hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解會冇太古坊紅隧全日特快?
開啟左側

[問題] 點解會冇太古坊紅隧全日特快?

stevechau 發表於 2016-8-26 15:15 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2016-8-26 12:50
咁可以開多條線招呼佢姐,或者改914,我一直都有個疑問就係灣仔除左北邊有104地方外好似無紅隧車去九西, ...

佢肯搞多條線出黎, 之前118改道提速就唔會有人嘈到拆天LA~
而家就算拖埋117落水, 加埋西九龍原有既102&112, 成個東區灣仔區都仲係唔夠車~
而104去到既所謂九西, 過左MK之後都唔多人會去...而對九西黎講, MK係九中...

BTW, 灣北有109同113坐咩? 對我地黎講, 去九東都係焗坐641...(非繁仲要死返入去坐101/111)
九中都仲有104...想返九西?! 一係就慢遊905, 一係就坐船, 再唔係就104轉車...

112既南行客係多到兩個站已經養肥條線...但衰在北行係北角-CWB呢段路越黎越多人肯坐佢而非102...變相佢係縮唔到~

而且, 西九過海線南行同北行既玩法有D唔同, 淨係諗走線分工已經煩....都未計之前有人提過最麻煩既巴士公司時段問題...
stevechau 發表於 2016-8-26 15:17 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-8-26 13:38
免費隧道口轉乘都唔肯俾, 巴士公司真係要問政府攞錢做轉乘差額, 連長者$2都做到, 點解呢個又做唔到?

...

老實講....作為灣北客既我已經麻木左...
收工想最快返到長沙灣往往就係104出YMT花園酒家轉112/970系3飛...不過咁坐只係比坐入屯門平幾蚊~
想過東九又怕塞車既, 就104紅隧口轉111/113/116....
ahken 發表於 2016-8-26 15:30 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-8-26 15:02
簡單講, 天樂里-菲林明道一帶皇返西九如果要淪落至行入灣北坐104...
咁行多3MINS落埋碼頭去TST轉2/6會係 ...

咁又係....

其實最好都係有架車可以係東區非柴小全日特快紅隧啦....

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-8-26 15:33 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-8-26 15:15
佢肯搞多條線出黎, 之前118改道提速就唔會有人嘈到拆天LA~
而家就算拖埋117落水, 加埋西九龍原有既102&11 ...

柴小巴士公司官方回覆關係開線果part: 灣北去東九請乘101/111或641.........

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
stevechau 發表於 2016-8-26 16:17 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-8-26 15:33
柴小巴士公司官方回覆關係開線果part: 灣北去東九請乘101/111或641.........

...

的確我而家就係咁坐....
stevechau 發表於 2016-8-26 16:25 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-8-26 15:30
咁又係....

得102有咁既條件去做...

但換轉個角度, 我就唔拎112黎同102夾提速, 112不變既情況下, 我都覺得102唔係唔可以提速直飛QB的~
前提係南行客有幾願意由而家皇室堡落車肯轉做以前118避風塘站落車...多人肯咁做既話102 CWB位都尚算補得住~不過都要睇埋有幾多客肯坐112入北角~

而另一方面就係我地呢D 118舊客係咪仲係有唔少客仔堅持要有西九線特快入天后-北角...

RobynnNKendyFan 發表於 2016-8-26 18:15 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-8-26 15:30
咁又係....

由北角碌到去筲箕灣真係好「特快」wo
反青沙撐獅隧
hadboy5 發表於 2016-8-26 18:42 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-8-26 14:57
即係你想...

前者用112取代102維園站?

我的意思係假若皇室堡可以完全食曬銅鑼灣同Sogo客,就可以直接叫112跟102咁去北角,如果唔得的話就跟117咁入銅鑼灣,但唔知Sogo個路口俾唔俾轉左入怡和街,天樂里至灣南其實當年917係做到同樣功能,但無法啦,線都還原埋,或者瘋狂d想法117照係跑馬地尾站,但總站改去金鐘,天樂里仲有一條頹線叫914,勉強做到西九至天樂里的客,但前設下搬返去彌敦道,只可惜說114唔改做914咪好囉,我記得914係咪曾經行彌敦道,灣北去東九,沙中線幫到你,或者船轉215x,天樂里用117攝位都唔錯,跟112落橋後諗辦法入返跑馬地,112就一係經波思富街入Sogo,一係跟102
053h4 發表於 2016-8-26 18:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2016-8-26 19:18 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-8-26 18:15
由北角碌到去筲箕灣真係好「特快」wo

部份筲箕灣地方可選118

其實得返西灣河、太古坊慘D
比110/118包死晒,快車得個幾班102P/106P
世界很簡單 人類很複雜