hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運A47X開辦及A47修改機場開出時間
開啟左側

[路線消息] 龍運A47X開辦及A47修改機場開出時間

siusiupeople 發表於 2016-8-19 16:50 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2016-8-19 16:16
未開線, 民建聯既廣福選區已經要求加站
司馬昭之心, 路人皆知

所以話, 爛泥真係扶唔上壁, 唔保皇反而玩迫宮,
到時條線燒銀紙龍運話要加站, 睇佢地就唔就範.
簽名被屏蔽
HU6455 發表於 2016-8-19 18:53 | 顯示全部樓層
咁多朋友已經計佢做唔到, 假設佢用依家行法都做得起, 咁呢班朋友又會點睇?
siusiupeople 發表於 2016-8-19 19:37 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2016-8-19 18:53
咁多朋友已經計佢做唔到, 假設佢用依家行法都做得起, 咁呢班朋友又會點睇?
...

假設? 用下你個腦啦, 大埔得1個站, BBI又無, 廣福又唔停,
九巴條6X 一樣要收檔呀.
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-8-19 19:43 | 顯示全部樓層

B3X根本得兩站,咪又做得起
簽名被屏蔽
HT408 發表於 2016-8-19 19:52 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-8-19 19:43
B3X根本得兩站,咪又做得起

B3X直插市中心,A47X到咩?
你不如用629嚟比?

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +2 收起 理由
ATSE40 + 1 + 1 秒殺
neoplan720p + 1 你不如用629嚟比?
kmb71k + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

tse0856 發表於 2016-8-20 00:45 | 顯示全部樓層
我覺得隨時有D班次0客量
053h4 發表於 2016-8-20 10:01 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2016-8-19 19:52
B3X直插市中心,A47X到咩?
你不如用629嚟比?

無錯,大埔墟火車竹站落車大把車一程過轉車區域重組就係做呢樣野

我唔明北區大部份人識去火車站上A43,吉車都可以上到企滿

同樣logic下A47X就衰硬

其實我都睇唔出同629有咩分別,停晒灣北幾個站就好?

B3,B3A慢碌,客量就遠少過B3X, 好多人寧願駁腳都唔坐一程過

基本上龍運條條A線都比人睇死,到中秋10.1,睇下係咪重係少客lor
簽名被屏蔽
Sea.246 發表於 2016-8-20 10:47 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-8-20 10:01
無錯,大埔墟火車竹站落車大把車一程過轉車區域重組就係做呢樣野

我唔明北區大部份人識去火車站上A43,吉 ...

睇下上水火車站附近環境,再睇下埔火
一個處於石湖墟,上水市中心
另一個雖然個名就叫大埔墟,實際就一點都唔就腳,服務對象就只得新達/運頭塘一帶居民
連BBI都夠膽唔做,都唔知係咪唔想做

B3系呢種專服務大陸人既線我都唔知你點可以相提并論
跨境走奶粉既就梗係去屯中入貨啦,唔通過良景到托咩
B3X多客過B3A/B3當然正常

ADS@81K 發表於 2016-8-20 10:54 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-8-20 10:01

我唔明北區大部份人識去火車站上A43,吉 ...

A43行足晒北區人口密度最高既地區
A47X呢?
你話部車大埔中心開就話姐
大埔居民多數都行慣去埔中果邊搭車
寶湖一帶行去埔中都尚算合理
我見到你架A47X要落到去火車站先有
係咪都係要行路/搭車再轉
我不如上番14蚊都唔使既E41好過啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
nickk + 1 + 1 我不如上番14蚊都唔使既E41好過啦.

查看全部評分

053h4 發表於 2016-8-20 11:17 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2016-8-20 10:54
A43行足晒北區人口密度最高既地區
A47X呢?
你話部車大埔中心開就話姐

無人阻止你上14蚊

但我識好多大埔人都係廣福落車轉綠的
比多廿蚊門口落行理都唔洗拖

A43咁多人上水火車站落就係咁

咁大條B3X,629做例都唔睇下

九巴業績都証明換乘的好處,事實都係咁唔面對現實?
入大埔漫遊用多兩部車,用去加班好過
簽名被屏蔽