hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中巴和老城的鬥爭和老城老新不思進取
開啟左側

[其他] 中巴和老城的鬥爭和老城老新不思進取

ahken 發表於 2016-9-2 17:34 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2016-9-2 13:20
梗係有用啦,條條都經北角特快往灣北中環,唔使點等就有車

一日唔平衡番服務繼續傾斜柴小, 一日都係柴小, 咁滿意了嗎?

我都係果句, 除左慢速2A之外, 有冇特快中環/灣北->北角?

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
bestwishes706 發表於 2016-9-2 18:05 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-9-2 17:34
一日唔平衡番服務繼續傾斜柴小, 一日都係柴小, 咁滿意了嗎?

我都係果句, 除左慢速2A之外, 有冇特快中環/ ...

18X未有單向特快囉,回程經灣北,去程經中環囉

嫌北角站市中心行得遠?咁未要求拆左糖水道駁去東廊條支路,到時東區其它地方真係多謝哂「北角西」同炮台山,多得佢唔少

咁港鐵都去唔到小西灣啦,使唔使又平衡下格硬起條鐵路啫
exspeed 發表於 2016-9-2 18:15 | 顯示全部樓層

18P 回程咪經灣北囉, 定閣下連係港灣道行去告士打道都懶行 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
ahken 發表於 2016-9-5 10:04 | 顯示全部樓層

都係果句, 又要行? 以前唔駛行架喎!

呢個POST真係一眼睇得出發言者係咩身份
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
38.HKT.138 發表於 2016-9-10 13:13 | 顯示全部樓層

不能同意梗多,我想知北角至炮台山一帶係咪曾經發生過"屍殺巴士"事件要被隔離~
先不論118飛起北炮,途經北炮一帶既東區流水服務差到連81都可以咸魚翻生,尤其係星期六日假期。
東行都仲有77 99幫下拖,
西行想焗人俾$7?
來往灣仔金鐘中上環梗加唔使諗...
先後無左8號,25c,2號係有緣人線,密車既8x以前落灣仔金鐘都可以搭下,又縮埋。
西行得返23一架貴車係信得過,下下$6.9?

各師兄提到既18 20 21 22 80 88 我都好懷念,那些年呢幾條線完全大重疊既80之外繁忙時間都有客,
非繁忙時間的確無需要咁多條半特快線,要知道98年20都仲有12部字軌車,係112都係用14架既同時,
清風街幾寶真係無客咩?

今時今日呢"兩間"步向滅亡既巴士公司,學其他師兄話齋,
南區一向放棄態度,鬼咩邊個當年要開善堂,4.7冷氣車行隧道,山路冷氣車5.3/4.7~
西區有地鐵放棄態度,唔講地鐵,鬼咩善堂代表10號全程只收3.4嘛,加埋轉乘做左頭號蝕本路線,梗係唔想做啦~
柴小外東區太多"仇家"又放棄態度,自己送客俾港鐵,無得救。

總括而言,我最期待既畫面希望預期既年終出現,一條南港島線一夜之間出現多一堆「692 18x」
透心涼快 ~

利申:極端愛中華巴士份子。

中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2016-9-10 13:49 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-9-1 11:29
kay 兄講得好岩。

嗯....又係有人講今時今日既指標/環境套用係成20年前唔公平,司機食煙揸車?以前中九巴士佬唔少都棟高左腳揸車又粗口鬧客等等,唔係話呢個行為正確。
事實上,當年邊有而家既郁啲投訴拍片風氣,上到車去到自己目的地就可以。
而家?站頭食煙小則俾人拍片投訴。大則即場報警。

中巴既司機,好多都對自己公司有歸屬感,等埋追車既客幫公司執多十元八塊,過鐘照去踩多轉又肯。
人情味亦重好多,不用長篇大論去說了,否則就離題太遠。

今時今日不論用人定環境影響之下,個個都唔願做最好前後車做埋自己果份,上多幾個客都黑面,頂閘好似要自己咩住車客咁...
過鐘照去唔係碌大啲等搞牌就壞車。
唔係就揸得chok又碌車,一係明知您拎住一兩袋野同埋落雨下都要鬥氣開單邊門俾你上車既巴士司機...
制度逼使員工"病假"連人手都缺乏情況下。
真係比中巴好?
中巴帶您 睛空萬里
kay 發表於 2016-9-10 14:45 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2016-9-10 13:13

新創建都係一句

柴小以外,不想做

其實將所有線總站都擺柴小
去換柴小繼續營運路線的話

本人絕不反對

43M去完石塘咀可以直飛柴小,無問題
新巴78去完黃竹坑又可以經隧道出柴小,無問題,最緊要係唔駛取消!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 最緊要係唔駛取消

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
stevechau 發表於 2016-9-10 17:19 | 顯示全部樓層

又唔好咁貪心...作為灣北客, 只係想要返條雙向18已經心足...
條2A入炮台山一帶又真係太過慢...
好似18咁, 東行碼頭尾站之後就入天后, 要求唔過份JE~
kay 發表於 2016-9-10 17:43 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-9-10 17:19
又唔好咁貪心...作為灣北客, 只係想要返條雙向18已經心足...
條2A入炮台山一帶又真係太過慢...
好似18咁, ...

問題係呢間公司貪心

寧願拎個8蚊錢箱一個客都無
都唔肯拎個5.2錢箱執返三四十個客

不過無法啦
呢度有唔少人都覺得 柴小all right,巿民all wrong

是非黑白癲倒都在所不計

其實用返當年政府對待中巴標準

新創建以今日既服務質素
絕對可以黎多次network 26新里程

如果運輸署真係執正黎做
話如果新創建唔做好服務
就會將

788,118,962X,969,307,B3X,798等大線交比新公司做

新創建唔會唔知驚吧?

唔好唔記得當日中巴比人cut線,都有開線報復
43X/94A就係失去左70/98之後既產物

不過如果好似我咁講

署方唔批將荃、安達臣比新創建又有一定道理
講返呢一兩年服務質素,九巴係佔上風

比你標書寫到幾靚,到頭來脫班收車,乘客無好處

何況依家新創建連自己D線都做得唔好...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 署方唔批將荃、安達臣比新創建又有一定道理.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
38.HKT.138 發表於 2016-9-10 22:49 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-9-10 17:43
問題係呢間公司貪心

寧願拎個8蚊錢箱一個客都無

94A / 43X 外,94X都係中巴保住自己佔有率既代表。
無辦法呢行係香港已係夕陽行業,做到揸頸就命回報慢又低..
中巴一早已揚言唔撈呢行,就預算到有呢一日,就算曾經城巴幾風光一樣被違棄..
某創建以為好過癮乜都中個頭埋去
洗濕左個頭又唔負上責任,咪hea做到如此囉。
除非正苦自己做返....
削線佢仲定過你,估計都無乜大集團會吼呢盤公營事業

新線俾佢仲得了既,好似將荃呢啲落係佢手中....不堪設想⋯⋯

中巴帶您 睛空萬里