hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 對新創建之感想
開啟左側

[其他] 對新創建之感想

ahken 發表於 2016-8-16 11:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人為東區北角居民, 親身經歷中巴被政府收回專營權, 多條北角路線因為重覆而取消, 在下也無話可說, 整合資源是巴士公司應該做的事。

但自從新城由仇人變成一家親後, 不得不留意\"競爭\"的停止是否也令服務水平有所下降, 答案對於北角居民呼之欲出: 是。

為什麼我會由一名普通的市民變成經常留意巴士的市民? 原因是: 真的非常影響到在下的行程!

由於本人工作關係, 經常需要到港九各地區工作 (都只限於九龍, 新界不用, 托賴), 自然會留意有什麼合適的巴士路線可讓在下前往工作/回程。其實不能否認巴士公司想吸納更多客源甚至金錢而達到盈利的目的, 可惜在本人眼中, 卻是製造社區矛盾的始作俑者。

1. 8提速: 對本人來說是德政, 德政在於杏花村有特快線到銅鑼灣及灣仔, 反正北角有18可選
2. 82X開辦: 對本人來說是德政, 在於以循環方式來回柴灣及則魚涌, 北角到柴灣仍可選擇8X/118
3. 18X開辦: 反對, 因為是由剝削2, 18, 18P, 720, 720A及722得來的, 以集腋成裘的方式而強行開設的巴士線我是反對的, 為什麼不能向運輸署申請增加配額呢? 因為強開此線而候車時間增加的乘客又該如何是好?
4. 606X開辦: 對本人來說不太好, 但仍能接受, 因為候車時間是增加了五至十分鐘(固定), 本人底線就是不要影響超過十分鐘, 可以的; 而且也令柴灣區居民直接前往觀塘區
5. 118提速: 反對, 旺角回北角從此不能再半小時內達成, 102在完全不塞車及銅鑼灣少人上落的情況下仍需要35分鐘才能完成, 而且35分鐘完成是基於接近收車的時間(超過晚上十一時, 甚至接近N118開始的時間), 一般來說必需要45分鐘, 最差的一次更達到70分鐘; 當然, 柴灣區自此可以享受30分鐘抵達柴灣的巴士服務...
6. 18系重組: 反對反對反對! 有病嗎? 將集腋成裘得來的18X拱手讓給柴小? Cut埋18令18P走線古靈精怪....
7, 88X開線: 反對到底! 經歷多次錯誤重組還要繼續被無理削減服務嗎 (雖然是潛在, 但不得不防, 18系重組已經應驗過)?

在下並不是要存心跟新創建作對, 可惜的是新創建卻與北角甚至其他東區(非柴小)人作對! 很難不令人髮指, 有需要的話, 新創建何苦還要跟東區市民甚至是港島市民糾纏, 交牌吧!

P.S. 補充一點, 其實新創建在網上勢力實在大得有點可怕, 基本上已經達到極權, 只要發出帖子批評的話都會有職員無理圍攻甚至是直入碎紙機直接滅聲, 這裡是香港, 並非澳門或中國大陸, 香港是仍然有言論自由的, 況且服務做得不好就該多聆聽, 不是滅聲就可以解決問題的, 希望各職員不要再助紂為虐了

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +4 收起 理由
HV7967 + 1 給你一個like
tracytracy1998 + 1 + 3 網上勢力

查看全部評分

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
lpc 發表於 2016-8-16 11:32 | 顯示全部樓層
其實樓主講嚟講去都係個三幅被
有咩討論價值?
 樓主| ahken 發表於 2016-8-16 11:36 | 顯示全部樓層
lpc 發表於 2016-8-16 11:32
有咩討論價值?

但係呢三幅屁偏偏對於東區非柴小人黎講係揮之不去......

只有新創建痛定思痛或者直接(或簡接)交牌方可完美解決

kay 發表於 2016-8-16 11:40 | 顯示全部樓層

lpc 發表於 2016-8-16 11:32
有咩討論價值?

或者倒返轉講
我地得罪左新創建D咩
搞到成日都要cut線

唔講樓主
我屋企樓下都係一年比一年少線

43/43A/43X/46X/70M/79M/M47無晒

當然有43M/70/3班4號勉強補償,但乘客唔會咁諗..

仲未計本來話要取消4/40...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 新創建d 服務真係越黎越無眼睇。。要盡力阻.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
bestwishes706 發表於 2016-8-16 11:52 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-16 11:40
或者倒返轉講
我地得罪左新創建D咩
搞到成日都要cut線

咁屯門/元朗區得罪九巴D咩,
係咁削減服務

52M 59A 59S 60 63M 63P 64M 66 261M 262P 263M 264M 268B N260

之前仲想縮短67M到轉車站

264M變左68E去左十八鄉,cut走唔少車,元朗北得罪佢D乜

話有68A飛葵涌補263M位,而家元朗青公冇左條葵涌線,被逼找數,返屯門比元朗價
63X飛長沙灣道又係搵青公找數,仲要想屈屯門人比元朗價,得罪左佢D乜

259系列都算佢,起碼有三班259X咁大把

今年仲想郁53 57M,好彩佢郁唔到
 樓主| ahken 發表於 2016-8-16 12:29 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-16 11:40
或者倒返轉講
我地得罪左新創建D咩
搞到成日都要cut線

南區我少去 (唔等於我唔會去), 其實CUT左43X已經係死罪, 罪惡程度比起118系同18系有過之而無不及, 其他我唔太熟唔評論了, 反正而家去南區我都係用自己方法(例如幫襯進智...)就算, 極其量搭下過海線......

樓主| ahken 發表於 2016-8-16 12:39 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2016-8-16 11:52
係咁削減服務

屯門唔熟唔太想揣測, 但元朗我可以肯定話俾閣下聽, 服務比北角已經好N倍了!

唔計慢車同繁時車既情況下: 
過海車: 有 (968, 慢? 唔覺, 夠102果D又多站又慢?)
去佐敦至旺角: 有 (268X, 冇得輸)
去太子至美孚: 有 (68X)
去中國大陸: 有 (B1/B2)
去上水: 有 (276/276P)
去沙田: 有 (269D)
去黃大仙至觀塘: 有 (268C)
去荃灣: 有 (68M)

基本上得去大埔或者屯門差D, 因為268B消失而造成尖咀有缺口我都覺得有D可惜

但, 北角只有去灣仔同西區叫做有快車(唔計柴小線), 其他都要搭到2046年了 

053h4 發表於 2016-8-16 12:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HJ8388-S7 發表於 2016-8-16 12:57 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-8-16 11:52
係咁削減服務

咁照你咁講,元朗呢十幾年黎夠加左
64S 69C (天恩邨) 68E 68F 69P 251A 251B 264R 265S 268B 268C 268P 268X 269A 269P 276B 968X B1
269B 269C 唔經元朗 等等

淨係計 cut 又唔計加,仲要 10 幾年前 cut 既 63M / 64M 都搵埋黎講
邊個夠你玩

抽水唔好抽得咁核突好無

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 淨係計 cut 又唔計加

查看全部評分

053h4 發表於 2016-8-16 12:59 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽