hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城流水線問題
開啟左側

[問題] 新城流水線問題

ahken 發表於 2016-9-12 12:01 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2016-9-10 23:55
老友,您呢個比喻堅正,余堅係笑左
不過我又諗到樣野,係成座寶馬山一夜之間俾柴小翻轉時,
以$3.7昆 ...

柴小公司現眼報啦........職員們咪再同柴小公司講好說話啦, 講多錯多架咋.......
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-9-12 12:03 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2016-9-11 00:16
但開15-20未必會客量相若, 柴小公司又冇ETA, 見到15-20呢d開心班次仲唔保鐵? 起碼我唔會痴痴的等囉...
...

柴小巴士公司另一死症就係冇ETA........
ahken 發表於 2016-9-12 12:06 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-9-11 16:13
除左亂咁黎之外諗唔到點型容好....
今時今日作為港島區居民有咁既巴士服務只有無奈兩字。
要講既呢幾篇柴 ...

電車都冇佢咁衰, 起碼夠平

ahken 發表於 2016-9-12 12:08 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2016-9-12 09:49
日經又黎,剛才915-930炮台山七海東行,一隻鴨同鴨奶都冇出現過,梗加唔好提81。
最後上左第2架出沒既金色 ...

係, 之前返過太古坊都係靠九記102/106/116/電車打救.........
38.HKT.138 發表於 2016-9-12 12:24 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-9-11 17:03
如果新城有遠見一早搞ETA
好多班次飄忽線有得ˋ遇時間係OK既
85的問題相信城記自己都知

冇錯,如果有ETA起碼知道幾時有車黎先....唔要求佢有無耐過官方班次。

講到遠見...反而又想偉論談中巴一下。
周姓大叔集團係有遠見一早就唔會先後接手呢兩盤"爛攤子"
仲有人地放棄既水上活動;
當年九巴搏命投天水圍線,佢就投明知地鐵即將通車既將軍澳。

成日聽見有人講中巴什麼服務差俾政府收檔,根本全錯。
呢個想法既朋友仔明顯唔了解中巴,中巴收檔原因係家族中早已有反對經營巴士聲音,
正值地產業興旺人地已經發左達,仲邊得閒同你搞巴士。
1998年,中巴遲遲都未申請廷續專營權,最後先臨急抱佛腳同時一口拒絕引入八仔機,你話佢係俾人收檔定係自己唔要。
最後政府表態若某家族女大退出,係可以廷續中巴專營權。
有關既消息係公開的秘密,近代新聞亦間中流出(如顏少專訪)
依然仲有咁多人覺得中巴係服務差而被叮走......
中巴係兩次被削線後股價營利不跌反大升,表面睇係倒退。
實際上人地背後步署乜,唔會話你知。

今日既股皇,呢啲就係真正既遠見

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +14 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 精闢見解
ahken + 1 + 9 你話佢係俾人收檔定係自己唔要。.

查看全部評分

中巴帶您 睛空萬里
ahken 發表於 2016-9-12 14:31 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-9-12 12:24
冇錯,如果有ETA起碼知道幾時有車黎先....唔要求佢有無耐過官方班次。

講到遠見...反而又想偉論談中巴一 ...

所以柴小巴士公司D職員仲係度話咩中巴差中巴差, 算把啦.....事實擺在眼前......

38.HKT.138 發表於 2016-9-12 14:57 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-9-12 14:31
所以柴小巴士公司D職員仲係度話咩中巴差中巴差, 算把啦.....事實擺在眼前......

...

師兄,好老實講小弟係 貴 壇一向隱形呢下忍唔住上下水,畢竟中巴話題都極少,巴士論壇對余變得無意義,人大左各方面都忙左。
一來作為港島居民面對柴小每日搭車靠段估,什至基本服務由有到無;
二來有班唔認知中巴既係度廢up誤導新一代對中巴既形象...
雖然19年前既事鐘意點睇點講,無傷大雅亦影響改變唔到乜。
作為中巴迷有啲睇唔過眼,當吹下水訴說下自己知道有限既事實~
無他了
中巴帶您 睛空萬里
ahken 發表於 2016-9-13 10:08 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-9-12 14:57
師兄,好老實講小弟係 貴 壇一向隱形呢下忍唔住上下水,畢竟中巴話題都極少,巴士論壇對余變得無意義,人 ...

我都好老實講, 柴小巴士公司而家呢堆職員甚至係TD既職員也好, 有一批應該連中巴係點都唔會太知, 畢竟佢地搭中巴果陣分分鐘得幾歲

咁又點會知道其實而家柴小巴士公司係某程度上衰過中巴呢?
38.HKT.138 發表於 2016-9-13 11:08 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-9-13 10:08
我都好老實講, 柴小巴士公司而家呢堆職員甚至係TD既職員也好, 有一批應該連中巴係點都唔會太知, 畢竟佢地 ...

嗯....一半半啦,有唔少中巴過檔既老臣子仲擔任緊電訊組既運作。
呢一群都係營運部最正常,做得野既一群。
多得一班"巴士迷"入去做唔知無經驗定訓練不足,車亂放亂踢,幫公司倒米多過做野。
就算俾足資源派夠人車都無用,唔塞一切正常好地地,冧檔果陣....Oh my god~
中巴帶您 睛空萬里
ahken 發表於 2016-9-13 14:23 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2016-9-13 11:08
嗯....一半半啦,有唔少中巴過檔既老臣子仲擔任緊電訊組既運作。
呢一群都係營運部最正常,做得野既一群 ...

其實入對面九巴既巴士迷比例係唔係少過柴小公司? 反而九記冇咁大呢堆問題 (唔敢講冇, 但明顯比柴小公司少)