hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴88X係咪違反商品說明條例?
開啟左側

[問題] 新巴88X係咪違反商品說明條例?

brianso198 發表於 2016-8-22 19:23 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2016-8-22 18:24
錯肯定是錯,但要判斷是否蓄意誤導,不妨先比較一下 18X 的豬紙。

如果佢只直接將18X張豬紙copy and paste 的話仲衰,即係話呢間公司出街果陣根本無做proof reading...

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
da54 + 1 + 10 You know too much
neoplan720p + 1 YOU KNOW TOO MUCH

查看全部評分

siusiupeople 發表於 2016-8-22 19:26 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-8-22 19:28 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
brianso198 發表於 2016-8-22 19:34 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-8-22 19:28
就算多50% 都係約, 因為無定義, 而且行車時間會受交通情況影響,
呢個已經可以close file.

問題,
就算行車暢順柴灣可以七分鐘去到中環?
多50%都係約根本唔符合一般人期望...
雖然呢條線處於繁忙路段,
但如果七分鐘的話正常計根本係有在繁忙時間試過路先得出呢個結果...

寫個約字唔係大哂的...

順便回埋#32,
閣下係咪仲好嬲當年有人篤爆720A無下繁灣仔碼頭上唔到車呢?
呢D測試要付出時間去做,
閣下咁講有無尊重過做呢D調查既人?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 多50%都係約根本唔符合一般人期望 <--exact.

查看全部評分

kay 發表於 2016-8-22 19:51 | 顯示全部樓層
我剩係見到呢度部份人
為左擁護柴小公司
連最基本既common sense 都無埋

你話私家車,的士離開柴灣上東廊,唔超速情況下
7分鐘後到皇后像,寫有咩問題?

事實係做唔到

至於拗跑完東廊先開始7分鐘,更加無稽搬龍門

特快線走特快路段,當然由起步個下開始計

你話柴小公司班友懶散,或者作大博收視咪算
係都要將唔現實既野現實化,只會反映人的素質低落

不過今日88X個位跟車督察應該都好大壓力
因為好多人都關注呢班車,好想知多人定少人
相信要捽數,無咩人去西區,就昆埋落中環班友

剩係睇客量,直達西區既需求講真唔係大

人地788密密車人出灣仔中環
一程車開比柴灣去西區竟然得四十人

如果打後客量無咩大變化,相信都係只此一班算
一係行埋柴斜先走,開早10分鐘

新巴最近d特別服務線收視都唔好
好似798A/B開完都係得咁少人

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 連最基本既common sense 都無埋
neoplan720p + 1 連最基本既common sense 都無埋

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| neoplan720p 發表於 2016-8-22 19:54 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-8-22 19:28
就算多50% 都係約, 因為無定義, 而且行車時間會受交通情況影響,
呢個已經可以close file.

明架啦,中共夠話有篩選嘅選舉係普選嘛。

「約」係無定義,多100%都無問題嘛。

呢個社會,正正就係俾呢個政府、呢類蛋散敗壞。

龍門亂搬、自己鍾意點樣define就define,就算超出一般人嘅見解、常識,都完全無視。

係呀,學Snoopy 兄所講,不如新巴寫「約1秒到達」呀笨?
反正個「約」字無定義嘛?!
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
s121424 發表於 2016-8-22 19:55 | 顯示全部樓層

Re#32
88X真係好full full到因為多左D巴士迷搭而真正要搭嘅乘客上唔到?
人地俾$9幫手統計 多謝都冇句
053h4 發表於 2016-8-22 19:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
s031096 發表於 2016-8-22 20:06 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-8-22 19:59
即係咁講, 有人同巴士公司有仇我明, 但一日定生死, 我角度就好搞笑

早繁計, 今日都30~40客, 已經唔算少下 ...

以繁忙時間線嚟講
50樓下都差唔多係垃圾水平
連最頹嘅292P同692P都唔止啦
brianso198 發表於 2016-8-22 20:08 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-8-22 19:59
即係咁講, 有人同巴士公司有仇我明, 但一日定生死, 我角度就好搞笑

早繁計, 今日都40幾+20幾客, 已經唔算 ...

不如版友睇左卑路乍灣條數先...

雖然同意要觀察多一段時間,
不過卑路乍灣條數似乎大到唔合理喎...