hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新大型公共屋邨巴士服務
開啟左側

新大型公共屋邨巴士服務

CRH5 發表於 2016-8-14 16:07 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2016-8-14 13:38
洪福邨重要偏偏唯一一組經洪天路特快嘅全日線係地鐵免費接駁巴士K75(唔計A37,因為唔係直去機場),再加 ...

2X 東行旺角上都算特快既,時間同先達觀塘 Van 只差5-10分鐘

運吉處真係 expect 住彩福既行落山搭地鐵
其實好似建議過拉9號上彩福(好似仲唔知開多條線去黃大仙,詳情唔記得),但最後係區議員反對下告吹
CRH5 發表於 2016-8-14 16:11 | 顯示全部樓層
astrial 發表於 2016-8-14 11:17
洪福邨最弊係兩個方向都要行一大段路先上公路,但係隔離就係洪天路可以直鏟上元朗公路

如果洪福客量係大到可以獨立支撐一條線既,開一條線係洪天路上橋既一定冇問題

其實如果要洪天路上橋,可以試試連埋鍾屋村、泥圍做,好似 261P 咁
但個客量係點,就真係成疑問
我覺得早繁應該得,但全日就難講D
CRH5 發表於 2016-8-14 16:16 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-8-14 13:38
洪福邨重要偏偏唯一一組經洪天路特快嘅全日線係地鐵免費接駁巴士K75(唔計A37,因為唔係直去機場),再加 ...

又唔一定wor,其實搭西鐵比巴士貴唔少
我唔知買完月票之後盤數點計啦,可能計埋D 連接車程75折就月票平D都唔定,視乎唔同地方架姐
但會唔會個個都鍾意同你朝朝逼餐死?日日都同你轉黎轉去?巴士直達既優勢就在此。
CRH5 發表於 2016-8-14 16:18 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2016-8-13 23:14
相信5D,224X會於短期內提升每天全日服務應付需求

5D 全日好似建議緊
但224X 全日好似話用 13X 全日 skip 啟麗宏天做交換,結果又ban左。
astrial 發表於 2016-8-14 16:30 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-8-14 16:16
我唔知買完月票之後盤數點計啦,可能計埋D 連接車程75折就月票平 ...

268B已經係答案

如果唔係港鐵倒轉頭推啲月票客落267S應該一早摺咗

269B亦係半殘

260X同全盛時期比都差一截

九巴最多都係打港鐵死角位,例如東九龍同過海

CRH5 發表於 2016-8-14 16:51 | 顯示全部樓層
astrial 發表於 2016-8-14 16:30
268B已經係答案

如果唔係港鐵倒轉頭推啲月票客落267S應該一早摺咗

沒錯,尖沙咀依D西鐵一車直達位其實真係有D難做,真係主打D 要轉車既位
我覺得可以試試開鐘屋村/藍地/富泰,停洪福後上公路既東九綫同洪福經元朗、城隧去沙田既綫
exspeed 發表於 2016-8-14 16:56 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-8-14 07:48
論墊底邊夠例如黎緊既桂地新邨、紫田邨有得揮?
前者相信求其塞條280X就算鬼數,後者由兆康苑年代開始九記 ...

兆康苑對面新公屋已命名為欣田邨
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
astrial 發表於 2016-8-14 17:08 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-8-14 16:51
沒錯,尖沙咀依D西鐵一車直達位其實真係有D難做,真係主打D 要轉車既位
我覺得可以試試開鐘屋村/藍地/ ...

『洪水橋-洪天路-元朗公路-屯門公路』呢個行法真係冇著數,單里數計仲要行多咗成3公里

至於洪水橋-沙田,基本上係講緊269D拆線。但係係港鐵元朗-天水圍之間運載力不足嘅情況下,經過264M一役再拉走一條深入天北嘅元朗大馬路線,真係覺得無咁易

CRH5 發表於 2016-8-14 17:33 | 顯示全部樓層
astrial 發表於 2016-8-14 17:08
『洪水橋-洪天路-元朗公路-屯門公路』呢個行法真係冇著數,單里數計仲要行多咗成3公里

至於洪水橋- ...

Sor 我以為 269D 係齋做天水圍 ==

其實行屯公又唔係冇著數既,睇返大欖隧道費就知
究竟要揀一條貴但快既隧道定係平但耐、塞車既隧道就值得探究下
hokachung 發表於 2016-8-14 22:07 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2016-8-14 16:16
我唔知買完月票之後盤數點計啦,可能計埋D 連接車程75折就月票平 ...

無可能唔諗埋全月通條數點計,全月通最緊要係連假期都用得(去遠去近都啱駛),搭得愈多程愈抵,基本上買左就同其他交通工具絕緣咁滯