hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [fb都話唔過份]葵青區議會將於短期就49X未能轉12.8巴士 ...
開啟左側

[fb都話唔過份]葵青區議會將於短期就49X未能轉12.8巴士作交涉

GK9141 發表於 2016-8-19 22:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

葵青區議會將於短期內就49X未能轉用12.8米巴士作出交涉,並要求盡快落實

https://www.facebook.com/hkitalk.net/posts/1180630561957433
以下為fb回應:
絕對有需要,因為49x供不應求
其實87D,681應該加入12.8米巴士行走
城隧巴士線嘅話,基本上條條線都好好客,唔單止而家行緊嘅 73X/263 之外,40X/47X/49X/278X 都需要有 12.8米巴士做掛牌車。
40X/48X/49X真係有需要
81/89/269D繁忙時間都要
49x全線3atenu都唔過份
87k似乎冇需要
49x。。。
中載都整得爆既線
極度支持!
Yes they do need it
以49X既客量根本早就要轉12.8

ATSE40 發表於 2016-8-19 22:44 | 顯示全部樓層

唔,咁點?莫非唔出ENU你唔撘?

同埋第一次聽ATSE係食柴,我嗰區應該全部線食柴,得3部ENU掛牌

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kmb71k + 1 + 1 ATSE係食柴

查看全部評分

回力鏢嚟得好快㗎
mrkelvinyu 發表於 2016-8-19 22:50 | 顯示全部樓層
有車搭仲想點?你咁有本事的話自己買新車吖笨

*暑假流流呢類膠post數量簡直係直線上升

評分

參與人數 4aPower +4 HugeC +11 收起 理由
HB00610 + 1 + 5 真係頂佢唔順
kmb71k + 1 + 1 有本事的話自己買新車吖笨
wingho_cwh + 1 + 5 仲以為發生咩事 lol
allen_814 + 1 暑假流流呢類膠post數量簡直係直線上升.

查看全部評分

JC8385 發表於 2016-8-19 22:56 | 顯示全部樓層

如果俾多幾部ATE AVBE你
車都冇得你上啦小朋友
carson911 發表於 2016-8-19 22:58 | 顯示全部樓層
樓主唔記得九巴第一條掛12.8米嘅線係城隧線73X?
88開線啦
 樓主| GK9141 發表於 2016-8-19 22:59 | 顯示全部樓層
carson911 發表於 2016-8-19 22:58
樓主唔記得九巴第一條掛12.8米嘅線係城隧線73X

都話新隧道線唔係已批隧道線
GW4866 發表於 2016-8-20 01:57 | 顯示全部樓層

因為A47X係計A47分支,所以唔係新批
打開門,行出去,去遠啲!
86B 發表於 2016-8-20 02:51 | 顯示全部樓層
講真每款車都有佢唔同價值,49X上唔上12.8M唔到九巴話事,運吉一句唔俾就唔俾啦!如果你想有12.8M行49X,自己向運吉投訴,投訴運吉做咩唔再批隧道線行12.8M囉!講真九巴對49X都算唔錯啦!最少都有歐三ATR,ATENU等等嘅高載車,你自己見唔到49X行新車係你嘅事,你自己覺得49X係食柴嘅,咁其他派車差過49X果d叫咩?仲有12.8M上果d線,都係諗過度過,邊d線需要先上,249M青機都可以差唔多打爆一部12.8M,唔係載空氣囉!而86K,87K都係接駁主要嘅火車站,多人上而換車,九巴換車唔會只為咗樓主條49X而換!
仲有A47X係龍運,而49X係九巴嘅,點可以混為一談呢?
neoplan720p 發表於 2016-8-20 03:13 | 顯示全部樓層
嗱,事先聲明,我唔係撐樓主果種「49X食柴」嘅思想。

不過,點解A47X可以獲批行12.8米?
上面有板友話係A47X係A47分支,所以獲批;
但問題係,如果本身12.8米行隧道,係牽涉法例問題,
咁點解運輸署仲會批?
如果而家運輸署係知道違法,但仲容許呢件事發生,「知法犯法」唔係更大罪咩?

PS1. 我唔係反對12.8米唔再行新嘅隧道線。相反,我係認為應該盡快俾埋其他隧道線去行。
PS2. 有合理懷疑龍運專登用12.8米去行A47X,做低個載客率,之後申請改線。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
cky 發表於 2016-8-20 03:25 | 顯示全部樓層

唔明冇長車行就要日嘈夜嘈當再有新車運到時,將呢批車轉入樓主條愛線度
咪又係嘈執二攤,食柴?

不如實際行動,罷搭
一係就轉車轉到有程坐到樓主夢寐以求的車為止,OK?