hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴未來的購車策略
開啟左側

[其他] 九巴未來的購車策略

nathan5506 發表於 2016-8-26 16:13 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2016-8-26 10:16
但個問題係咪兩軸根本承受唔到咁勁嘅重量?
就好似短B9要夾埋俾人cut最後一排位一樣。

你個係香港過時法例問題
11。3m e500三軸係香港畸形車款
外國係兩軸
avbws係用18噸大貨車標準出牌

JH_LE4612 發表於 2016-8-27 12:58 | 顯示全部樓層
keith2314 發表於 2016-8-25 19:00
如果九巴真係甘鍾意E400/E40D嘅話,九巴就一早買左用呢代短車la,Enviro 400除左歐五環保引擎之外,根本 ...

起碼佢車身部分組件可以同e50d共用以降低成本已經好夠。amc又唔要,短蛋唔多優勢(?),你點都係入翻手e40d, 嚟緊總共有六批各50部短車退役潮,就算入翻二百部我唔會覺意外
allen_814 發表於 2016-8-27 13:20 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2016-8-27 12:58
起碼佢車身部分組件可以同e50d共用以降低成本已經好夠。amc又唔要,短蛋唔多優勢(?),你點都係入翻手e40d ...

E400依款車算系舒適度尾二既一款車,拋又拋過人,避震衰過葉片擔
入多200部簡直要人命
半隱退
keith2314 發表於 2016-8-27 13:25 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2016-8-27 12:58
起碼佢車身部分組件可以同e50d共用以降低成本已經好夠。amc又唔要,短蛋唔多優勢(?),你點都係入翻手e40d ...

你唔好唔記得九巴仲有另一架樣板車要試,那公司名字叫scania(雖然我唔肯定)
ATS138 KR7951
ME19andG316 發表於 2016-8-28 04:37 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-8-26 10:16
但個問題係咪兩軸根本承受唔到咁勁嘅重量?
就好似短B9要夾埋俾人cut最後一排位一樣。

其實係條咩咩法例, 自中巴MB 之後( 新出時總載146人), 限制了兩軸巴士的總載重量,

AVBWS 用貨車牌真係唔知, 有冇人可貼行車證上來?
JH_LE4612 發表於 2016-8-28 14:02 | 顯示全部樓層
keith2314 發表於 2016-8-27 13:25
你唔好唔記得九巴仲有另一架樣板車要試,那公司名字叫scania(雖然我唔肯定) ...

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... able&tid=964120

係Scania N280UD, 但好似未firm係比九巴?

所以我開初已經講話,除非飛隻雞出嚟,否則會係e40d獨大。

機械野我唔熟啦,不過睇amc嘅經驗,九巴未來嘅細車似乎想用細引擎,不過雞就算係成功嘅,有冇可能上到三位數?就咁睇有少少難