hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴2A脱班碌車問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴2A脱班碌車問題

neoplan720p 發表於 2016-8-21 13:47 | 顯示全部樓層

果條話人未坐過港島北流水嘅板友,我諗我坐緊流水線嘅時候,你都未出世……

主觀嘅觀察唔準嘛?好,我就拎數據同你講。

話說半年前我試過平日下繁係駱克道街市數灣碼四寶(2A、2X、8、8P)。
果日嘅交通狀況一般啦,灣北有塞,軒尼詩道叫做行到,但車速都係慢。

由1730數到1930,結果係點?
8P可以黎到駱克道街市已經拖3卡,而隔得最耐嘅班次,都只係相差10分鐘。
至於8號,雖然時間表本身班次唔密,但佢相對班次都幾穩定,未試過出現 >15分鐘以外嘅班次。
2X呢?班次穩定程度,可能仲差過2A,試過出現18分鐘先一班嘅班次,但通常好快就會有第二架。
2A就「不要再說了」。班次已經唔穩定,試過16、17分鐘都無一班2A到站,仲要出現好多16XX、33XX。

輝哥點睇?
係咪梁振英式嘅「個別事件」、「以偏概全」?

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +20 收起 理由
ahken + 1 + 10 精闢見解
cruisesnet + 1 + 10 精闢見解
GU8600 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
andy1010 發表於 2016-8-21 14:35 | 顯示全部樓層
星期六日夜晚銅鑼灣返太古,我一係電車一係2a,個次咁岩走左電車,電車eta話要15分鐘先有下一班,咁好啦,疊埋心水行去維園叫多幾飛(2同81,過海線個價我不如落地底)
行到去維園都係一架都無出現過,等到電車都黎,去到健康村先見到架2a係隔離超前
s031096 發表於 2016-8-21 14:41 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2016-8-21 07:42
2X同廢鐵比我實搭2X囉
去銅鑼灣時間一樣
廢鐵又要冇位坐又要貴又要迫

我喺炮台山返工嫁,有咩可能唔識港島北岸呀
對住古老石山..真係講黎都晒氣
ML29 發表於 2016-8-21 18:11 | 顯示全部樓層

kcy888 發表於 2016-8-21 02:02
2A 係新人線,車速唔平均係正常既。舊人追到個新仔唔肯過佢頭幫佢做所以就有碌車情況發生。
...

車速慢也是其次,最大問題2A部分新人駕駛技術真的很大問題⋯⋯
早排有一次放工在英皇道近芬尼街那支紅綠橙過馬路,當時我與另一位女途人看到行人燈轉綠便走出馬路,當時東行線有架2A的16xx停完站開車,駕駛的新人竟然沒減速也沒響銨直接衝燈,幸好我們兩個及時退後回行人路,否則便「係咁先」⋯⋯
另一次剛剛上星期,看到對面線有一架2A爆胎爆到轆軨近乎刮地,車長仍然無動於衷繼續載客,感覺上那部車已經爆住胎行了一段路程。
We're part of The Go-Ahead Group
kay 發表於 2016-8-21 18:12 | 顯示全部樓層
有個比較古怪問題

試過有段時間下繁係太古坊走人

2/722/18X可以keep住大約時間黎
even 102都可以大約時間有車到
係唯獨2A/82就每日不同時間

或者今日呢個時間有車,聽日無

當然,2A之後行左D 希慎特車後,呢D特車時間較為穩定

其實唔好話脫班,2A/82係咪總站有車就開車,無車就有佢死
遲開都唔理?總之個一個鐘內,開足班次就算,重量不重質?

世界很簡單 人類很複雜
Busmtr 發表於 2016-8-21 20:35 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-21 18:12
有個比較古怪問題

根本新創建就一早已經放棄流水線,話知你冇車搭。反而就抌資源落D冇人搭嘅特快線,例如係著名毒瘤18X就好似無線捧吳若X唔理蔣X光一樣

東行都好啲,起碼有77 81 99 102 106保後門。但係西行嘅話電車見

nwfb1001 發表於 2016-8-21 22:44 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2016-8-21 13:47
果條話人未坐過港島北流水嘅板友,我諗我坐緊流水線嘅時候,你都未出世……

主觀嘅觀察唔準嘛?好, ...

呢個真,放工時間駱克道街市等2A等親都要10分鐘以上,期間2X/8P都見4、5部;唔通新巴認為2A由第3個站(馬師道)開始有銅鑼灣特車回頭同77所以正線點樣疏都冇問題?

HW8373 發表於 2016-8-21 23:09 | 顯示全部樓層
ML29 發表於 2016-8-21 18:11
車速慢也是其次,最大問題2A部分新人駕駛技術真的很大問題⋯⋯
早排有一次放工在英皇道近芬尼街那支紅綠 ...

近月搭車行英皇道都覺得 2A 線車速相當參差
以前只有隧巴先會一見巴士車龍就左穿右插攝位埋站
而家竟然有部分 2A 都係咁
81 都未必有 2A 咁狼

但同線又有一兩個慢到學車速度行駛

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 英雄所見略同

查看全部評分

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
HW8373 發表於 2016-8-21 23:17 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-21 18:12
有個比較古怪問題

2 號東行都唔算太準時
(6 點半打後由港澳碼頭開)

有時行到信德中心遠遠見到開左部 2 號
點知下一架一等等左半個鐘先開
試過去到港澳碼頭都根本見唔到 2 號或者疑似準備做 2 號既車
然後等差唔多八個字先有車

爭在可能 720 或者 722 七點後東行都未必準時
平時 2 號中區至灣仔一帶每個站頂龍上幾個人就走
久唔久天氣太熱或者太凍
就有成堆人等唔切 720 722 見 2 號都上著先

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
andy1010 發表於 2016-8-21 23:44 | 顯示全部樓層

HW8373 發表於 2016-8-21 23:17
2 號東行都唔算太準時
(6 點半打後由港澳碼頭開)

新城放棄左4.1既2仔好耐