hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴930X 4/9起每日提供服務
開啟左側

[服務調整] 城巴930X 4/9起每日提供服務

neoplan720p 發表於 2016-8-29 22:23 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-8-29 22:04
出灣仔方向,兩線不同總站開

咪唔可以好似依家間中打矛波拉架930行快線?

呢間公司有咩係做唔出 ~

不過,話說回來,930、948呢類荃葵青嘅過海線,以per head 計,其實幾好賺架喎應該。

比起905收得$9.8,佢收貴成6蚊,但其實論回車速度黎講,唔差太遠。(再講,荃灣同美孚,里數上唔算差太遠)

再比較962系收緊$18.8,只係貴$930 $2.8,但要行哂成條屯公,里數多左唔少。

930無心做嘅原因,得幾個:

一、荃葵兜太耐
(a) 回車速度慢左,效率降低
(b) 對荃灣黎講,930實在太慢,變相930主打葵涌邨及葵芳客,而荃灣一段接近白行

二、定位唔清晰
(a) 你有位坐呀架車(除左上、下繁之外),但你架930咁慢,我寧願俾貴啲,坐紅小好過,起碼夠快。
(b) 同地鐵比較,930個價又一啲都唔平,仲要貴過地鐵。
咁究竟你點樣定位930?

開左930X,回車效率高左,又對荃灣客嘅吸引力高左,相信城巴應該會俾心機去做X仔。
反而係930,如果仲要係荃灣西,咁回車唔會快左好多,城巴應該都係會繼續無心做。
可惜如果擺葵涌邨,就做唔到大窩口邨,一定俾人反枱,否則縮落葵涌邨,至少慳返2架車,城仔或者會有返啲心機去做。

PS. 原來930X係唔停皇后街……

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
acc1368 + 1 + 10 架930咁慢,我寧願俾多兩蚊,飛灣荃紅小好.

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
HF3204@243M 發表於 2016-8-29 22:25 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-8-29 22:08
點解唔930全日沙嘴道
930X楊屋道
而家好易混淆.

而家城仔就係唔想上山嗰條太長行車時間
先走去學 33A 行楊屋道,又無端端塞入去聯仁街

行公路嗰條梗係要深入沙咀道添啦
neoplan720p 發表於 2016-8-29 22:31 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-8-29 22:08
點解唔930全日沙嘴道
930X楊屋道
而家好易混淆.

呢個我反而明白城巴嘅rationale。

唔好理沙咀道塞車呢個問題住,單純用吸客能力去睇,
楊屋道嘅客其實係比較inelastic,要車程穩定嘅,好可能一早坐左西鐵;搭巴士嘅,行出去沙咀道坐,路程又唔可以話太遠,絕對係可以接受嘅範圍內。到真係你唔想行去沙咀道搭930X,我城巴都仲有條930行楊屋道包你底(雖然好慢)。

但沙咀道就好唔同。
話哂沙咀道都算係市中心地帶,而且人流旺,所以930X單做荃灣區嘅話,一定會set 條線行人流最旺、最易吸客嘅地方。

至於亂唔亂,我又唔覺得特別亂嘅。
即係沙咀道全日有車出港島,只不過上午有快車,下午仍然要捱慢車;
而楊屋道就得上繁有慢車,之後都無車,即係變相逼緊你任何時候都行出去沙咀道坐咁解。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ksmbh + 1 多謝分享

查看全部評分

rusf101001 發表於 2016-8-29 22:34 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2016-8-29 22:31

朝早楊屋道都仲有三班930A係快車

評分

參與人數 2HugeC +12 收起 理由
ST4967 + 2 多謝分享
neoplan720p + 10 係喎……完全唔記得有930A呢個物體.

查看全部評分

936收皮935全日
neoplan720p 發表於 2016-8-29 22:35 | 顯示全部樓層
話時話,由愉景開,究竟行滿樂直走沙咀道(即現時行法)易啲吸客,定係行青公、大河道、沙咀道會食到多啲客?
106116_1023 發表於 2016-8-29 22:38 | 顯示全部樓層
Hd461 發表於 2016-8-29 21:43
930X回程點解唔加番個福來村???(去程都有滿樂大廈)

九巴比唔比架?
果度有934
Chelsea FC
kay 發表於 2016-8-29 22:48 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2016-8-29 22:23
呢間公司有咩係做唔出 ~

不過,話說回來,930、948呢類荃葵青嘅過海線,以per head 計,其實幾好賺架喎 ...

其實當初兩邊拉長有問題

依家都叫做知衰,邊D時間有得做,X代替正線
但要正式分拆,似乎仲要考慮好多因素,例如要好多車

同埋成組930系列睇,上下繁都有加班,比以前得1條930無930A年代仲要密車

反而930X點解平日10點尾班出港島
以前373A最晏都開到11點
世界很簡單 人類很複雜
kl9327 發表於 2016-8-29 22:50 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-8-29 22:31

簡單d講
930擺荃西只係海濱,大窩口冇總站放車
先是但搵個站放車
s3n354 發表於 2016-8-29 22:57 | 顯示全部樓層
1600-2000咪無車停祁德尊新村?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +2 收起 理由
rusf101001 + 1 + 2 bug左

查看全部評分

JU2541 發表於 2016-8-29 23:21 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-8-29 22:04
出灣仔方向,兩線不同總站開

咪唔可以好似依家間中打矛波拉架930行快線?

費時比人話我講 d 唔講 d

呢幾個月繁時幾班出返齊

人一九,腦便殘