hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從轉乘優惠分析新城經營方針
開啟左側

[經歷分享/報告] 從轉乘優惠分析新城經營方針

exspeed 發表於 2016-8-30 18:44 | 顯示全部樓層

neosan 發表於 2016-8-30 17:49
城巴D轉乘, 你唔睇清楚所有細字之前, 都唔好諗住真係有優惠

同埋E21/E23呢對脫班孖寶, 有車你坐係恩賜,

我返工放工搭E23尚算準時

早上約0810,0825,0840到浙江街,±5分鐘

下午約1835到國泰城,但有時唔知係咪早左開,定直頭冇左班車,等到1850先有車

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
 樓主| neoplan720p 發表於 2016-8-30 20:05 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2016-8-30 17:37
要用BBI其實吾一定要指定車站, 同一分段價範圍內既車站其實都得

Sorry,係我講得唔好。

我嘅意思係城巴唔一定要用789黎做轉乘路線,可以俾人用788係中環轉都得啫。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
paul2357paul 發表於 2016-8-30 20:49 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2016-8-30 01:26
根本就係因為 117 唔夠客先唔全日,就算依家假日服務聽聞推手都係新城,如果佢咁至在呢程駁腳,咁佢就唔會俾轉乘西隧線,順手放晒西隧線o係金鐘灣仔,逼你俾錢轉車落老銅啦。

108夠係寶馬山段經常載空氣
973夠係整個南區東部段經常載空氣

點解例如上述例子巴士公司咁肯捱後部果段載空氣段而全日,但例如117卻唔可以?
andy1010 發表於 2016-8-30 20:52 | 顯示全部樓層

好同意
上次入天水圍, 要叮叮轉9系車...
明明平日繁時大西北線去到北角鰂魚涌太古都係收同一個價或者貴少少
相似例子仲有307P同678, 307只能夠比多5蚊去港島東, 唯一可以期待既就係673全日同安筲線可以點玩
港島東係好恰既, 巴士公司一直都唔識食港島東搭地鐵過東九要轉兩程同行地獄樓梯令人好卻步
3ASV174 發表於 2016-8-30 22:10 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-8-30 20:49
108夠係寶馬山段經常載空氣
973夠係整個南區東部段經常載空氣

973 赤柱先係客源無得比,
108 都係剛剛先真正全日,而且係因為有銅鑼灣,佢本身係老九用黎搶新城客先咁積極。

但 117 得個長期無客既跑馬地,依家都半全日算係咁。
實情過海線黎講,好多時唔肯搞既都係九巴。
如要討論,請先自貼差餉單一次
tony223 發表於 2016-8-30 22:52 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-8-30 16:19
本身而家788都有做緊一部分轉西隧線嘅客。
有左轉乘優惠之後,只不過係更加secure 到呢班客坐返城巴嘅西 ...

如果D人真係貪平既話,
當目的地有城巴途經既話一係就會照搭城巴西隧線(就算無優惠淨計西隧線個程都平過九巴$1.6-$2),一係就買西鐵月票然後全程保鐵或搭西鐵去紅磡轉118
如果D人唔係貪平而係貪快或者有位坐既話,
就算有優惠D人見到有960系/961/968比962系/967系/969系先到站就上車去轉車站叫幾飛
同埋最重要係城巴唔係serve晒成個屯門/元朗

所以城巴根本就無誘因同你整個大西北<->東區轉乘

樂仔〞 發表於 2016-8-30 23:31 | 顯示全部樓層

搭得 788 入柴灣就即係個客去嘅地方根本唔係地鐵沿線
咁城仔當然唔同你做轉乘,反正轉乘做唔做你都係依然會乖乖比 $6.2

反而 720 722 呢 D 其實應該要加嘅,不過以柴小 $1 $0.5 轉乘 ... 算啦我唔認為佢整咗會有 D 咩大幫助
ahken 發表於 2016-8-31 09:49 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-8-30 18:41
你除左識講柴小之外,係咪冇野講架啦?!

咁佢偏重柴小忽略其他區又唔講得?
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-8-31 10:56 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2016-8-30 20:52
好同意
上次入天水圍, 要叮叮轉9系車...
明明平日繁時大西北線去到北角鰂魚涌太古都係收同一個價或者貴少少 ...

港島最東(柴小)咪唔好恰囉
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
nwfb1001 發表於 2016-8-31 10:58 | 顯示全部樓層

新城 D BBI整唔整都冇乜謂;如果唔係因為路線重組而產生o既BBI(例如8提速而新增2A<>81/82),咁多年來都係得$1-$1.5,
反觀九巴(普遍)優惠額已經由$3.7隨加價加到$4.2