hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實九巴可唔可以放棄使用凱倫自動報站? ...
開啟左側

其實九巴可唔可以放棄使用凱倫自動報站?

樓主| Mueller 發表於 2016-8-16 16:33 | 顯示全部樓層

b123as 發表於 2016-8-15 13:27
我沒有搭過118上山,想問城巴在山上的報站又有沒有問題?

118線城巴由亞公岩站至鯉魚門公園站既報站係可以報到既.架巴士離開亞公岩站, 駛至鯉魚門公園站前十米左右就會報 "鯉魚門公園".

另外, 九巴108線往寶馬山方向於大坑道天橋既走線大概和城巴11, 25A線既一樣,
但係城巴係唔會出現未到豪園站就報下一站既情況.
參考下圖, 九巴108線上山方向於摩頓台既走線係同城巴11線上山方向有同樣既走線.
當架九巴穿過橙色既大坑道天橋橋底, 左轉往銅鑼灣徑上大坑道天橋之前,
架巴士只係喺豪園站既下方, 之後要上大坑道天橋兜個圈之後先到豪園站.
因為GPS定位有誤差, 就算架巴士只係喺豪園站既下方, 未上大坑道天橋之前, 凱倫報站就以為架巴士到左豪園站.
架巴士一上天橋, 凱倫報站就會報 "下一站係光明台"
ctb 11.png
只係以純GPS定位, 而GPS唔夠精準, 呢個早報站既問題真係好難解決.
所以城巴一直都堅持要加埋里程計同埋其他定位儀器做報站.

樓主| Mueller 發表於 2016-8-16 16:42 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2016-8-16 14:44
早兩日坐A43P去到新田,未入總站就以為到咗
跳咗報下一站
但係去到總站入面,佢又識跳番報新田PTI

應該架巴士入到總站車長退返上一個站, 所以先重播新田PTI.
 樓主| Mueller 發表於 2016-8-16 16:46 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-8-16 15:58
既然可以自動報,點解仲要㩒掣

好明顯有車長信唔過部野, 唔想誤導乘客...
ATR83 發表於 2016-8-17 03:15 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2016-8-16 16:46
好明顯有車長信唔過部野, 唔想誤導乘客...

就來到站,報站器無提示
車長就人手禁制,費事俾人投訴
當佢禁完,報站器先"識做"自動報站,就造成好似重複報站咁
知足‧就能活得幸福
CRH5 發表於 2016-8-17 03:26 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2016-8-16 05:51
多謝閣下回應.

咁睇黎個LCD報站可能都係跟返凱倫...

系,印象中系青馬既上一行
CRH5 發表於 2016-8-17 03:27 | 顯示全部樓層
ATR83 發表於 2016-8-17 03:15
就來到站,報站器無提示
車長就人手禁制,費事俾人投訴
當佢禁完,報站器先"識做"自動報站,就造成好似重複報 ...

同埋套野第一次用好似系要人手系每一個站都 locate 位置先,之後先識自動報站
 樓主| Mueller 發表於 2016-8-17 04:22 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2016-8-17 03:27
同埋套野第一次用好似系要人手系每一個站都 locate 位置先,之後先識自動報站
...

無錯, 架巴士裝左部凱倫機後, 要渣架巴士去一條線既每一個巴士站採集該站既GPS座標.
部凱倫機上面有一個功能叫 "站點採樣", 就係做呢樣野.

不過之前九巴出左張內部通告, 好似話要加條線連結凱倫自動報站機同Openmatics車載電腦...
唔知咁樣部凱倫可唔可以直接由Openmatics車載電腦獲得站位既GPS座標...
Ming@5119 發表於 2016-8-18 07:40 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2016-8-17 04:22
無錯, 架巴士裝左部凱倫機後, 要渣架巴士去一條線既每一個巴士站採集該站既GPS座標.
部凱倫機上面有一個 ...

即係話,其實一直以來,ZF Openmatics同凱倫報站機對於「ETA」同「報站」呢兩件事一直都係各有各做,兩個系統嘅數據係分開收集、分開處理?
KN8476 發表於 2016-8-18 17:58 | 顯示全部樓層
JZ3968 發表於 2016-8-15 23:24
九巴車駕駛室有"必"一聲提示車長轉分段收費, 係屬於openmatics定係報站機的GPS系統?
係由報站器發出的
其實個自動報站可以控制埋個八達通機的, 但現時只開放八達通機自動轉方向工能
80K特快‧不經大圍、美林、沙田市中心。
KMBAVC19 發表於 2016-8-18 22:49 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2016-8-18 07:40
即係話,其實一直以來,ZF Openmatics同凱倫報站機對於「ETA」同「報站」呢兩件事一直都係各有各做,兩個 ...

咁本身買ZF叫X機果陣已經係新報站用左一排
果舊咁嘅新報站最初起幾部蛋上面用
之後先推到其他車
雖然E400係第一款車用曬兩舊野
但根據唔多準巴典話開頭係用舊機
之後先換新機
如果係真嘅
即係話當時冇諗過話合體
而當時九巴對果舊野信心幾大

記得當年SA2959落地冇耐就出走左去60M
個師傅同我講話佢都幾準
不能有啲地方報唔到,e.g.愉城