hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新大型公共屋邨巴士服務
開啟左側

新大型公共屋邨巴士服務

astrial 發表於 2016-8-14 11:17 | 顯示全部樓層

洪福邨最弊係兩個方向都要行一大段路先上公路,但係隔離就係洪天路可以直鏟上元朗公路

欣田邨/兆康應該都唔會有大動作,暫時九巴都只係cut 267S加267X,即係專攻港鐵嘅死角位。我估九巴最多都係960S拉去兆康就收工
Snowbb 發表於 2016-8-14 11:17 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-8-13 20:44
水泉澳邨全日線已經有哂計劃
下年表現一定夠強

水泉澳邨暫時只見到 83X 、 682B 有意全日

288 長期不勝負荷卻沒有理會
287X 唔經柏景灣總站又過唔到
Snowbb 發表於 2016-8-14 11:31 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2016-8-13 23:37
葵涌村就比人搞到一離開荃灣, 葵芳就要落山再轉

比得上水泉澳

葵涌村都仲好少少 , 有條 40X 可以接駁城隧來往新界東各區
出面又有 33A 同紅小出西九龍 , 旺角

3avbwu 發表於 2016-8-14 11:57 | 顯示全部樓層

啟德區:最接近地鐵的平路,這比四彩山路近。比較現時搭鐵的路程,啟德最近,可步行最短時間。
5m接駁新界免費,ps行去彩虹,鑽石山搭都同搭5m時間差不多。
行去彩虹,鑽石山,麗晶(5-15mins)巴士線數之不盡
四彩: 啟業上去個條斜路夜晚是很少人走,日間較多,大部分都搭van上去。
安達:巴士新線服務多,但新線造成後果就是價格高
洪福:去荃灣的經欖隧平價服務都沒有,區內k巴的班次不多,非繁忙要等30mins仲要不到門口
水泉:沒有竸爭就是over,有竸爭才有進步
JU2541 發表於 2016-8-14 11:58 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-8-14 11:31
葵涌村都仲好少少 , 有條 40X 可以接駁城隧來往新界東各區
出面又有 33A 同紅小出西九龍 , 旺角

33A 呢個班次比人搭架咩?

紅小除左旺角/佐敦道...
有邊個肯定期入村?
數來數去. 有客落咪得彩荃, 土荃..

人一九,腦便殘
JU2541 發表於 2016-8-14 12:00 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2016-8-14 03:26
捌除班次問題,葵涌邨交通真係好差咩?
出深水埗/旺角有33A
落葵芳去青衣南/北有43/44M

上葵交通差, 唔好玩啦....

33A 開乜班次. 上葵四條線去九龍又開乜班次
你地去到尖東, 我地呢?
新區有紅頂,你地都有....

我地連行垃圾位既線都冇

我冇話水泉澳差過葵涌村

人一九,腦便殘
Snowbb 發表於 2016-8-14 12:25 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2016-8-14 12:00
上葵交通差, 唔好玩啦....

33A 開乜班次. 上葵四條線去九龍又開乜班次

但就咁分析 , 葵涌村同上葵既交通都有好同唔好既地方 .

過海方面
葵涌村出面有全日服務既 930
上葵既 935 同 936 都係繁忙時間先有

往返新界東方面
葵涌村有 40X 直達城隧同沙田
上葵最近都要到昌榮路先有城隧線搭

往返油尖旺方面
葵涌村有 33A 同紅小 , 但 33A 班次疏落
上葵則有成四條線揀

往返東九龍方面
葵涌村最近都要到葵興先有 38 同 40
上葵行出青山公路就有 38 同 42C 搭

THomas20010808 發表於 2016-8-14 13:18 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-8-14 11:17
水泉澳邨暫時只見到 83X 、 682B 有意全日

水泉澳如果啲人肯上青沙轉車西九龍一定cover矖(雖然啲人有一些288--》81)
 樓主| miklcct 發表於 2016-8-14 13:38 | 顯示全部樓層
astrial 發表於 2016-8-14 11:17
洪福邨最弊係兩個方向都要行一大段路先上公路,但係隔離就係洪天路可以直鏟上元朗公路

洪福邨重要偏偏唯一一組經洪天路特快嘅全日線係地鐵免費接駁巴士K75(唔計A37,因為唔係直去機場),再加埋月票效應,相信住得嗰度要經常出市區嘅都買晒月票來搭K75轉地鐵啦。

以下係全日特快比較:
安達邨:213M / 98A 98C 290
彩福邨:2X(只有西行特快) / 無數邨口車
啟晴邨:無數邨口車
洪福邨:K75系列
水泉澳邨:無

進智公交
流星☆雨 發表於 2016-8-14 16:03 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2016-8-14 13:38
洪福邨重要偏偏唯一一組經洪天路特快嘅全日線係地鐵免費接駁巴士K75(唔計A37,因為唔係直去機場),再加 ...

287X都唔特快??
彩福邨係山頂,山下面彩雲道都係得彩福線同606A,有咩邨口車呢?
趕客路上 理_得你