hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新大型公共屋邨巴士服務
開啟左側

新大型公共屋邨巴士服務

GW4866 發表於 2016-8-14 22:19 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2016-8-14 11:58
33A 呢個班次比人搭架咩?

紅小除左旺角/佐敦道...

所以一開始我咪話撇除班次問題,而且你地近鐵路站好多囉,唔係既話就唔會cut剩條33A啦
紅小既野我唔識,亦無興趣知,唔同你比

你剩係睇出西九龍就緊係差啦,整體黎睇上葵唔見得好過你地
而且我一直都支持上葵果4條線合理重組,謄出資源做更多野
我冇話水泉澳差過葵涌村

但你個口吻講到葵涌邨仲差過水泉澳/四彩
打開門,行出去,去遠啲!
CRH5 發表於 2016-8-14 22:24 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2016-8-14 22:07
無可能唔諗埋全月通條數點計,全月通最緊要係連假期都用得(去遠去近都啱駛),搭得愈多程愈抵,基本上買 ...

其實真係每個地方唔同計法,而唔同人又有唔同乘車方法/習慣
如果要逐個逐個站、唔同情況計,恕我真係冇心機同你慢慢計
GW4866 發表於 2016-8-14 22:46 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-8-14 12:25
但就咁分析 , 葵涌村同上葵既交通都有好同唔好既地方 .

補一補充
上葵主要都係得兩條線出油尖旺,仲未計36B回程九曲十三彎
32有等於無,31B就主要輔助石籬至深水埗之間(佢個油尖旺係大角咀)

葵涌邨去東九搭38只係落一條樓梯去禾葵里,返黎都仲可以係林護果邊行返過黎,相對上葵入面比較輕鬆
近大窩口一邊亦可以經升降機塔落去搭42C往返
當然我建議成組東九線重組後搵38經
上葵就大部份都要落一大段斜出青公搭,出去只係落斜都仲好d,
返黎就衰,除咗住近青公既其餘大部份地方點都要行至少兩三個字,當中包括大斜路
打開門,行出去,去遠啲!
JU2541 發表於 2016-8-14 23:38 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2016-8-14 22:19
所以一開始我咪話撇除班次問題,而且你地近鐵路站好多囉,唔係既話就唔會cut剩條33A啦
紅小既野我唔識,亦無 ...

以前 33a 開 12
930 最密開 6-8
紅小不停入村

十年過後,唯一多左同密左既只有 237A 同 313
313 唔多算返工對外線
除左醫院,其他都係來往荃葵芳駁腳/上班線

人一九,腦便殘
paul2357paul 發表於 2016-8-15 06:15 | 顯示全部樓層
astrial 發表於 2016-8-14 11:17
洪福邨最弊係兩個方向都要行一大段路先上公路,但係隔離就係洪天路可以直鏟上元朗公路

欣田邨/兆康應該都唔會有大動作,暫時九巴都只係cut 267S加267X,即係專攻港鐵嘅死角位。我估九巴最多都係960S拉去兆康就收工

960S就算俾佢富泰兆康排序調位又如何?
都係擺脫唔到整個虎地繼續硬食豬頭骨既事實。
AVW28 發表於 2016-8-15 07:59 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2016-8-14 09:11
桂地邨,用85、798,再開條桂地至新城市接駁巴士服務之,點看?
紫田邨的話,可能睇埋屯門北部有何欠缺, ...

桂地邨附近有小巴62K到沙田站,要拉既,預計都係拉81K或者80M過去。個人估計80M機會唔大,因為有85。
81K係區內線,途經多條屋邨和多間學校,用黎做返學線啦!
85兼做區內和區外,火炭山尾街一帶得佢去到大圍,大圍又係多學校。

除左85和798之外,其實73A都可以拉過去,雖然要半個鐘一班車,但只要就到時間就得。
(愉翠苑開去山尾街大約10至15分鐘、華明開去山尾街大約45至50分鐘。)
始終果頭搭鐵去大埔唔算太方便。
但前提要加返愉翠苑去太和既雙向分段。

LL3850
exspeed 發表於 2016-8-15 09:17 | 顯示全部樓層

彩福由入伙第一日開始,根本就預班居民日日行落山搭車

由九龍灣地鐵站經淘大後面條長命斜樓梯上到老人屋,
再經彩霞外圍及電梯塔上到去,需時約十分鐘
落山沿彩霞條大斜路衝落去牛頭角總站

小巴係牛頭角街市同淘大商場個站經常好多人等,
等得黎我都行左上去,又慳返幾蚊

28B早已無視,行落淘大咩都有啦

今日比多條 2x 你班蟻民已經係皇恩浩蕩囉

PS. 四彩交通一定方便過安達臣,起碼可以步行來往九龍灣地鐵站,唔使一定要靠巴士小巴駁腳
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
 樓主| miklcct 發表於 2016-8-15 13:03 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-8-15 09:17
彩福由入伙第一日開始,根本就預班居民日日行落山搭車

由九龍灣地鐵站經淘大後面條長命斜樓梯上到老人屋, ...

但去港鐵覆蓋範圍以外地方,安達臣大勝四彩。(安達臣有專車直落藍田站,輔以大量BBI,另加兩條區外線,其中一條直落黃大仙,但四彩只有小巴接駁及一條30分鐘一班的區外線)
進智公交
exspeed 發表於 2016-8-15 13:57 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-8-15 13:03
但去港鐵覆蓋範圍以外地方,安達臣大勝四彩。(安達臣有專車直落藍田站,輔以大量BBI,另加兩條區外線, ...

去港鐵覆蓋範圍以外地方,四彩仍然大勝安達臣

行去牛頭角總站 / 淘大花園巴士站 / 九龍灣站巴士站,大把選擇喎

懶行既搭83A / M 又得, 仲有多一個搭車選擇 - 彩虹
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
AVD1 發表於 2016-8-15 14:03 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2016-8-14 22:19
紅小既野我唔識,亦無 ...

講真個句,我寧願班次差都叫有多個選擇。
班次差但係如果真係有返咁上下客量,咁未叫個班區議會反映下加班問題,
反之如果連條線都冇未又係要下下轉車了事 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1