hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為甚麼九巴不買11.3米金車?
開啟左側

[問題] 為甚麼九巴不買11.3米金車?

LF5502 發表於 2016-8-28 00:11 | 顯示全部樓層

keith2314 發表於 2016-8-27 23:30
64K問題頗大,ATSE低載客量不能夠應付現有的客量,要掛ATSE嘅話可能要掛多幾架車,我有時懷疑九巴唔會買短 ...

無論如何,64K 都用唔到11.3米巴士

九巴應該想等 E400 MMC ??
愛護狗疤力量
keith2314 發表於 2016-8-28 00:14 | 顯示全部樓層
LF5502 發表於 2016-8-28 00:11
無論如何,64K 都用唔到11.3米巴士

九巴應該想等 E400 MMC ??

要E40D應該可以直接買唔使等呀,定係九巴想試多幾款車?
ATS138 KR7951
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-28 00:26 | 顯示全部樓層
又一個月經post
又係果句
有幾多線真係好需要11點3米呢
其實數落根本就冇
一係就向上發展要更高載客量既12米
一係就向下發展兩軸甚至拆樓都得
又或者好似31M都行唔到11點3米冇計

如果覺得舊款E400載客量不足既
E400MMC幫到你
輕舊款400KG
用返曲梯應該可以多返4個坐位
同ATS可以收窄坐位差距至4個

話唔定用埋薄L/薄V
10點9米果款都唔超重呢
lee方面我覺得唔需要為老九擔心

至於點解暫時都唔大手入兩軸
而家既有為數唔少短金係手
節省成本既仲有批單層係到
11點3米更加係屬於非必要品種
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
KG1428 發表於 2016-8-28 00:29 | 顯示全部樓層

回上

80M,81K,280X用11.3米車好D
基本上280X用過12米
81K又用過AD

九巴用11.3米車並不是問題
只係九巴願不願意買

當然269M可以縮短至荔景北
如果不能解除敬祖路路面限制
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
HJ8388-S7 發表於 2016-8-28 00:38 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2016-8-27 23:21
我覺得九巴應該買若干數量11.3米金車呢批車好o岩行103

103由ATSE轉做ATS就知點解

64K 可以用 E400 架
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-28 00:51 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2016-8-28 00:29
回上

80M,81K,280X用11.3米車好D

如果280X用到12米既
咁做咩要用11點3米?

如果81K可以做到常用十一米車既
應該就一早用左
條坑咁短既情況下
比起而家會突多成米會唔會有concern係一個問題

同埋上面都提到
其實E400MMC實際個載客量應該可以做到同ASV接近睇齊

當然九巴係要買十一點三米既當然冇問題
只係在於有冇咁既必要
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Man@MFHK 發表於 2016-8-28 01:27 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2016-8-27 23:21
我覺得九巴應該買若干數量11.3米金車呢批車好o岩行103

103由ATSE轉做ATS就知點解

老九有無咁得閒專登買批11.3米俾103用先,繁時用E400到隧道口都仲有位俾人企
對面公司就話要抽返起堆E400同11.3米E500俾南區用先派11.3米B9啫,雖然都係行到。
講真E400又好VDL又好,實際上載力唔差得過短豬幾多,三擔車主要係贏個額定企位啫
Volvo B8L
CRH5 發表於 2016-8-28 02:06 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2016-8-28 01:27
老九有無咁得閒專登買批11.3米俾103用先,繁時用E400到隧道口都仲有位俾人企
對面公司就話要抽返起堆E40 ...

買得 11.3 不如買 12 米RAS版試下
3ASV3-JE1672 發表於 2016-8-28 02:31 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-8-28 02:06
買得 11.3 不如買 12 米RAS版試下

連城巴堆 12m RAS E50D 都無行過,就知唔駛諗啦
CRH5 發表於 2016-8-28 02:32 | 顯示全部樓層

3ASV3-JE1672 發表於 2016-8-28 02:31
連城巴堆 12m RAS E50D 都無行過,就知唔駛諗啦

甘真係得11.3 樓下既車可以用