hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解會冇太古坊紅隧全日特快?
開啟左側

[問題] 點解會冇太古坊紅隧全日特快?

hadboy5 發表於 2016-8-26 08:21 | 顯示全部樓層

cy35 發表於 2016-8-25 23:44
成日鬧新城東區流水線做得差既同時不如都鬧埋半島公交喇
116 北行過海後可上到痴玻璃
970 去蘇屋,南京街 ...

果然醒目,用E21a去同無敵疏車組合比較,厲害厲害,一個係本身班次咁疏,一個係特登唔跟班次開車,都可以用作比較
5C係呢度差不多個個都認同係密車,極其量都係塞車甩班,咁82呢!
連680馬市上利安都可以炫耀一餐就更加厲害
970果十幾個唔通係鬼,點解我經過親見唔到
ahken 發表於 2016-8-26 10:10 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-8-26 08:08
我有個問題想問,假若用皇室堡個站取代Sogo個站會不會有問題,或者用108的走線入銅鑼灣,會不會加快左112的 ...

最大問題112/116灣仔都有站......(不過101同111都做哂, 係差104做唔到灣仔內街位)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-8-26 10:12 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-8-26 08:21
果然醒目,用E21a去同無敵疏車組合比較,厲害厲害,一個係本身班次咁疏,一個係特登唔跟班次開車,都可以 ...

咁有堆人立場唔同都正常, 不過真係唔好掩耳盜鈴囉......

真心想問2A同82發生咩事, 甩到暈左都冇人理.....

hadboy5 發表於 2016-8-26 12:50 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-8-26 10:10
最大問題112/116灣仔都有站......(不過101同111都做哂, 係差104做唔到灣仔內街位)

...

咁可以開多條線招呼佢姐,或者改914,我一直都有個疑問就係灣仔除左北邊有104地方外好似無紅隧車去九西,反而東九線有成三條,又109又113,兩線寧願鬥頹都改唔重組,整條去西九龍,加埋115添,最主要係皇室堡做唔做得曬銅鑼灣的客,同埋112,116多唔多客到支持到一條線,係的話將112改成102南行咁行,北行照舊,咁102南行經東廊走人,北行要研究點處理景降街的客,當然搵新線做埋都無問題,或者103免費轉102
hadboy5 發表於 2016-8-26 12:53 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-8-26 10:12
咁有堆人立場唔同都正常, 不過真係唔好掩耳盜鈴囉......

真心想問2A同82發生咩事, 甩到暈左都冇人理.... ...

條線本身咁疏同俾人搞到疏有很大分別啦
ahken 發表於 2016-8-26 13:38 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-8-26 12:50
咁可以開多條線招呼佢姐,或者改914,我一直都有個疑問就係灣仔除左北邊有104地方外好似無紅隧車去九西, ...

免費隧道口轉乘都唔肯俾, 巴士公司真係要問政府攞錢做轉乘差額, 連長者$2都做到, 點解呢個又做唔到?

stevechau 發表於 2016-8-26 14:51 | 顯示全部樓層

cy35 發表於 2016-8-25 23:44
成日鬧新城東區流水線做得差既同時不如都鬧埋半島公交喇
116 北行過海後可上到痴玻璃
970 去蘇屋,南京街 ...

「970 去蘇屋,南京街個站夜後成日上10幾人
E21A 返何文田,旺中條隊多人過905」

呢兩個我可以解釋, 前者成日用, 用左好多年...
後者曾經特登轉車搭過一掛...

因為夜晚既2號真係唔密車, 而6號黎得呢頭已經要企...
而且相對6號既$5.1, 970系都只係$5.7, 更密而有位坐...
貴得果幾毫子你實識揀~
呢個情況去到油旺更甚!! 只係因為去到中郵之後, 除左970系, 仲有112甚至102/171/118等真正車鏈車海級咁黎...
是但搵一條過海線去比班次既位, 流水線係得6C比得上, 不過6C沿路都一樣無位坐, 直至入左元洲街為止...
而且對比6C既$5.8, 過海車分段只係$5.7...又係大把位揀兼唔使等車, 識揀就實識搭~

E21A就無得講, 以前我返培正道, E21A勝在極平, 班次尚準(其實感覺仲密過41+45)
stevechau 發表於 2016-8-26 14:57 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-8-26 08:08
我有個問題想問,假若用皇室堡個站取代Sogo個站會不會有問題,或者用108的走線入銅鑼灣,會不會加快左112的 ...

即係你想...

前者用112取代102維園站?
後者跟117咁入CWB?

你忽略左一個好大既問題...112係唯一雙向服務到天樂里一帶的西九紅隧線...
根本上係無可替代, 你話架架頂閘去到天樂里都係落三兩個客都仲有得搞...
而家兩繁天樂里一個站一落就1/3車客...

所以我既答案係...會, 你既諗法前者有得快, 後者完全無用...但不論前後者, 都會令到西九來往灣仔有一個大真空地帶係度~
stevechau 發表於 2016-8-26 14:59 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-8-26 08:21
果然醒目,用E21a去同無敵疏車組合比較,厲害厲害,一個係本身班次咁疏,一個係特登唔跟班次開車,都可以 ...

970唔係見鬼, 不過通常儲到10幾個客, 應該除左970/X之外, 連2同6都已經好耐無車到先會咁~
而沿路會上車既客, 基本上都係入到SSP先會落車~
stevechau 發表於 2016-8-26 15:02 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-8-26 10:10

...

簡單講, 天樂里-菲林明道一帶皇返西九如果要淪落至行入灣北坐104...
咁行多3MINS落埋碼頭去TST轉2/6會係更平易時間唔太慢既方法~