 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-8-11 22:01
88x....

咁好意頭呀...

原來係西環返工一定返八點幾既,唔該哂
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
kay 發表於 2016-8-12 09:00 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-8-12 02:12
開咗88X之後,18X仲留唔留得住,我認同係唔樂觀

不過你話88X全日會無客,恕我唔同意

你都要睇下服務範圍先得架

最開頭拉去小西灣個陣
要停筲箕灣同太古城

依家就一個柴灣就直出中西環
覆蓋人口少左好多

再講,西區係咪真係要有巴士去柴灣?
唔考慮下西區居民實際需要
做唔到雙向客源,點改都無用

以前18x繁忙時間兩個方向爆
根本就做緊兩批人
但呢兩批人地鐵通左唔搭地鐵都無計

西區似乎要架快過18P既車落北角同太古
多過直飛柴灣

西區依家仲肯搭18X既人,已經唔多介意佢慢

當然啦,最大問題係,18X始作俑者係西區
當年係西區要求有車去北角以東,搞到東區巴士亂晒龍

西區人呢筆數無理由唔找吧?
世界很簡單 人類很複雜
ahken 發表於 2016-8-12 09:53 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2016-8-11 22:32
如果真係想用88X陰乾18X, 講真無問題架, 但麻煩用返柴小找數同埋撥番比2同720系
...

以呢間巴士公司既一貫做法, 難了.......
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
kmbodth 發表於 2016-8-12 10:22 | 顯示全部樓層

城新西區的服務可謂周身刀冇張利
半桶水到得5B/10好少少

與其搞88X,做返好基本嘢先啦西環往來中環銅記的特快服務更重要,反正有BBI。
5X/18P路線仍有改善空間
而班次過疏都好大問題

咁樣即使有BBI都冇乜人用
5X/18P都係遲早聽蝕聽執