hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴開辦全新213D循環線
開啟左側

[路線消息] 九巴開辦全新213D循環線

ricky619 發表於 2016-8-25 03:13 | 顯示全部樓層

想問 213D 憑乜野收 $7.8??

佢又唔係特快線, 路程又唔係長,
但可以貴過市區特快線(如13X,215X),
還是安達路線是跟新界路線收費?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 想問 213D 憑乜野收 $7.8??

查看全部評分

GX7569 發表於 2016-8-25 04:13 | 顯示全部樓層
沿途巴士站好似唔覺有通告同宣傳單張
有冇師兄幫忙留意下有冇宣傳單張?
PB7996,SJ7944,TC8986
lwb701 發表於 2016-8-25 04:59 | 顯示全部樓層
ricky619 發表於 2016-8-25 03:13
想問 213D 憑乜野收 $7.8??

佢又唔係特快線, 路程又唔係長,

新特快線213X都已經收人$8.5

新線你估老九會放過你收平啲咩

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
whitehippo 發表於 2016-8-25 12:06 | 顯示全部樓層

最好無乜人搭,等我朝朝包車出去轉火車
miklcct 發表於 2016-8-25 12:32 | 顯示全部樓層
whitehippo 發表於 2016-8-25 12:06
最好無乜人搭,等我朝朝包車出去轉火車

搭27好過,只收4.9
進智公交
kaiyip24 發表於 2016-8-25 12:42 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-8-25 02:34
當時未有啟晴邨果陣,24 本來由洗衣街右轉旺角道左轉西洋菜街左轉亞皆老街走,變成只停外圍水務署就走人 ...

睇落24係多咗客,但係咁就滿足?如果啟德再多點支持,日間點會20分一班?
因為站位極不就腳,我估計並充分相信24在旺角的吸引力相當低,要班客行到旺角最邊緣地方,在日曬雨淋的地方
下等15/20分鐘一班24,搭站位就腳密密來的27去彩虹邨過天橋返去唔好?麗晶啟業客仲要等等吓被小巴「誘降」過檔,
被小巴搶晒客,24所謂「唔駛塞車」真係免死金牌?

我都奇怪點解213D可以跟27行,如果要「避免加重旺角擠塞」,「途經彌敦道有限制」,213D應該跟24行,當然
九巴知道213D跟24行法只會載空氣,更加引誘唔到27班彩雲坪石客過檔,所以梗係跟番27行希望執番多些少,
所以24那些「冠冕堂皇」的改路理由我2012年改路時一直都不相信!(趕客搭貴車2A/16、當時做低載客率希望縮皮我就信喇……)

如果24停到旺角警署,再加旺角道,「特別優惠」留番水務署分站,我夠膽講可以加到10/15分鐘一班,如果延長去九龍灣,
仲可以再加密,而家一個宏天+德朗,下繁15分鐘一班都可打爆全車,所以24係有得做,不過被所謂「避塞車」金剛圈圈住!

我真係好希望24可以經番真正的「旺角」區,而家市區旺角線20分一班,真係唉……!
tony225 發表於 2016-8-25 12:49 | 顯示全部樓層

但九記連續幾日在彩虹站數27嘅人數,相信好快就會郁27嘅班次去谷213D,我估最少非繁會減班
leungky0528 發表於 2016-8-25 12:53 | 顯示全部樓層
kaiyip24 發表於 2016-8-25 12:42
睇落24係多咗客,但係咁就滿足?如果啟德再多點支持,日間點會20分一班?
因為站位極不就腳,我估計並充 ...

24個狀況不如話運輸署唔肯放Quota比既有車輛
就算彩福2X同9都唔可以就咁加車
可見佢對經旺區嘅舊車幾嚴

今次安達臣被放生
都不過係無把握起到條鐵路
先免為其難推番啲Quota出嚟
南韓金仔 發表於 2016-8-25 14:20 | 顯示全部樓層
whitehippo 發表於 2016-8-25 16:14 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2016-8-25 12:32
搭27好過,只收4.9

我秀安樓上,無27
你地搭27/紅小/98C啦,留返D位俾我包車