hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城流水線問題
開啟左側

[問題] 新城流水線問題

kay 發表於 2016-9-11 12:50 | 顯示全部樓層

PS8851@182 發表於 2016-9-11 00:16
但開15-20未必會客量相若, 柴小公司又冇ETA, 見到15-20呢d開心班次仲唔保鐵? 起碼我唔會痴痴的等囉...
...

整體客量未必

但個別車輛每日載既客有機會谷大

唔好話
我當你5分鐘1班,平均每車每日做600個客
變成12分鐘1班,平均每車每日都係做600個客

其實可以話無分別,但可以出少一半車

九巴近年好多線減班,好多減完其實每部車載既客都係同未減前差唔多

當然節流對乘客無好處就真

樓上既85/529無分別

以前兩線各開20,變做一條線非繁開15

講得好聽85加班,柴小去杏花村密左,唔會85+529一係無車一係黎晒,講得唔好聽電車路一個鐘少左2班車

25A+25C反而好少少
平日計,以前兩線非繁各開20分,變做1條表列班次就9-10分
係假日先縮數25A 開15分

23A+26就差D
除左繁忙時間外,非繁等同摺左23A,26都無乜明顯加班,假日大部份時間開緊20分,平日可憐你非繁開15
不過唔少人可以25A+26叫雙飛就真

以前假日25C+23A+26班次就3+3+3
依家假日25A+26班次就4+3

但新創建就可以一口氣cut 2條線,而整體服務水平無話大幅下降
世界很簡單 人類很複雜
38.HKT.138 發表於 2016-9-11 14:08 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-9-11 12:50
整體客量未必

但個別車輛每日載既客有機會谷大

85主要問題係車程比529慢左好多,而家唔入鯉景灣都好啲,如果佢做到穩定15分鐘一班,我都讚成係雙贏,但又85既服務質素....又長又兜既流水線,山頂接更換車長,加上碌車碌車出晒名,尤其係前後車係自己"仇家"時。
假日45分一單跑狗。
呢啲問題,只有行家先明白背後環境唔會怪車長。
一般普通客,就會覺得"以前529衝住去,而家85慢過龜"
529 20分一班,即係等耐啲都有車黎做到穩定20分鐘一班,而且客源窄上落都快好多,85呢?班次極度飄忽,就連柴小車廠返工既員工都無人敢靠85返工,靠佢盞遲到。
實有人話呢個係資源整合既理由。
係呀合併係有道理,但唔該執返好條85啲時間先。

嗯,25A呢事實上試下電子鐘之後班次的確穩定左,由合併到今年試行電子鐘時,完全唔覺得易等過.....
但點都覺得25M+11A/25M+26會理想一點,炮台山多返架車上山。
25M+26+11A無需要併存就真既,總好過將寶馬山同勵德逼埋同一架車,特別係今日樹仁起勢之時。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
s3v12 + 1 + 10 以前529衝住去,而家85慢過龜

查看全部評分

中巴帶您 睛空萬里
wingho_cwh 發表於 2016-9-11 15:18 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-9-11 14:08
85主要問題係車程比529慢左好多,而家唔入鯉景灣都好啲,如果佢做到穩定15分鐘一班,我都讚成係雙贏,但又 ...

其實714重組根本好多都係錯野黎既 例如畀人罵到狗血淋頭既18X
btw 愚問:電子鐘 = 脾罅滴?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 714簡直係巴士受難日

查看全部評分

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
kay 發表於 2016-9-11 15:19 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2016-9-11 14:08
85主要問題係車程比529慢左好多,而家唔入鯉景灣都好啲,如果佢做到穩定15分鐘一班,我都讚成係雙贏,但又 ...

新創建要保住條27,無辦法啦

85+529同城巴8X+新巴19 = 城巴8X + 城巴19 一樣
理論上係好無敵

去到交通繁忙既港島,就變成垃圾班次

講班次差8X/19仲差,聯合班次廢
最好笑係可以2班8X先有19,或者2班19先有8X
世界很簡單 人類很複雜
38.HKT.138 發表於 2016-9-11 16:13 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2016-9-11 15:18
其實714重組根本好多都係錯野黎既 例如畀人罵到狗血淋頭既18X
btw 愚問:電子鐘 = 脾罅滴?
...

除左亂咁黎之外諗唔到點型容好....
今時今日作為港島區居民有咁既巴士服務只有無奈兩字。
要講既呢幾篇柴小相關主題大家都講晒。
對住一間吊鹽水既公司無期望亦無希望,保鐵小巴電車都好,自己執生

Sorry 講得唔清楚,係"ETA"咁解。

仲未計佢大熱天時一大堆"熱狗"車,唔係正值換新車潮,桑拿車仲日日橫行無忌,都係果句呢兩間野有車黎都偷笑,已經唔要求佢什麼舒適。

評分

ahken + 1 + 10 保鐵小巴電車都好,自己執生

查看全部評分

中巴帶您 睛空萬里
ksmbh 發表於 2016-9-11 17:03 | 顯示全部樓層

如果新城有遠見一早搞ETA
好多班次飄忽線有得ˋ遇時間係OK既
85的問題相信城記自己都知
唔係都唔會改完又改返換車長.

25A大重組後平日都算係咁
但星期六班次不足問題一路冇解決過
星期六寶馬山都好多人返學返工
15分一班單層根本頂唔住
但議員出聲居民出聲都冇好過
話左出雙層到時又出返YM
搞到中午時段打爆25A雲景道/勵德班街枋真係要靠108落銅鑼灣...
呢D根本係有生意都要做爛自己招牌...

ksmbh 發表於 2016-9-11 17:05 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-9-11 15:19
新創建要保住條27,無辦法啦

85+529同城巴8X+新巴19 = 城巴8X + 城巴19 一樣

好彩佢保住條27
如果連27都冇埋
北角真係唔知等幾耐先黎兩班85上山
雖則家下間中27都可以甩到半個鐘冇車
38.HKT.138 發表於 2016-9-12 09:49 | 顯示全部樓層

日經又黎,剛才915-930炮台山七海東行,一隻鴨同鴨奶都冇出現過,梗加唔好提81。
最後上左第2架出沒既金色物體102,到港運城前都站站上十個八個。
太古城中心落車後一於食小5分鐘早餐原地觀察下,102停車果下有架黃色柴小線606A好那詫咁一野包埋黎我搭既102前落客。
2分鐘後有架私牌56xx經過,3分鐘後閃,過馬路後背後有架1字頭飛過,唔知行乜但以客量估計似722/18X。
利申:係七海轉車去康怡返工既乘客,返呢個時間官方4-9分鐘內等到鴨奶既次數係無印象/唔敢咬定係0次而已。

中巴帶您 睛空萬里
kay 發表於 2016-9-12 09:57 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-9-12 09:49
日經又黎,剛才915-930炮台山七海東行,一隻鴨同鴨奶都冇出現過,梗加唔好提81。
最後上左第2架出沒既金色 ...

2A依家上繁耀東方向開12-15分
世界很簡單 人類很複雜
38.HKT.138 發表於 2016-9-12 10:06 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-9-12 09:57
2A依家上繁耀東方向開12-15分

抱歉,上文4-9分鐘信息錯誤,頭先等15分鐘先上隧道車,除非佢第16分鐘黎。
過往通常等十分八分就放棄,即係我認無某版友既"吸車"福氣,次次到站隻鴨奶都係5分鐘前走左....
嗯....下次呀呢個天氣,睇怕係轉搭叮叮既時間...
中巴帶您 睛空萬里