hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大家有否發覺新城巴士的座椅有嚴重的甩色問題? ...
開啟左側

大家有否發覺新城巴士的座椅有嚴重的甩色問題?

SH1334 發表於 2016-8-25 15:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟喺大約5年前坐中12XX@601,發覺大部分座椅都有甩色嘅情況。
而繼續落去小弟都發現02-03出牌,配頭枕L椅同新巴皮嘅新巴差唔多全部頭枕同部分座椅皮都甩色得好緊要。(唔清楚過檔城巴歐三Trident有冇甩色問題)
時間跳至幾個月前,我坐中5501@601,發現連08年出牌,配NW皮L椅都嚴重甩色,我一坐落個位就比"優質新巴保養"(膠紙邊)吉頭髮,而其他5500-5517,40XX甚至部分PT,PU牌E500頭枕都甩色甩得好緊要。請問其他師兄有冇發現同樣嘅情況呢?

相關帖子

da87 發表於 2016-8-25 17:42 | 顯示全部樓層
只要係用呢種料(類似帆布質地+後期上色), 用耐左就容易磨蝕刮甩, 遠至湯左好耐既LA VA一樣係咁

評分

參與人數 1HugeC +7 收起 理由
SH1334 + 7 精闢見解

查看全部評分

koneotis 發表於 2016-8-25 19:29 | 顯示全部樓層
所以才要定期換椅套
明明堆10XX, 11XX都換了
硬是不知道爲什麽不換12XX
搞到要用一噠紫色的油漆,又黏頭髮又難看
szeto993 發表於 2016-8-25 20:36 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2016-8-25 19:29
所以才要定期換椅套

城巴新巴連貼紙車都做得出
用乳膠漆補椅套真係小兒科
Ming@5119 發表於 2016-8-25 21:10 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2016-8-25 20:36
城巴新巴連貼紙車都做得出
用乳膠漆補椅套真係小兒科

九巴都有貼紙車啦 =O)
9038 發表於 2016-8-25 21:24 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2016-8-25 19:29
所以才要定期換椅套

10XX 本身用開絨凳所以先翻新

其實12XX/有枕33XX 50XX 好多座位都已經換咗新頭枕同座墊

PatPatLeo 發表於 2016-8-25 22:15 | 顯示全部樓層

我見頭枕最壞情況都係補皮,冇黐膠紙,你估DA/LA 嘅NEW CHINA 手抽咩

有D Lazzerini 櫈表面透明保護模可能曬得耐會甩一塊出嚟,你講嘅"膠紙邊"應該係依樣....

樓主| SH1334 發表於 2016-8-25 22:31 | 顯示全部樓層
PatPatLeo 發表於 2016-8-25 22:15
我見頭枕最壞情況都係補皮,冇黐膠紙,你估DA/LA 嘅NEW CHINA 手抽咩

有D Lazzerini 櫈表面透明保護模可 ...

師兄,我上次坐中5501,左邊某個位真係貼咗膠紙,吉到我個頭好痛
輝(1110) 發表於 2016-8-25 22:40 | 顯示全部樓層
9038 發表於 2016-8-25 21:24
10XX 本身用開絨凳所以先翻新

12XX/33XX既頭枕係原裝已經有, 並唔係 "換".
除左座椅甩色之外, 椅背亦都明顯有甩色, 好多02年前出牌既舊款新巴椅背都變左藍色.
PatPatLeo 發表於 2016-8-25 22:49 | 顯示全部樓層

SH1334 發表於 2016-8-25 22:31
師兄,我上次坐中5501,左邊某個位真係貼咗膠紙,吉到我個頭好痛

冇野好講....原來新記嘅保養已經進步到咁嘅地步

輝(1110) 發表於 2016-8-25 22:40
12XX/33XX既頭枕係原裝已經有, 並唔係 "換".
除左座椅甩色之外, 椅背亦都明顯有甩色, 好多02年前出牌既舊款新巴椅背都變左藍色. ...

就算新少少嘅ATE 紫色椅背都係咁