hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [九巴已回覆] 276脱尾班,搞到有人無車搭 ...
開啟左側

[九巴已回覆] 276脱尾班,搞到有人無車搭

ew5191 發表於 2016-9-2 23:53 | 顯示全部樓層

尾班壞車 點都要補車
有無人肯做係巴士公司安排
但尾班車全程服務係理論上必須維持.
實際上 最尾兩三個站先壞 又無客 之後既站一向都沒人等既話 巴士公司點安排就係佢地決定

睇樓主情況 似架尾車飛站多D

238X 發表於 2016-9-3 00:59 | 顯示全部樓層

唔跟路線行,出事唔賠錢
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
shakugan2005 發表於 2016-9-3 09:39 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-9-3 00:59
唔跟路線行,出事唔賠錢

唔係話有人講過應該將架276P當做276行, 未當部276P壞左唔係部276壞左, 不過夜晚架276又會快過架276P, 等部276壞左都仲有得過客比276P?

(PS: 276/276P好似係當同一條線, 咁更加唔會唔跟路線行)
dickkoo 發表於 2016-9-11 19:25 | 顯示全部樓層

有apps可通話錄音,装call recording,
PKD32 發表於 2016-9-11 19:55 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-8-29 13:35
明顯係因為出到大馬路先壞,又唔記左276P唔入博愛
又咁啱有人喺博愛等車
先至出事

咁嘅話好似叫果班276P兜埋博愛方便啲,唔好再運車
HT408 發表於 2016-9-11 20:55 | 顯示全部樓層
PKD32 發表於 2016-9-11 19:55
咁嘅話好似叫果班276P兜埋博愛方便啲,唔好再運車

唔可以私自改路
shakugan2005 發表於 2016-9-11 21:04 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2016-9-11 20:55
唔可以私自改路

第一, 276同276P係同一條線; 第二, 上面未講左點解唔可以將架276P改做276, 當部276P壞左, 咁上博愛果架就係276; 依家係唔可以私自改路但又冇運多部車黎開結果博愛個站冇車喎, 咁又算唔算因為私自改路而令到博愛個站冇車搭?
053h4 發表於 2016-9-11 22:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ATE24 發表於 2016-9-11 23:06 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-9-11 21:04
第一, 276同276P係同一條線; 第二, 上面未講左點解唔可以將架276P改做276, 當部276P壞左, 咁上博愛果架就 ...

你話「 咁又算唔算因為私自改路而令到博愛個站冇車搭」,咁請你o係《 2015 年路線表 ( 九龍巴士 ( 1933 ) 有限公司 ) 令》搵一條途經:

屏廈路、天福路、朗天路、水邊圍交匯處、宏達路、媽橫路、青山公路、朗日路、青山公路、博愛交匯處、S5 路、博愛交匯處、元朗公路、新田公路、粉嶺公路、掃管埔路、支路及新運路

o既路線。

我唔知佢有邊忽係私自改路,兩條線尾班都按正常路線行走但 276 擺街,擺街點樣等同私自改路?

公器公用 香港早要有品
shakugan2005 發表於 2016-9-11 23:20 | 顯示全部樓層

ATE24 發表於 2016-9-11 23:06
你話「 咁又算唔算因為私自改路而令到博愛個站冇車搭」,咁請你o係《 2015 年路線表 ( 九龍巴士 ( 1933 )  ...

咁依家276擺街係唔係又變番要運架車出黎載而唔係搵276P搞掂埋去既問題, 而事實上博愛個站係冇左架尾班車, 突發事件就要即時應變嫁啦, 唔通因為唔改得路但條路封左就企左係度唔郁得咩, 我都係唔明將架276P改牌做276有咩問題喎