hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴261P星期一至五調整頭班車開出時間
開啟左側

[路線消息] 九巴261P星期一至五調整頭班車開出時間

lucky_al 發表於 2016-8-29 15:42 | 顯示全部樓層

官網未有通告兼且資料未更新頭車都係0650喎
單野堅定流架 ?

巴總路線相片庫
HE7921 發表於 2016-8-29 18:48 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-8-26 18:54
54區假假地隔離西鐵站有261,本身261唔夠客時,睇唔到有需要261P全日

261更加唔使諗拉入去(洪福邨)

261想加強服務?問左44班小巴佬未呀
期待香港出現載161人的E500 MMC
巴士迷A號 發表於 2016-8-29 19:13 | 顯示全部樓層
HE7921 發表於 2016-8-29 18:48

其實大家既資料有冇update下?

44小巴既服務質素每況愈下, 唔少人都話其實小巴比起以前係少左, 要人等多幾班, 繼而有唔少人係轉投261既懷抱
而且261係之前轉定點班次, 咁做已經吸引左唔少人等佢

去到而家, 44A小巴更加係做唔曬班客
上繁大部分都係良景,寶田,山景(?)特車, 上完大部分走上公路, 兆康果班有261咪搭261 lor, 至少包你上到車而唔會企左係度

再講, 早排轉定點班次都算加強服務, 非繁幾乎冇曬D 25分鐘一班既班次(僅餘天平朝早開)
要261唔加強服務, 小巴都要做番滿足班客既servicing先得架
exspeed 發表於 2016-8-29 20:16 | 顯示全部樓層

261唔係加過班咩?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
lsc04d11 發表於 2016-8-29 20:28 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2016-8-26 20:08
欣田村應該又係44A食哂,261難以受惠
261P全日都係個句,洪福得萬零人口,根本唔可能獨力支持一條全日長 ...

唔好玩啦,我新圍班朋友等半個鐘都上唔到一班44A,欣田邨仲想有?
話唔定搭左B3A,去深圳搭地鐵返羅湖都冇咁嬲……

不過九巴唔識呢個時候發圍者。(再加上屯碼半復用)
ksmbh 發表於 2016-8-29 20:38 | 顯示全部樓層
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131231/18573066

三年前馬生話44系大把車擺係度冇司機
而家請到人未?!
HG6729 發表於 2016-8-29 21:02 | 顯示全部樓層

做咩要問?
佢又未去到西貢1,2 咁, 做埋議員話事
Mandy+263M=HG6729
jocosben 發表於 2016-8-29 22:04 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2016-8-29 20:28
唔好玩啦,我新圍班朋友等半個鐘都上唔到一班44A,欣田邨仲想有?
話唔定搭左B3A,去深圳搭地鐵返羅湖都 ...

首先,近年小巴做得差,唔代表261生存空間好左幾多
上面話261客量點樣穩步上升,老實講,真係唔覺
尋日下午係屯門居民返港高峰期,我係上廣留左好耐,44,44A大排長龍,客人源源不絕,等候時間非常耐
相反,班次穩定丶易等既261亦唔見得有幾好,比較好客既班次都係坐7、8成,好多班次都係剛好滿窗口位
一直以來,就算44系點垃圾,多數屯門居民都係當條261無到,佢走線同速度根本無得鬥,亦服務唔到屯門最多人既地方

當然,如果選擇同44、44A對撼,或者客量更多
不過,小巴佬會肯?運吉一向對住小巴佬就跪低,因為小巴佬反對而擱置既巴士重組一大堆,當年261開線都因應小巴佬意見要提高收費
就算小巴佬高抬貴手比你開,頂多係繁時假日小巴佬做唔切既時候比你執下雞,係小巴強大競爭下前景就好多?
當然,小巴係唔夠載,但巴士客量係小巴既最少5倍,巴士小巴加埋一齊,會唔會調番轉供應過盛?小巴優點係密密黎,巴士班次一定較疏,居民好可能寧願比多兩蚊上小巴,甘到時巴士又夠唔夠客去做?

你可以話九巴唔積極發圍,但唔係講而家,而係44未開之前
小巴做呢的高客量既路線就係會出現而家既局面,如果九巴當初早著先機就唔會到小巴佬機會
但一子錯滿盤皆落索,九巴而家想再鬥已經好難

Lelouch 發表於 2016-8-29 22:19 | 顯示全部樓層
根本就資源錯配
屯門去上水咁大需求竟然係搵16座小巴黎做

應該屯門去上水係巴士
藍地去上水係小巴
咁就大家都唔洗等太耐

bestwishes706 發表於 2016-8-29 22:32 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2016-8-29 22:19
根本就資源錯配
屯門去上水咁大需求竟然係搵16座小巴黎做

多得九巴當年叫人搭輕鐵轉276系,唔肯開線