hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實九巴可唔可以放棄使用凱倫自動報站? ...
開啟左側

其實九巴可唔可以放棄使用凱倫自動報站?

koneotis 發表於 2016-8-19 13:08 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2016-8-19 06:51
Telargo追站功能幾厲害.
有一次我由北角健康中街總站搭18.
車長原本無開報站, 到左某個中途站先開報站.

試過佔中改道時搭720
車長全程開報站
結果去到永和街識自動報返同出站牌

其實現在凱倫報站已經有改善
初出時起碼一半的車出亂碼
但是現在準確度的確有待改善

而套ETA斷估同報站是分開的
昨天坐九巴30X旺角上車
ETA運作正常,但報站卡住在獲嘉道,去到荃灣司機手動調教後又正常返...
peterson 發表於 2016-8-19 16:14 | 顯示全部樓層
ETA同報站應該係完全分開,而九巴亦唔似想用Openmatics黎做報站....
ETA係跟Openmatics用3G/4G send返去KMB嘅GPS data黎做estimation,有興趣大家可以去Openmatics個app store度睇:

http://www.zf.com/brands/en_de/o ... ucts/apps/apps.html

話說,部Openmatics行1GHz ARM CPU,有1GB ram + 1GB NAND + 1 GB SD-Card,App用Java EE寫,
http://www.zf.com/brands/media/o ... eet-Bach_032016.pdf
唔知KMB有無寫哩啲App嘅Job呢?
http://www.zf.com/brands/en_de/o ... -certification.html

佢地App store有好多幾搞笑嘅Sample App,包括哩隻WLAN AP,可以用隻Openmatics做AP,甚至做hotspot都得,不過如果你係KMB,又會唔會咁用呢?
https://shop.openmatics.com/#!en ... o/wlan_access_point

其實咁,用部Openmatics做埋報站唔係唔得,但既然佢預設就係俾你做fleet management,ETA可以靠KMB堆server,報站又有專用報站機
咁點解報站要特登用佢做一次大型而又重複嘅開發,要重新夾返晒同link返晒啲報站hardware (LED牌,speaker),重要連報站套software都要重新寫過,貪programmer人工平咩?!

支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
kei_hk 發表於 2016-8-19 16:59 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2016-8-19 16:14
ETA同報站應該係完全分開,而九巴亦唔似想用Openmatics黎做報站....
ETA係跟Openmatics用3G/4G send返去KMB ...

其實最煩的係硬件與硬件之間的連線通訊﹐以及點去控制做什麼動作。

九巴一係所有野都自己操刀﹐一開始便由一部主機﹐GPS﹐流動網絡通訊(3G/4G)模組﹐自己慢慢做﹐之後再做報站。

不過﹐九巴本身唔係電子專家﹐所以需要搵外判公司去開發﹐情況有如城巴。

本來都無乜野﹐但係當你想要慢慢加功能﹐超乎當初預期的事﹐牽涉的硬性種類會越來越多及複雜﹐最慘係硬件與硬件之間有唔夾的情況﹐結果令到間外判公司都應付唔到﹐最後又要重頭做過﹐風險唔細﹐對面海公司有版睇。

九巴似乎明白所以野唔可以集中一套處理晒﹐以免一死便全部死晒用唔到。
分開不同系統﹐最多一兩項野用唔到﹐其他都可以用到﹐叫做應付到需要。

例如報站機有問題﹐影響唔到ETA。
通訊模組有問題﹐又影響唔到報站。
GPS模組出問題﹐最多報站用人手。

而ETA 主要核心計算﹐唔係在巴士車上﹐而係在中央server﹐令到當GPS 或 3G/4G 唔穩定的情況下﹐都可以大約計算到ETA﹐同時司機唔需要做任何設定﹐對於司機來講係來得簡單。
如果核心計算在巴士車上﹐睇怕司機們每轉車做好多野﹐又或者每轉車都要轉送多好多數據﹐通訊有問題又估唔到部車大約位置。

我估九巴現時的做法﹐只係由一部主機做 "中間人" 的角色﹐GPS 模組提供位置給 "中間人"﹐它會定時把位置+車輛辨別資料及時間傳回公司server供ETA使用。
而報站不停問 "中間人" 取GPS 位置資料﹐之後由報站機自己處理報站事宜。

只要日後想再做什麼野﹐例如部車去到某個位roadshow便播某些廣告﹐只需要搵一些硬件商﹐可以用指定方法(例如USB連線之類)讀取某個格式的數據﹐之後便由新硬件自己處理。如果要有其他新的數據來源﹐同樣地叫新硬件商做一件產品﹐係可以透過指定方法去做連線﹐export data 給予 "中間人"﹐"中間人"再把這些數據傳給下一家使用便可。

發展潛力大得多﹐亦唔需要夾不同系統。

講真﹐而家巴士上的幾組設備係分散投資﹐反而好過一套系統處理晒所有野。
唯一要改善﹐便是報站機要第一次使用要人手mark車站位置(根據上面的人所講)﹐如果套data已經有標準車站位置資料﹐這才合理的。

27131118 發表於 2016-8-19 17:31 | 顯示全部樓層

九巴自動報站建議學鐵巴
一閂晒車門即報下一站
準確度即時改善唔少
szeto993 發表於 2016-8-19 20:00 | 顯示全部樓層
27131118 發表於 2016-8-19 17:31
九巴自動報站建議學鐵巴
一閂晒車門即報下一站
準確度即時改善唔少

我咁來以嚟都係坐過一兩次有報站嘅鐵巴
如果只係用閂門控制報下站
重複開閂門會唔會亂呢?
Ming@5119 發表於 2016-8-19 22:24 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-8-19 11:41
新城好似係 server 提供唔到全部路線 ETA,如果要提供就要成套系統試過
Btw 聽聞 LECIP 準確度欠佳,願 ...

LECIP報站顯示冇TelarGo咁smooth

佢顯示下站/到站提示果陣係唔識scroll, 成日出完英文之後跳一下,又由頭顯示
同埋either電子豬紙同LED screen都會間唔中no signal
(2016.07.08 1811@11)

同一晚我搭另一部有eta功能嘅1830@25A,呢部用TelarGo報站
開住新巴城巴app check時間果陣會發現佢只要LED screen出站牌Logo,ETA果度就唔會再顯示呢班車
i.e. 當呢班車走左
但LECIP報站好似仲未做到呢樣野
CRH5 發表於 2016-8-19 23:16 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2016-8-19 20:00
我咁來以嚟都係坐過一兩次有報站嘅鐵巴
如果只係用閂門控制報下站
重複開閂門會唔會亂呢?

如果係同一個站、冇郁車情況下重新開關門係唔會
鐵巴都好似係跟 GPS

不過如果 Carlo 冇較牌就全程都只會顯示 下一站:(總站)/(總站)
e.g. K76 返天水圍站冇較牌就全程都只會打 下一站:天恆/天恆
直至較返正確方向為止
CRH5 發表於 2016-8-19 23:17 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2016-8-19 22:24
LECIP報站顯示冇TelarGo咁smooth

LECIP 個個係咪轉到中途突然由頭轉過,之後不停係咁由頭轉?
Telargo 壞機個陣都會咁

CRH5 發表於 2016-8-19 23:20 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-8-19 16:59
其實最煩的係硬件與硬件之間的連線通訊﹐以及點去控制做什麼動作。

九巴一係所有野都自己操刀﹐一開始便 ...

新城個度好似係因為個 server 頂唔住全部線都有 ETA,如果要全線 ETA 就要成套野寫過
成本問題先搵第二間公司試
 樓主| Mueller 發表於 2016-8-20 16:32 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-8-19 10:05
你提供的link都4年前﹐當時仲係測試期間﹐所以有些野都唔能夠作準的。
例如採樣﹐為每一個車站記錄位置。 ...

站點採樣方面, 據聞唔係由車長載客期間採集站點.
之前有人喺某討論區話係由主任及外勤採點, 由廠務車長駕車.
即係應該係私牌嗰陣採站點.

至於新機可以儲存多少路線/備有多少路線, 可參考以下連結從而估計一下...
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=962875&extra=page%3D1&page=1
留意第2d項, "因報站器SD咭須包括九巴的全部路線", "提供裝有全線資料的備用SD咭予各廠更換"
照咁睇黎, 報站機既路線資料更新會喺廠度處理.
有無車站既位置資料就唔知喇.

同一條link既第2c項, 有關 "遠程報站資料傳送", 都係一個幾有趣既地方...
唔知呢點會為凱倫機做乜野...