hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴930X 4/9起每日提供服務
開啟左側

[服務調整] 城巴930X 4/9起每日提供服務

AV513--HU208 發表於 2016-8-30 21:23 | 顯示全部樓層

jx6215 發表於 2016-8-30 12:26
我覺得要搬930A走
就要改一改馬頭壩道個站位到天橋落地前面果個位(Google街景有樣板 即係可行)
反對聲音 ...

無乜分別
930A 條隊太長
而家排隊個位係一條直路
仲要有野遮頭
已經係最好既位
ahken 發表於 2016-8-31 09:50 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-8-30 18:34
你除左識講柴小之外,係咪冇野講架啦?!

咁佢偏重柴小忽略其他區又唔講得?
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
AVD1 發表於 2016-8-31 10:13 | 顯示全部樓層

都係搵個街站當總站,你都預左 930 唔會密車得去邊架啦 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AV513--HU208 發表於 2016-8-31 12:23 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-8-31 10:13
都係搵個街站當總站,你都預左 930 唔會密車得去邊架啦 ……

請指教海濱邊度有位適合做街站
RobynnNKendyFan 發表於 2016-8-31 12:38 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-8-31 09:50
咁佢偏重柴小忽略其他區又唔講得?

偏重到 A12 有降格服務
反青沙撐獅隧
AVD1 發表於 2016-8-31 12:44 | 顯示全部樓層
AV513--HU208 發表於 2016-8-31 12:23
請指教海濱邊度有位適合做街站

之前係有板友指海濱個邊整左條新路(睇 Google Map 叫永德街)出返去德士古道,
假如呢條路係夠比巴士行到,咁 930 其實係可以考慮放海灣花園(返入海濱前一個站)。開車之開就行經永德街屈返出去德士古道之後返上大窩口,
要快就行返出去環宇海灣坐 930X。

咁當然呢個方案有好多個因素會令到呢個建議實行唔到,
例如永德街根本就冇辦法比巴士通過、或者九巴根本就會阻止城巴入海濱。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
RobynnNKendyFan 發表於 2016-8-31 12:54 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-8-31 12:44
之前係有板友指海濱個邊整左條新路(睇 Google Map 叫永德街)出返去德士古道,
假如呢條路係夠比巴士行 ...

九巴響海濱冇過海線
我諗要阻都唔係咁易
反青沙撐獅隧
dcyw 發表於 2016-8-31 14:02 | 顯示全部樓層

永德街有長車限制,長度十一米以上車輛不能駛入永德街。

238X 發表於 2016-8-31 14:13 | 顯示全部樓層

咁複雜做乜...

趕 310M 去返以前咁行,同 99 共用站頭 (反正都係同公司),930 用 310M 個位咪得囉

你要行永德街的話應該得南行線好用,北行易過火位

不過呢... 我哋條邨巴時間甚至班次都唔輸比 948,
閒時經西鐵出尖東紅磡轉車 (或者遲啲行去青衣搭東涌綫) 可能都唔輸蝕,
你想 930 入嚟,呢啲嘢,nice to have 啫

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ahken 發表於 2016-8-31 15:35 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-8-31 12:38
偏重到 A12 有降格服務

偏重到中環/灣北到北角只有慢速巴士服務
截至2023年3月2日, 已有877累積積分