hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解會冇太古坊紅隧全日特快?
開啟左側

[問題] 點解會冇太古坊紅隧全日特快?

Lelouch 發表於 2016-8-23 19:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

筲箕灣都話可以行上去搭118
西灣河真係慢慢碌102
完全係過晒客比港鐵

102P就得早繁去太古坊較密

其實都可以合併102P同110
港島跟102P, 九龍跟110
北角特快就改102行清風街天橋走,102可以縮去北碼過d車比102P
天后就唔該搭返112啦

brianso198 發表於 2016-8-23 19:52 | 顯示全部樓層

又係果句,
唔好以為而家110耀東太古城無人上...

太古坊有部分樓其實行去110著數過搭102P...(基於路面及燈位設計問題)
南行就唔洗講一定102P著數...

kay 發表於 2016-8-23 19:53 | 顯示全部樓層
巴士公司無心做囉

如果太古坊近PCCW Tower個帶,行去太古城中心都係5分鐘路程

以前我返過太古坊,同人講110跑東區走廊去九龍
其實有D人仲以為110係行晒電車路先過海..

係巴士公司眼中102/106/112/116都係主力做銅鑼灣,要唔影響銅鑼灣客倉情況下重組
難度高好多

世界很簡單 人類很複雜
ahken 發表於 2016-8-23 20:19 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-8-23 19:53
巴士公司無心做囉

如果太古坊近PCCW Tower個帶,行去太古城中心都係5分鐘路程

所以北行想搵條可以行清風街天橋走真係冇乜可能.....

巴士公司似乎對東區個印象就係點都要捆綁銅鑼灣黎做(都係果句除柴小)

基本上太古坊(尤其港島東一號同Oxford House)行去搭110真係有數

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
volvo_chan 發表於 2016-8-23 20:33 | 顯示全部樓層

其實我覺得最理想係將102P轉全日10-15分一班,可以的話縮短至太子,保留幾班去美孚。
102就可以考慮縮短至北角百福道<>美孚,112則可以進一步縮短至天后/炮台山一帶,
但大前提九城要搞102/102P免費互轉。

東區<>旺角過海線早就應該三分天下,各自做返本身應該做的區域,
而小弟建議的重組,利用102/102P重組後的資源,應該不用加車。
小弟都成日都笑,當大家同時由小西灣坐118和西灣河坐102去旺角,
架118到旺角後架102都唔知到九龍未!

當然我去筲箕灣,都寧願坐118去阿公岩道落車行落去,
分分鐘快過102半粒鐘,亦見過唔少客會咁做,
證明東區真係需要一條紅隧特快,不應該是柴小專有!

至于你信不信,我反正信了
KR7295 發表於 2016-8-23 20:48 | 顯示全部樓層
volvo_chan 發表於 2016-8-23 20:33
其實我覺得最理想係將102P轉全日10-15分一班,可以的話縮短至太子,保留幾班去美孚。
102就可以考慮縮短至 ...

當有北角巴迷話北角巴士唔好既時候, 不妨諗下巴士公司定線好多都係北角尾站上跑道, 有D仲要係專登入一入北角唔計條爛鬼18X, 剩係110咁特登兜一兜都已經夠肉酸

之前打文都打過102, 110, 112重組下已經好好

110北行唔入北角其實好吸引, 應該做到唔少隧道口客, 南行行渣華道反而冇問題, 以前都係咁行架啦
102配合102P, 112走線, 飛走天后, 好過焗塞興發街
112基本上唔改都冇咩太問題, 你以為入銅鑼灣好慢咩? 102喺海皮塞隨時同你打個和

I'm just a small potato!!
kay 發表於 2016-8-23 20:56 | 顯示全部樓層

KR7295 發表於 2016-8-23 20:48
當有北角巴迷話北角巴士唔好既時候, 不妨諗下巴士公司定線好多都係北角尾站上跑道, 有D仲要係專登入一入 ...

110用黎替補118北角一段

其實北角勉強打和,以前得南行有快車,依家連北行都有
只不過最失敗係去尖沙咀

其實唔好話,有次我下午5點幾太古城搭110過九龍,未到收工時間
客量分布既話,耀東筲箕灣:太古城:北角,係1:1:1

北角兩個站加埋等於1個太古城站客量

繁忙時間唔經應該得,非繁唔經只會唔夠客

112另一問題係,好睇天樂里、sogo塞唔塞
南行112同116最大問題係,過左sogo多數就得返幾丁友返總站

好多人話112唔會慢過102太多,但點解南行112來來去去主力都係銅鑼灣?
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2016-8-23 20:58 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-23 20:56
110用黎替補118北角一段

其實北角勉強打和,以前得南行有快車,依家連北行都有

110下繁同早繁條數其實好唔同,
早繁既話:
耀東:太古城:北角 (筲箕灣早繁長期五個客或以下)
平均5:3:2
亦試過6:3:1

不過繁忙時間有需要研究唔經北角,
但早繁加班仲實際,
朝早最繁忙既時間110竟然開20分鐘一班,
完全諗唔明點解...

110做做下其實連非繁耀東太古城都有班支持者等,
只不過夠唔夠客呢...其實真係唔太夠...

ccicoltd 發表於 2016-8-23 21:11 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-8-23 20:58
110下繁同早繁條數其實好唔同,
早繁既話:
耀東:太古城:北角 (筲箕灣早繁長期五個客或以下)

110 非繁時太古城過海不用廿分鐘,時間價錢相比 102 106 均有優勢。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
bjbus 發表於 2016-8-23 21:37 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽