hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴63X修訂行車時間表
開啟左側

[服務調整] 九巴63X修訂行車時間表

bestwishes706 發表於 2016-8-12 00:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

同2015年10月時間表相比,除左早上洪福開出班次加減班外,其它冇乜改到

大部分時段仲係開30,屯公三站搭58X,去佐敦就轉60X好過,30時段搭63X慳嘅行車時間分分鐘倒貼
m_rd08 發表於 2016-8-12 00:43 | 顯示全部樓層
比番上次時間表參考番

雖然叫就叫正式加班,好心佢有心搶錢既話就好好地加班啦
unknown000hk 發表於 2016-8-12 10:03 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2016-8-12 00:43
比番上次時間表參考番

最應該加班係星期一至五17:40-18:40開15分鐘一班,而家屯轉經常上爆,搞到屯公三站上唔哂啲客
 樓主| bestwishes706 發表於 2016-8-12 10:21 | 顯示全部樓層

unknown000hk 發表於 2016-8-12 10:03
最應該加班係星期一至五17:40-18:40開15分鐘一班,而家屯轉經常上爆,搞到屯公三站上唔哂啲客
...

有日黃昏喺紅橋北行見到63X頂閘,仲以為58X/63X脫班搞到咁
unknown000hk 發表於 2016-8-12 10:28 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-8-12 10:21
有日黃昏喺紅橋北行見到63X頂閘,仲以為58X/63X脫班搞到咁

58X脫班唔會令到63X頂閘
係63X放工時段20分一班太疏,轉車站係有客見到68A唔會上,死等63X,一來唔使補七毫,二來去洪福邨近啲
自從有左ETA之後,多左人喺屯公三站搭返去藍地/洪水橋

dydx 發表於 2016-8-12 10:28 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2016-8-12 00:43
比番上次時間表參考番

九龍方向
一至五
0720-0820 15→12 (多一班車)
0900-1100 15→20 (少兩班車)

假日
0800-0900 30→20 (多一班車)

其餘冇變

GD1570 發表於 2016-8-12 10:39 | 顯示全部樓層

睇個時間表又唔似係因為改晒行荔橋而變更喎!

你有你可愛,我有我好笑。
asv2 發表於 2016-8-12 10:48 | 顯示全部樓層
其實,60X 一日仲係咁密直到佐敦,63X 好難做得起
係就索性學 68X/268X 一刀切
再唔係咪話行車時間唔穩定,60X 開固定旺角短棍
逼到佐敦油麻地班客有習慣為止囉

樓主| bestwishes706 發表於 2016-8-12 11:35 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2016-8-12 10:48
其實,60X 一日仲係咁密直到佐敦,63X 好難做得起
係就索性學 68X/268X 一刀切
再唔係咪話行車時間唔穩定, ...

我寧願佢一直頹落去

60X之所以夠旺夠密,因為63X唔夠快(兜美孚)同客源相對少好多

如果縮短60X,谷客搭63X,變相加價,相信會引起屯門區議會反彈,尤其安友區議員
kmb63x 發表於 2016-8-12 12:10 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2016-8-12 11:35
我寧願佢一直頹落去

60X之所以夠旺夠密,因為63X唔夠快(兜美孚)同客源相對少好多

咁多年黎 安友既區議員都好強勢 只有加唔會減到佢地任何野.. 一日有佢地,改到60x既可能性只有60x學68x/268x拆唔明九巴已經逼晒荔枝角深水埗班乘客轉車(仲有68a葵涌果班),仲留美孚個站博人搭去轉車站但又唔加$12.8分段...

屯門搭63x出旺角油麻地仲貴過堆早繁西廊出到尖咀既線