hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從轉乘優惠分析新城經營方針
開啟左側

[經歷分享/報告] 從轉乘優惠分析新城經營方針

neoplan720p 發表於 2016-8-29 23:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因為930X擴展服務,所以岩岩睇左930系嘅新豬紙,發覺有幾樣野都值得分享:
以下關於轉乘優惠嘅研究,不會強調「轉乘優惠額」這個問題,因為很多板友之前也提及過,所以再在這個論點上重重覆覆,也沒有太大意思。

一、一直被忽視的東區至大西北市場
作為一個定期會來往大西北至東區嘅乘客,我可以肯肯定講,坐7系東廊線轉9字頭西隧線,係無得輸。
以價錢黎講,經過幾次加價之後,全程坐地鐵,車費已經同坐巴士(如788轉969)差唔多。
但我巴士只需要轉一次車,仲要大部分時間都有位坐,而地鐵唔好彩嘅話,隨時要企足成個鐘。

問題係,西隧線唔係架架都咁密。
簡單黎講,我試過由太古坐720轉967(車接車),50分鐘入到麗湖居,呢個時間地鐵絕對無可能做到。
但有時唔好彩(加埋新城仲未有ETA),如果非繁走左班969,就要白等15分鐘,結果時間上隨時蝕返轉頭。

所以單單賣有位坐,係唔足夠打低地鐵。
如果你提供個轉乘價錢係合共$25,而地鐵一程過係$28,有$3差距,咁就可以俾乘客更大誘因去全程坐巴士。

仲有,唔好諗漏左,而家新城唔係單單對戰地鐵架,你西隧線仲有九巴呢個對手。
雖然九巴獨營西隧線,因為加過兩次價,所以貴過城巴,但當你962系、967、969閒閒地要等15-20分鐘,而960同968班次相對密嘅時候,我有時候都會忍唔住幫襯左九巴。再加上屯轉同欖隧轉乘,有時坐722 -> 968 -> 265M入天水圍仲好過坐967、969漫遊天水圍。

但如果新城提供7系東廊線同自家西隧線嘅轉乘優惠,咁同無優惠嘅九巴960、968相比,價錢會相差$4、$5,成個情況已經唔同哂。
仲有,而家新城唔駛提供免費轉乘架,只要佢提供減$2-$3嘅轉乘優惠,已經提供足夠優勢,俾佢打低地鐵同九巴。

二、930 -> 789有優惠,但點解唔俾人轉788?
930係比較特別嘅大西北線(雖然荃灣本身就唔算大西北),佢係唯一一條有同東廊線做轉乘優惠嘅路線,不過只能夠轉789。
呢啲叫捉到鹿唔識脫角。
如果城巴真心想俾乘客更快去柴小,點解唔俾轉乘優惠788?
反正930同788怡和都有站,而788唔駛慢兜軒尼詩道、灣仔道,仲要直插小西灣同班次較密。
本身930嘅車費已經唔吸引,如果連轉788嘅優惠都無,咁不論車程定車費,都會輸哂俾地鐵。

三、既然789可以有優惠,點解720、722、780又會無?
好神奇。
既然城巴有俾到789轉乘優惠,點解其他東區又無得享用呢個優惠?
720、722、780點解無?
唔好唔記得,720、722仲要收貴789 $0.3,你俾返$1.5轉乘優惠,都唔係好難啫。

就算我幾唔鍾意坐地鐵都好,由東區去葵芳,保鐵係唯一選擇,因為720轉930實在太貴。

四、東半山都有待遇分別架
除此之外,930轉11係有$1.5轉乘優惠。
但轉25、25A、26就無。
點解呢?你話25A、26收得太平,所以唔想再俾轉乘,我都尚算理解。
但25呢?25收緊$6.9架喎。

五、俾得10仔有優惠,唔差在俾埋23啦
而家930轉10仔係免費嘅,咁既然去維園至北角一段都可以免費轉車,點解唔俾埋23人地轉呢?
反正係金鐘轉車,23都一樣咁方便,仲唔駛塞皇后大道東。
一來10仔已經比西港島線通車前疏左唔少,難等左好多;
二來23都因為地鐵通車而少左客,絕對唔會因為呢批新增轉乘客而影響本身乘客。

總結:新城優惠得個樣
我唔係要求新城做到九巴賣大包果種轉乘優惠(畢竟賣大包呢樣野係咪sustainable,都幾值得討論),
但唔該你新城俾少少誠意出黎。
減$1已經好象徵式,再加上轉乘有啲線就得,但另一啲同類型嘅線又無加到轉乘優惠,逼乘客要焗等某幾條線。
轉乘要做得成功,就係轉車唔可以等得太耐。
青沙失敗,除左本身路線planning出問題外,另一個問題就係青沙堆線太疏,轉乘站發揮唔到功效。
掉返轉講,如果當日新城一早俾左720、722、780、788、789 <-> 5X、18P嘅合理金額轉乘優惠,18X根本就無必要全日開辦,更加唔會有88X呢壇大頭佛。

新城,好自為之。

評分

參與人數 7aPower +7 HugeC +45 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 新城,好自為之。
allen_814 + 1 + 10 冇心做就執7左佢啦
FR5671 + 1 + 5 新城,好自為之
ahken + 1 + 10 新城,好自為之。
nwfb1601 + 1 + 5 新城,好自為之。
carson911 + 1 + 5 新城,好自為之。
ATEU15 + 1 + 5 新城,好自為之。

查看全部評分