hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴91M新增下午特別班次
開啟左側

[路線消息] 九巴91M新增下午特別班次

LD9156 發表於 2016-8-27 18:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

5:50先落堂,開5:45清到幾多客?開6:00好似比較好,同埋幾時九巴先肯擲佢入坑口站總站
JX9097 發表於 2016-8-27 19:40 | 顯示全部樓層
入坑口站的話
小巴佬可能會反對
hokachung 發表於 2016-8-27 20:28 | 顯示全部樓層
其實點解好似得九巴肯做科大↔將軍澳生意,新巴無咩興趣咁嘅?
Quanta 發表於 2016-8-27 20:43 | 顯示全部樓層

大學唔係淨係得學生 仲有大量嘅職員架

不過佢開1745 邊度搵架車嚟呢?
收得4.3, 另一邊要空車 其實都唔好賺
ccicoltd 發表於 2016-8-27 22:41 | 顯示全部樓層

星期一至五 18:30-19:30 鑽石山站開,由 15 分減為 20 分 (即減了一班車)。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
castanopsis 發表於 2016-8-28 01:32 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2016-8-27 20:28
其實點解好似得九巴肯做科大↔將軍澳生意,新巴無咩興趣咁嘅?

新巴條792M算係咁啦,蝕到咁都仍然繼續做落去
條線改咗將南走線之後,其實係吸引到一班人調景嶺落車轉鐵,算係新巴既德政之一
感覺上近年792M客量係因而有上升

當然,用車同班次就繼續係no eye see
下繁792M真係例牌爆到瀉,好多時科大根本就上唔到車
而佢堆舊車真係.......
下下都龜速上斜,上次仲要上到鄭植之即刻死火
以為係單一事件?部車撻返著之後去到銀影路,對頭又一架792M上完斜死火,全車客過車
一條線用得七八部車,兩架車可以同時跪低真係唔知點形容
Choi 發表於 2016-8-28 08:41 | 顯示全部樓層

我識唔少人情願11M落地下,都唔坐91M。
不過我個friend坐過一次12中伏,計時間行路都到
新造的人、如鷹展翅上騰。
KMB-ATE1 發表於 2016-8-28 11:33 | 顯示全部樓層

RE: 九巴91M新增下午特別班次

castanopsis 發表於 2016-8-28 01:32
新巴條792M算係咁啦,蝕到咁都仍然繼續做落去
條線改咗將南走線之後,其實係吸引到一班人調景嶺落車轉鐵 ...

邊有七八架車咁多,792M 基本上全日得五架車行

---

跟左清大交通議題咁多年,次次透過官方途徑向運吉提出 91M 放入坑鐵,
得到既回覆都係差唔多咁樣:

「Hang Hau Terminus has already too crowded to accommodate additional bus stopping thereat」
「adverse impact to journey time of this service as against the present observing en-route stop on Pui Shing Road. 」
KXEnviro | @KX675
shakugan2005 發表於 2016-8-28 11:43 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2016-8-28 08:41
我識唔少人情願11M落地下,都唔坐91M。
不過我個friend坐過一次12中伏,計時間行路都到 ...

科大成日叫人搭巴士(因為巴士載客量高D, 小巴清極都清唔哂D人走), 但唔少人都係有巴士到而且仲有位上都唔上而繼續死等小巴
someone2009 發表於 2016-8-28 12:36 | 顯示全部樓層

AV 已經退役 91M得返ATS 掛牌都可以開甘疏
不過好多人唔理價錢見到91照上就真既