hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實九巴可唔可以放棄使用凱倫自動報站? ...
開啟左側

其實九巴可唔可以放棄使用凱倫自動報站?

kei_hk 發表於 2016-8-18 23:04 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2016-8-17 04:22
無錯, 架巴士裝左部凱倫機後, 要渣架巴士去一條線既每一個巴士站採集該站既GPS座標.
部凱倫機上面有一個 ...

以你所講﹐我又無理解錯誤的話﹐報站機的data其實係無巴士站的位置。
每當司機輸入相關路線後﹐要在第一轉車﹐要人手逐個站按制mark低每一個車站﹐等部機知道車站位置﹐第2轉車開始才識得自動報站?

有無咁白痴呀

如果部車係後備車﹐今日都唔知明天會行什麼線﹐甚至一日行多條線﹐咪即係無自動報站。

joelty 發表於 2016-8-18 23:23 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-8-18 23:04
以你所講﹐我又無理解錯誤的話﹐報站機的data其實係無巴士站的位置。
每當司機輸入相關路線後﹐要在第一 ...

某網站指個凱倫報站機是要第一程車手動記錄車站位置,
之後才能自動報站,
但實際又唔似....

以69P為例,
所有自動報站的車都是未到葵俊苑,
個報站已經報新葵興花園,
有司機更在因此暫停報站,
到開車時才開返

3AD124/HS539+AVW69/LS609+AVBWU3/PG6918
CRH5 發表於 2016-8-18 23:42 | 顯示全部樓層
joelty 發表於 2016-8-18 23:23
之後才能自動報站,
但實際又唔似....

其實好似真係要“採集”先識自動報站
有次搭 ATENU@72(非掛牌)係完全冇自動報站,全程人手按的

其實自動報站=/=準
港運城西行站都有相同問題,去到 682C 站(未埋東隧線站)個陣已經報下一站美麗閣
HT408 發表於 2016-8-18 23:46 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2016-8-18 23:42
其實好似真係要“採集”先識自動報站
有次搭 ATENU@72(非掛牌)係完全冇自動報站,全程人手按的

新城有時未到站已經報下一站,主要係喺一啲較多站位嘅站
但佢只係set咗其中一點做站
如果個站牌過咗佢set嘅位,就會自己報下一站
掉返轉停完站先出站牌logo,都係同樣原因

CRH5 發表於 2016-8-19 00:44 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-8-18 23:46
新城有時未到站已經報下一站,主要係喺一啲較多站位嘅站
但佢只係set咗其中一點做站
如果個站牌過咗佢set ...

我講緊九巴自動報站 ==
GK3258 發表於 2016-8-19 01:00 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-8-19 00:44
我講緊九巴自動報站 ==

佢意思應該係指出此問題唔係凱倫獨有
橫看香港巴膠
樂仔〞 發表於 2016-8-19 01:39 | 顯示全部樓層

joelty 發表於 2016-8-18 23:23
之後才能自動報站,
但實際又唔似....

好多司機停緊站就報定下一個,搞到好多報站採樣時都早咗
樂仔〞 發表於 2016-8-19 01:40 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2016-8-16 16:42
應該架巴士入到總站車長退返上一個站, 所以先重播新田PTI.

新凱倫識自動追站,所以當凱倫發現原來未到新田 PTI 時就會自動退返上一個站
Ming@5119 發表於 2016-8-19 01:51 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2016-8-18 22:49
咁本身買ZF叫X機果陣已經係新報站用左一排
果舊咁嘅新報站最初起幾部蛋上面用
之後先推到其他車

講開追站,假如師傅開車之後唔set報站,let say去到上公路果陣先喺Telargo控制器度按YES,佢都可以好快catch到下一站係舊灣仔警署呢個位似乎都係用左GPS

同埋之前都見過師傅由頭到尾都冇搞過個報站,而部機自動嘗試追站,報站機初時會報左d公路附近嘅車站(e.g. 架車喺東廊北角段,佢就自動報琴行街),行到咁上下又會識得跳返做舊灣仔警署
似乎代表住一著車開始佢就會記錄部車嘅行蹤,再去match返相應路線?
peterson 發表於 2016-8-19 02:39 | 顯示全部樓層

無睇過啲API,但肯定ZF套Openmatics可以提供到準確巴士現時嘅坐標,
新版八達通機可以提供報站嘅站名,
咁照估計,九巴現時嘅報站系統架構為:

凱倫報站機,主力負責LED顯示同播放錄音,應該內置左一組幾百MB至幾GB嘅語音數據(可能係MP3),可以用WIFI更新

八達通機內有各線嘅資料,分段收費,同站位GPS位置
第一次按路線行車時,
當報站機接收到GPS訊號,會比對GPS的位置與八達通機所屬路線的站位位置,
並紀錄站位位置與GPS訊號的偏差、強弱,自動制定最佳的報站位置
哩個紀錄,會Save做一個profile file,可以俾同線嘅車跟住黎用

黎緊嘅做法,睇黎就係將Openmatics套GPS+INS定位,直接feed落去凱倫報站機度,取代而家凱倫報站機套GPS
凱倫報站機應該只有GPS而無INS,所以價錢唔會太貴,但又可以唔洗靠Openmatics都做到定位,所以可以用住先
套Openmatics功能強大,但做SI要時間R&D亦要測試夾唔夾,唔係話隊兩個P仔落去就即刻交到貨

btw, 就算個GPS收得好準都好,報站報唔準都仲有好多因素,計算報站時機已經夠晒煩:
1. 應該係個站前幾耐要報到?
2. 哩個"幾耐",相對車速黎計,大約等於距離個站幾遠?
3. 你哩個"距離",係用路程計定用坐標系統計?
4. 如果用路程計,係咪要部報站機都有幅地圖/路線圖去map返仲有幾遠路程?
5. 如果用坐標系統計,咁點知會唔會係附近距離內其他車站?
最後,6. 報錯站/報漏站會唔會導致任何人命傷亡、財物損失?
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化