hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運A47X開辦及A47修改機場開出時間
開啟左側

[路線消息] 龍運A47X開辦及A47修改機場開出時間

m_rd08 發表於 2016-8-18 14:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

20/8 開辦

大埔墟站後直達青馬收費廣場
20/8起A47機場改開1815

新聞稿: http://www.lwb.hk/tc/news/press/archives/news20160818147.html
通告: http://www.lwb.hk/lib/Pax%20noti ... 0A47%2020160820.pdf
路線資料:http://www.lwb.hk/lib/3_A47X_20160820.pdf
運吉傳真: http://www.districtcouncils.gov. ... 1371/TT_2016_43.pdf

終極空氣線正式要開辦

A47X大埔總站位置應該響原71S往廣福方向站位

評分

參與人數 2aPower +201 HugeC +10 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk.net facebook專頁推介
da54 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

da54 發表於 2016-8-18 14:26 | 顯示全部樓層
連大埔區內轉乘都無....
至於你們信不信?反正我信了
AVD1 發表於 2016-8-18 14:32 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2016-8-18 14:26
連大埔區內轉乘都無....

大埔得一個站,我諗呢條線將來一係就加站,一係就減班再之後就摺線收場。
至於轉乘,之前係唔係講過話龍運將來會同九巴路線做免費轉乘?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
CRH5 發表於 2016-8-18 14:33 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-8-18 14:32
大埔得一個站,我諗呢條線將來一係就加站,一係就減班再之後就摺線收場。
至於轉乘,之前係唔係講過話龍運 ...

BBI 好似炒起左
andrewyl 發表於 2016-8-18 14:39 | 顯示全部樓層

老 龍 真 係 咁 企 硬 寧 願 運 空 氣 , 連 半 個 大 埔 都 唔 肯 兜 ,
一 站 就 要 上 公 路 , 就 算 順 路 跟 A47 經 下 科 學 園 , 大 學 站 都 唔 制 ,
都 唔 知 佢 諗 乜 ....

bestwishes706 發表於 2016-8-18 14:43 | 顯示全部樓層

橙公司策劃部比黃公司更不如,真係一山還有一山低

咁都唔肯改走線,想堆A線蝕多D跟著申請加價?

北角人話橙公司喺大埔有堆好野,唔知大家會唔會欣賞下A47X呢樣好野咁呢
AVD1 發表於 2016-8-18 14:45 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2016-8-18 14:43
橙公司策劃部比黃公司更不如,真係一山還有一山低

咁都唔肯改走線,想堆A線蝕多D跟著申請加價?

佢地策劃部係抵鬧架啦,不過支持個班都係幫凶,
九月係時候同佢地計數
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JC8385 發表於 2016-8-18 14:50 | 顯示全部樓層
68F有對手了
KelvinSJ743 發表於 2016-8-18 14:50 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-8-18 14:45
佢地策劃部係抵鬧架啦,不過支持個班都係幫凶,
九月係時候同佢地計數   ...

趕走建制派人
認真 A47X 分分鐘全日得 10 人以下使用
或者可以停一停青沙公路轉車站同加青沙線轉乘 BBI 會稍為好 D
簽名被屏蔽
neoplan720p 發表於 2016-8-18 14:58 | 顯示全部樓層

嗱,大家要認清事實:

最初,A47X嘅方案唔係咁的,係兜哂太和、富亨、大中、廣福道,慢就慢啲,但真正多人嘅係由富亨開始,咁其實由富亨上公路,應該同271嘅時間差唔多。

你可以話龍運呢個original 方案呃里數,想收$30.9,但如果以整體大埔區嘅服務範圍黎講,係尚算合理。

只不過呢,果班只係識「成功爭取紅綠燈增加兩秒」嘅保皇黨區議員,就話呢個方案太兜,唔接受呢個方案。

咁之後龍運又推出左兩、三個新方案,但其他都被呢班保皇黨議員ban哂,剩返呢個一站直出嘅方案,佢地係支持。

嗱,記住啦,龍運本身個方案係make sense 架,係保皇黨區議員為左私利,支持一個明知會載空嘅方案。

評分

參與人數 8aPower +8 HugeC +56 收起 理由
ausbus + 1 + 10 區議員係咁上下智商
kmb71k + 1 + 1 英雄所見略同
SMP + 1 + 10 英雄所見略同
S3BL343@66 + 1 精闢見解
KMBAVC19 + 1 + 10 精闢見解
carson911 + 1 + 10 英雄所見略同
RyanPun + 1 + 5 有名你叫 載空國際 .....
da54 + 1 + 10 正解

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。